0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weert die volgens het modulaire Verdygo-concept is gebouwd, is operationeel. De bouwtijd was beduidend korter dan bij een traditionele aanpak. Het afvalwater wordt in Weert gezuiverd met de biologische Nereda-technologie.

Verdygo is een innovatieve ontwerp- en bouwtechniek die ontwikkeld is door Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), een dochterbedrijf van Waterschap Limburg. Hierbij wordt met modules gewerkt. In Weert is een vrijwel volledige rwzi conform Verdygo gebouwd. Het waterschapsbedrijf heeft het concept de afgelopen jaren al gedeeltelijk toegepast op verschillende rwzi-locaties, onder meer in Hoensbroek, Roermond, Simpelveld en Wijlre. WBL gaat in 2021 de aanpak ook introduceren op de rioolwaterzuiveringen Panheel en Stein.

Bij de Verdygo-installatie in Weert is sprake van een schaalvergroting ten opzichte van de Verdygo-installatie in Simpelveld. Verder is het systeem doorontwikkeld op basis van leerpunten over de standaardisatie en uitwisselbaarheid van modules. Een bijkomend aspect is dat de locatie in Weert de ruimte biedt om de installatie zo op te stellen dat alle modules optimaal bereikbaar zijn.

Bovengrondse tanks
De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weert heeft geen ingegraven bassins, maar bestaat uit bovengrondse tanks en losse modules. Deze modules hebben het formaat van standaardcontainers die aan elkaar worden gekoppeld. “De modules kunnen middels ‘plug and play’ gemakkelijk worden vervangen en er kan naar behoefte eenvoudig worden opgeschaald en afgeschaald”, aldus WBL. “De mogelijkheden van Verdygo zijn letterlijk en figuurlijk onbegrensd.” Er wordt zelfs gesteld: “Met de introductie van Verdygo heeft Waterschapsbedrijf Limburg afvalwaterzuivering als het ware opnieuw uitgevonden.”

De Verdygo-installatie in Weert is in elf maanden gebouwd, terwijl de bouw van een traditionele rioolwaterzuiveringsinstallatie zo’n twee jaar duurt. De korte bouwtijd is volgens Waterschapsbedrijf Limburg te danken aan intensieve samenwerking met de partners Mobilis, Croonwolter&Dros, Tauw, RWB en Royal HaskoningDHV. Door toepassing van Verdygo liggen de jaarlijkse netto kosten voor bouw, onderhoud en bediening (de zogeheten ‘total cost of ownership’) ruim 20 procent lager.

Het modulaire systeem past bij het doel van WBL om zoveel mogelijk circulair te zijn. Zo is een pomp of compressor niet in beton gegoten, maar een flexibel onderdeel van de installatie. Verdygo-modules die worden vervangen, krijgen een nieuwe bestemming.

Toepassing van Nereda
Voor het zuiveringsproces is de biologische Nereda-technologie van Royal HaskoningDHV gebruikt. De kern hiervan is dat aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, het afvalwater zuiveren. De nieuwe Nereda-zuivering is enkele weken geleden opgestart. Na een korte periode dat het water nog werd nagezuiverd in de oude zuivering, voldoen de prestaties nu. De nieuwe Nereda-installatie is daarom losgekoppeld van de oude installatie en loost rechtstreeks op de Zuid-Willemsvaart.

“Dankzij de toepassing van de energiezuinige Nereda-zuiveringstechnologie kan op energie-efficiëntere wijze aan de aangescherpte eisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water worden voldaan”, meldt WBL. In verband met verduurzaming is in Weert ook een nieuwe warmtekrachtkoppeling-installatie geplaatst. Die zet het geproduceerde biogas met een hoger rendement om in elektriciteit en warmte.

 

MEER INFORMATIE
WBL over nieuwe rwzi in Weert
Toelichting op Verdygo
Innovatieplatform WBL - Vallei en Veluwe
Eerste toepassing van Verdygo 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het