0
0
0
s2sdefault

De nieuwe zuiveringstanks van rioolwaterzuivering Utrecht zijn in bedrijf genomen. Hier wordt de Nereda-technologie toegepast. Het nieuwbouwproject van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is om deze reden onlangs al bekroond met een Global Water Award.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) spreekt van een mijlpaal. Door de ingebruikname van de nieuwe zuiveringstanks is een einde gekomen aan de situatie dat de nieuwe en oude installatie nog naast elkaar draaiden. De oude rioolwaterzuivering die uit de jaren vijftig stamde, is nu buiten gebruik gesteld.

De rioolwaterzuivering in de Utrechtse wijk Overvecht is de grootste in het gebied van HDSR en een van de grootste zuiveringen in Nederland. Al het afvalwater van de Domstad wordt hier verwerkt. Dagelijks zuivert de installatie zo’n 65 miljoen liter afvalwater van 430.000 inwoners.

Nereda-technologie toegepast
Bij de nieuwe tanks wordt Nereda toegepast. Deze technologie is door RoyalHaskoningDHV ontwikkeld in samenwerking met een aantal waterschappen, kenniscentrum STOWA, TU Delft en technologiestichting STW. Aerobe bacteriën in de vorm van slibkorrels zuiveren het afvalwater. Het rioolslib en het schoongemaakte water zijn gemakkelijk van elkaar te scheiden, omdat de slibkorrels naar de bodem zakken.

De nieuwe zuivering neemt door het gebruik van de Nereda-technologie beduidend minder ruimte in dan de oude. HDSR somt nog een aantal andere voordelen op: schoner water, meer zuiveringscapaciteit, lager energieverbruik en minder geurhinder voor de omgeving. Vanwege de duurzame aspecten won de Nereda-installatie in Utrecht in april al een prestigieuze internationale prijs: de Global Water Award 2019 in de categorie ‘wastewater project of the year’.

Het hoogheemraadschap noemt de geurbehandeling een essentieel onderdeel van de nieuwe rwzi. Tijdens de opstart is in verband met de geurhinder de geurbehandeling uitgebreid met een aantal tijdelijke maatregelen. De geurbehandeling wordt op basis van deze maatregelen nog definitief aangepast.

Nieuwbouw nog niet afgerond
Het was twee jaar geleden – op 15 mei 2017 om precies te zijn – dat de eerste schop de grond inging. Helemaal afgerond is het grootschalige nieuwbouwproject nu nog niet. Zo is het nieuwe, klimaatneutrale entreegebouw op dit moment in aanbouw. Als de resterende bouwwerkzaamheden volgens planning verlopen, is de hele zuivering in de zomer gereed. In het najaar is dan de officiële opening.

Na de afronding van het nieuwbouwproject volgt het afbreken van de oude zuiveringsinstallatie. De sloopwerkzaamheden starten eind 2019 of begin 2020 en duren naar verwachting ruim een jaar. Hierop vooruitlopend is in maart al begonnen met de sloop van de nabezinktanks. Dit maakt ruimte vrij voor de terreininrichting rond de nieuwe rioolwaterzuivering, zoals een weg en bomen.

 

MEER INFORMATIE
HDSR over nieuwe zuiveringstanks
Toelichting op nieuwbouwproject
Winst van Global Water Award
Bericht bij start nieuwbouwproject
Grote warmtepomp bij rwzi Utrecht
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!
Mooi initiatief! Nóg duurzamer is om in te zetten op preventie (alle domeinen). Dan zijn er (veel) minder medicijnen nodig, komen er minder medicijnresten in het afvalwater, etc.
Hier maak ik me echt zorgen. 0 betekent immers 0, dus niks. Als er 0 PO4 of NH3 in je zuivering zit, dan doet hij het niet meer. Kan dan net zo goed < 0 zijn (tekort dus). Ik denk dat getallen net boven 0 een prima compromis kunnen worden, maar ja, is dat politiek uit te leggen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.