secundair logo knw 1

In de nieuwe zuiveringstanks wordt met de Nereda-technologie gewerkt I foto: HDSR

De nieuwe zuiveringstanks van rioolwaterzuivering Utrecht zijn in bedrijf genomen. Hier wordt de Nereda-technologie toegepast. Het nieuwbouwproject van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is om deze reden onlangs al bekroond met een Global Water Award.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) spreekt van een mijlpaal. Door de ingebruikname van de nieuwe zuiveringstanks is een einde gekomen aan de situatie dat de nieuwe en oude installatie nog naast elkaar draaiden. De oude rioolwaterzuivering die uit de jaren vijftig stamde, is nu buiten gebruik gesteld.

De rioolwaterzuivering in de Utrechtse wijk Overvecht is de grootste in het gebied van HDSR en een van de grootste zuiveringen in Nederland. Al het afvalwater van de Domstad wordt hier verwerkt. Dagelijks zuivert de installatie zo’n 65 miljoen liter afvalwater van 430.000 inwoners.

Nereda-technologie toegepast
Bij de nieuwe tanks wordt Nereda toegepast. Deze technologie is door RoyalHaskoningDHV ontwikkeld in samenwerking met een aantal waterschappen, kenniscentrum STOWA, TU Delft en technologiestichting STW. Aerobe bacteriën in de vorm van slibkorrels zuiveren het afvalwater. Het rioolslib en het schoongemaakte water zijn gemakkelijk van elkaar te scheiden, omdat de slibkorrels naar de bodem zakken.

De nieuwe zuivering neemt door het gebruik van de Nereda-technologie beduidend minder ruimte in dan de oude. HDSR somt nog een aantal andere voordelen op: schoner water, meer zuiveringscapaciteit, lager energieverbruik en minder geurhinder voor de omgeving. Vanwege de duurzame aspecten won de Nereda-installatie in Utrecht in april al een prestigieuze internationale prijs: de Global Water Award 2019 in de categorie ‘wastewater project of the year’.

Het hoogheemraadschap noemt de geurbehandeling een essentieel onderdeel van de nieuwe rwzi. Tijdens de opstart is in verband met de geurhinder de geurbehandeling uitgebreid met een aantal tijdelijke maatregelen. De geurbehandeling wordt op basis van deze maatregelen nog definitief aangepast.

Nieuwbouw nog niet afgerond
Het was twee jaar geleden – op 15 mei 2017 om precies te zijn – dat de eerste schop de grond inging. Helemaal afgerond is het grootschalige nieuwbouwproject nu nog niet. Zo is het nieuwe, klimaatneutrale entreegebouw op dit moment in aanbouw. Als de resterende bouwwerkzaamheden volgens planning verlopen, is de hele zuivering in de zomer gereed. In het najaar is dan de officiële opening.

Na de afronding van het nieuwbouwproject volgt het afbreken van de oude zuiveringsinstallatie. De sloopwerkzaamheden starten eind 2019 of begin 2020 en duren naar verwachting ruim een jaar. Hierop vooruitlopend is in maart al begonnen met de sloop van de nabezinktanks. Dit maakt ruimte vrij voor de terreininrichting rond de nieuwe rioolwaterzuivering, zoals een weg en bomen.

 

MEER INFORMATIE
HDSR over nieuwe zuiveringstanks
Toelichting op nieuwbouwproject
Winst van Global Water Award
Bericht bij start nieuwbouwproject
Grote warmtepomp bij rwzi Utrecht
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦