secundair logo knw 1

Op het strand van Terschelling aangespoeld afval van de MSC Zoe in 2019; op de zeebodem ligt nu nog steeds veel troep I foto: Ritzo ten Cate via Wikimedia Commons

In het kader van het initiatief CleanUpXL zijn duikers en bergers gestart met een actie om afval op de bodem van de Noordzee en Waddenzee op te ruimen. Er is speciale aandacht voor plekken waar spullen van het containerschip MSC Zoe kunnen liggen.

Het is de tweede bergingsperiode na de lancering van CleanUpXL halverwege 2021. Het doel van dit project is om in drie jaar tijd zo’n 800.000 kilo afval van de zeebodem op een duurzame manier te verwijderen. Bij de actie van vorig jaar is zo’n 90.000 kilo uit zee gehaald.

Stichting Duik de Noordzee schoon gaat de komende tijd zoeken naar afval wat is blijven hangen in scheepswrakken op de bodem van de Noordzee. Verder doen Friendship Offshore en BDS Harlingen mee. Zij zetten bergingsschepen in voor het opruimen van het meer grove afval van de Noord- en Waddenzeebodem.

Bijzondere spullen te vinden
Volgens projectleider Ellen Kuipers van de Waddenvereniging zijn de meest bijzondere spullen in zee te vinden. “Afgelopen jaar troffen we ook balen nylon aan, een halve vrachtwagen met grote rubberen banden, koffers en oude telecomkabels.”

De resultaten van de opruimactie zullen met iedereen worden gedeeld. “Niet alleen om bewustwording bij consumenten op gang te brengen, maar we willen ook actief in gesprek met producenten en eigenaren van de spullen die we vinden op de zeebodem.”

Ramp met MSC Zoe aanleiding
CleanUpXL is een gezamenlijk project van de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, Stichting Duik de Noordzee schoon, natuur- en milieufederaties, duikers, bergers en recyclebedrijven. Dit wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

De aanleiding voor het initiatief was de ramp met het vrachtschip MSC Zoe in de Waddenzee in januari 2019. Hierbij sloegen 342 containers met meer dan drie miljoen kilo lading overboord. In hetzelfde jaar is ongeveer driekwart van het afval weggehaald uit de zee en van de stranden. Maar nog steeds ligt er heel wat troep op de zeebodem. Daarom hebben de duikers en bergers speciale aandacht voor plekken waar afval van de MSC Zoe zich kan bevinden.

LEES OOK
H2O Actueel: resultaten opruimactie in 2021 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.