Na de overstromingen in 2021 wilden de verantwoordelijke overheden precies weten welke waterrisico’s Limburg in de toekomst loopt. Daarom zijn er nu nieuwe overstromingskaarten, die een waterbeeld tonen dat volgens het KNMI eens per 100 jaar kan voorkomen in 2100.
“Op landelijk niveau zijn er natuurlijk overstromingskaarten”, vertelt Sabrina Gijsen, woordvoerder van Waterschap Limburg. “Op zulk precies regionaal niveau als we nu in Limburg hebben gedaan, is het nieuw.”
De kaarten laten zien waar in de provincie Limburg overstromingen kunnen ontstaan door hevige regenval. Er is daarbij gebruik gemaakt van klimaatmodellen van het KNMI en er wordt ingezoomd op waterscenario’s die in 2100 eens per 100 jaar voor kunnen komen.
De kaarten zijn gemaakt op verzoek van het programma 'Waterveiligheid en ruimte Limburg'. “Dat is een meerjarig programma waarin de overheden van in Limburg samenwerken aan maatregelen om wateroverlast te verminderen. Dat gebeurt ook met een stroomgebiedsaanpak waarin we voor alle stroomgebieden, deels ook die over de grens, inzichtelijk willen maken wat de risico’s en kansen zijn. Een van de pijlers van dit programma is de aanpak ‘water en bodem sturend’ in de ruimtelijke ontwikkeling.”
En volgens Gijsen bieden de nieuwe overstromingskaarten een goede basis voor de gemeenten en de provincie om hun beleidsbeslissingen op te baseren. “Denk daarbij aan de provinciale omgevingsvisie. Als waterschap zullen wij deze kaarten gebruiken om rondom deze onderwerpen te adviseren. De kaarten, en de onderliggende data, worden ook gebruikt voor de onderlegger Water en Bodem waarin we nu samen met de provincie aan werken.”
Josette Van Wersch, bestuurder van Waterschap Limburg, zegt hierover: “Als waterschap willen wij dat waterveiligheid een volwaardige rol krijgt in ruimtelijke beslissingen. Daarom is het belangrijk dat overheden en initiatiefnemers ons in een vroeg stadium betrekken bij het opstellen van plannen en besluiten. Deze kaarten helpen ons daarbij en bieden een gezamenlijk vertrekpunt voor beleidskeuzes.“
Gekoppeld aan de kaarten is er ook een nieuw document met handelingsperspectieven. Gijsen: “Er zijn natuurlijk vaak maatregelen mogelijk en het is goed om te weten welke dat zijn. Is het in een gebied verstandig om huizen met een hogere entree te bouwen, of is het wijs om te bouwen op terpen? Dit document helpt bij het maken van die keuzes, die we nu al moeten maken, zodat we over enkele decennia nog steeds droge voeten houden.”
De kaarten kunnen ook bijdragen aan het vergroten van het waterbewustzijn bij de Limburgers. Gijsen hecht eraan te zeggen dat ze in eerste instantie bedoeld zijn voor de overheden. “Maar aangezien het wel mogelijk is op perceelniveau overstromingsrisico’s te zien, is het wel een mooi middel om de risico’s en kansen over te brengen aan de inwoners. WRL ontwikkelt tools om dat ook laagdrempelig mogelijk te maken.”