secundair logo knw 1

De 'Verdygo-stijl' is in Weert vrijwel volledig toegepast I foto: Waterschapsbedrijf Limburg

De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weert die volgens het modulaire Verdygo-concept is gebouwd, is operationeel. De bouwtijd was beduidend korter dan bij een traditionele aanpak. Het afvalwater wordt in Weert gezuiverd met de biologische Nereda-technologie.

Verdygo is een innovatieve ontwerp- en bouwtechniek die ontwikkeld is door Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), een dochterbedrijf van Waterschap Limburg. Hierbij wordt met modules gewerkt. In Weert is een vrijwel volledige rwzi conform Verdygo gebouwd. Het waterschapsbedrijf heeft het concept de afgelopen jaren al gedeeltelijk toegepast op verschillende rwzi-locaties, onder meer in Hoensbroek, Roermond, Simpelveld en Wijlre. WBL gaat in 2021 de aanpak ook introduceren op de rioolwaterzuiveringen Panheel en Stein.

Bij de Verdygo-installatie in Weert is sprake van een schaalvergroting ten opzichte van de Verdygo-installatie in Simpelveld. Verder is het systeem doorontwikkeld op basis van leerpunten over de standaardisatie en uitwisselbaarheid van modules. Een bijkomend aspect is dat de locatie in Weert de ruimte biedt om de installatie zo op te stellen dat alle modules optimaal bereikbaar zijn.

Bovengrondse tanks
De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weert heeft geen ingegraven bassins, maar bestaat uit bovengrondse tanks en losse modules. Deze modules hebben het formaat van standaardcontainers die aan elkaar worden gekoppeld. “De modules kunnen middels ‘plug and play’ gemakkelijk worden vervangen en er kan naar behoefte eenvoudig worden opgeschaald en afgeschaald”, aldus WBL. “De mogelijkheden van Verdygo zijn letterlijk en figuurlijk onbegrensd.” Er wordt zelfs gesteld: “Met de introductie van Verdygo heeft Waterschapsbedrijf Limburg afvalwaterzuivering als het ware opnieuw uitgevonden.”

De Verdygo-installatie in Weert is in elf maanden gebouwd, terwijl de bouw van een traditionele rioolwaterzuiveringsinstallatie zo’n twee jaar duurt. De korte bouwtijd is volgens Waterschapsbedrijf Limburg te danken aan intensieve samenwerking met de partners Mobilis, Croonwolter&Dros, Tauw, RWB en Royal HaskoningDHV. Door toepassing van Verdygo liggen de jaarlijkse netto kosten voor bouw, onderhoud en bediening (de zogeheten ‘total cost of ownership’) ruim 20 procent lager.

Het modulaire systeem past bij het doel van WBL om zoveel mogelijk circulair te zijn. Zo is een pomp of compressor niet in beton gegoten, maar een flexibel onderdeel van de installatie. Verdygo-modules die worden vervangen, krijgen een nieuwe bestemming.

Toepassing van Nereda
Voor het zuiveringsproces is de biologische Nereda-technologie van Royal HaskoningDHV gebruikt. De kern hiervan is dat aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, het afvalwater zuiveren. De nieuwe Nereda-zuivering is enkele weken geleden opgestart. Na een korte periode dat het water nog werd nagezuiverd in de oude zuivering, voldoen de prestaties nu. De nieuwe Nereda-installatie is daarom losgekoppeld van de oude installatie en loost rechtstreeks op de Zuid-Willemsvaart.

“Dankzij de toepassing van de energiezuinige Nereda-zuiveringstechnologie kan op energie-efficiëntere wijze aan de aangescherpte eisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water worden voldaan”, meldt WBL. In verband met verduurzaming is in Weert ook een nieuwe warmtekrachtkoppeling-installatie geplaatst. Die zet het geproduceerde biogas met een hoger rendement om in elektriciteit en warmte.

 

MEER INFORMATIE
WBL over nieuwe rwzi in Weert
Toelichting op Verdygo
Innovatieplatform WBL - Vallei en Veluwe
Eerste toepassing van Verdygo 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.