Waterschap Rivierenland is een alliantie met marktpartijen aangegaan bij een dijkversterkingsproject in de buurt van Gorinchem. De gunning is voor honderd procent gebaseerd op kwaliteit.

De 23 kilometer lange dijk langs de Waal tussen Gorinchem en Waardenburg is toe aan een grondige opknapbeurt. Delen van deze primaire waterkering voldoen niet meer aan de nieuwe wettelijke veiligheidsnormen en moeten worden versterkt. Waterschap Rivierenland heeft de opdracht gegund aan de combinatie Waalensemble. Hiervan maken de bedrijven Heijmans, GMB en de Vries & van de Wiel deel uit, terwijl Royal HaskoningDHV als adviseur optreedt.

Bijzonder is de samenwerkingsvorm. Het waterschap en het marktconsortium bundelen hun krachten binnen de Graaf Reinaldalliantie, genoemd naar een graaf uit de veertiende eeuw die vernieuwend was op het gebied van waterveiligheid. Een nieuwe manier van werken voor Waterschap Rivierenland, vertelt projectmanager Gert-Jan Goelema. “En eigenlijk ook voor Nederlandse waterschappen in het algemeen. De enige andere alliantie is die van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bij de Markermeerdijken. Met de alliantie creëren we een soort nieuwe onderneming. Ik doe zelf hieraan mee en stel me zo ook voor. Dat is even wennen.”

Echt nieuw is volgens Goelema dat de verkenning, planuitwerking en realisatie van de dijkversterking in één keer zijn aanbesteed. “Daarvan ken ik geen voorbeelden.” Ook uniek is de aanpak van de aanbesteding. “Wij hebben voor honderd procent aanbesteed op kwaliteit. Een erg belangrijk aspect is de samenwerking binnen het team van Waalensemble; dat telde voor de helft mee. Ook hebben we beoordeeld op het plan van aanpak en het financieel plan.”

Bij het financieel plan gaat het niet om hoeveel iets kost, aldus Goelema. “Voor ons is de transparantie bij de opbouw van een prijs belangrijk. Het budget voor de dijkversterking is nog niet bepaald. Dat hangt af van de keuzes die we in de alliantie maken om tot een voorkeursalternatief te komen. Op basis van het financieel plan berekent de alliantie dan de kosten.”

Behalve de innovatieve samenwerkingsvorm is ook de participatie van de omgeving van groot belang. “Dat is de tweede pijler onder het project”, zegt Goelema. “De bewoners rond de dijk, ongeveer honderd betrokkenen, hebben het afgelopen jaar plannen voor hun woonomgeving gemaakt. Vanuit het project is dat proces gefaciliteerd, maar niet gestuurd. Sinds april zijn de bestuurders van provincie en gemeenten aangehaakt. De alliantie trekt nu in dit proces mee op. “

De Graaf Reinaldalliantie presenteert naar verwachting in het najaar van 2018 een voorkeursalternatief. Daarna gaat het voorstel de verschillende procedures in. Goelema: “Onze bedoeling is dat de werkzaamheden in 2020 beginnen en de dijk eind 2022 veilig is. Medio 2023 hopen we helemaal klaar te zijn. Een mooie uitdagende klus.”

Lees hier meer over de dijkversterking tussen Gorinchem en Waardenburg.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.
L.S.
In artikel kom ik passage tegen waarin de penetratie van het wadiwater in grondwaterstand word aangegeven, ik kan niet lezen op welke afstand van het midden van de wadi die punten hebben gemeten. Ook de hoek van de wadi en dus het totaal beschikbaar oppervlak per strekkende meter wadi kan ik niet vinden.
In hoofstuk Veldobservatie
"De grondwatermetingen lieten zien dat het grondwater in de grondverbetering niet tot het maaiveld steeg. De drain was dus niet limiterend voor de infiltratie, maar de doorlatendheid van de bovenste grondlaag (zoals beoogd in het ontwerp). De peilbuizen naast de drains (peilbuis 1 en 4) reageren met 1,7 tot 8,5 cm. Aan de rand van de wadi’s (peilbuis 3) is een stijging van 13,2 tot 29,2 cm te zien. Buiten de wadi is de grondwaterstijging beperkt tussen de 1,8 en 4,6 cm (peilbuis 5). Een voorbeeld van alle metingen in een grafiek wordt gegeven in..."
Is op basis van deze studie een voorspelling te doen omtrent de hoogte variatie van grondwater bij vrij laten uitstromen van een hemelwater afvoer op maaiveld voor een gemiddelde bodemstructuur?

MVG, Wim

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.