Het nieuwe natuurgebied Noordma ten zuiden van het Zuidlaardermeer zal tijdens natte perioden ook functioneren als waterberging. Het voormalige landbouwgebied, waarin de Hunze van Drenthe naar Groningen stroomt, is nu een ‘moerasdelta’ geworden.
Noordma maakt deel uit van het beekdalsysteem van het Hunzedal, een natuurgebied waar de afgelopen jaren al veel natuur is hersteld. De afgelopen jaren is het gebied in opdracht van de provincie Drenthe heringericht, zodat samen met het naastgelegen gebied Tusschenwater een langgerekt, nat moerasgebied ontstaat als benedenloop van het Drentse deel van het Hunzedal.
Dat ‘doorstroommoeras’ draagt volgens de provincie bij aan een robuuster watersysteem, meer biodiversiteit en een vertraagde afvoer van water naar het Zuidlaardermeer, op de grens met Groningen. Er is meer ruimte om water op te vangen tijdens natte perioden, zodat wateroverlast wordt voorkomen en zodat er tijdens droge perioden voldoende reserves zijn.
"Dit zorgt ervoor dat de natuur ook in de toekomst tegen een stootje kan en dat er meer kansen zijn voor dieren, zoals de otter en bijzondere moerasvogels", aldus de provincie, die bij de herinrichting nauw samenwerkte met de gemeente Tynaarlo, Waterschap Hunze en Aa’s, Het Drentse Landschap, bewoners en ondernemers.
Duurzame brug
Tegelijk is het gemaal Oostermoer visvriendelijk gemaakt, is een gasleiding die het gebied kruist verankerd en is er een koppeling gemaakt met de Hunze en het Zuidlaardermeer.
Voor de constructie van een duurzame brug met faunapassage zijn 45 jaar oude brugliggers hergebruikt en aangevuld met nieuwe liggers. Dat heeft een solide en toekomstbestendige constructie opgeleverd die 100 jaar mee moet kunnen. Er is een onderdoorgang voor dieren als de otter en de bever, die nadrukkelijk welkom zijn in het gebied, en amfibieën.
Voor de herinrichting is dankbaar gebruikgemaakt van een financiële bijdrage vanuit het Europese landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Het gebied is gistermiddag tijdens een feestelijk samenzijn geopend.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.