secundair logo knw 1

In de nieuwe zuiveringstanks wordt met de Nereda-technologie gewerkt I foto: HDSR

De nieuwe zuiveringstanks van rioolwaterzuivering Utrecht zijn in bedrijf genomen. Hier wordt de Nereda-technologie toegepast. Het nieuwbouwproject van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is om deze reden onlangs al bekroond met een Global Water Award.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) spreekt van een mijlpaal. Door de ingebruikname van de nieuwe zuiveringstanks is een einde gekomen aan de situatie dat de nieuwe en oude installatie nog naast elkaar draaiden. De oude rioolwaterzuivering die uit de jaren vijftig stamde, is nu buiten gebruik gesteld.

De rioolwaterzuivering in de Utrechtse wijk Overvecht is de grootste in het gebied van HDSR en een van de grootste zuiveringen in Nederland. Al het afvalwater van de Domstad wordt hier verwerkt. Dagelijks zuivert de installatie zo’n 65 miljoen liter afvalwater van 430.000 inwoners.

Nereda-technologie toegepast
Bij de nieuwe tanks wordt Nereda toegepast. Deze technologie is door RoyalHaskoningDHV ontwikkeld in samenwerking met een aantal waterschappen, kenniscentrum STOWA, TU Delft en technologiestichting STW. Aerobe bacteriën in de vorm van slibkorrels zuiveren het afvalwater. Het rioolslib en het schoongemaakte water zijn gemakkelijk van elkaar te scheiden, omdat de slibkorrels naar de bodem zakken.

De nieuwe zuivering neemt door het gebruik van de Nereda-technologie beduidend minder ruimte in dan de oude. HDSR somt nog een aantal andere voordelen op: schoner water, meer zuiveringscapaciteit, lager energieverbruik en minder geurhinder voor de omgeving. Vanwege de duurzame aspecten won de Nereda-installatie in Utrecht in april al een prestigieuze internationale prijs: de Global Water Award 2019 in de categorie ‘wastewater project of the year’.

Het hoogheemraadschap noemt de geurbehandeling een essentieel onderdeel van de nieuwe rwzi. Tijdens de opstart is in verband met de geurhinder de geurbehandeling uitgebreid met een aantal tijdelijke maatregelen. De geurbehandeling wordt op basis van deze maatregelen nog definitief aangepast.

Nieuwbouw nog niet afgerond
Het was twee jaar geleden – op 15 mei 2017 om precies te zijn – dat de eerste schop de grond inging. Helemaal afgerond is het grootschalige nieuwbouwproject nu nog niet. Zo is het nieuwe, klimaatneutrale entreegebouw op dit moment in aanbouw. Als de resterende bouwwerkzaamheden volgens planning verlopen, is de hele zuivering in de zomer gereed. In het najaar is dan de officiële opening.

Na de afronding van het nieuwbouwproject volgt het afbreken van de oude zuiveringsinstallatie. De sloopwerkzaamheden starten eind 2019 of begin 2020 en duren naar verwachting ruim een jaar. Hierop vooruitlopend is in maart al begonnen met de sloop van de nabezinktanks. Dit maakt ruimte vrij voor de terreininrichting rond de nieuwe rioolwaterzuivering, zoals een weg en bomen.

 

MEER INFORMATIE
HDSR over nieuwe zuiveringstanks
Toelichting op nieuwbouwproject
Winst van Global Water Award
Bericht bij start nieuwbouwproject
Grote warmtepomp bij rwzi Utrecht
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?