secundair logo knw 1

Fort Ronduit in Naarden dat tussen 1873 en 1875 werd gebouwd, is een onderdeel van de waterlinie I foto: C.S. Booms - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het kabinet gaat de Nieuwe Hollandse Waterlinie nomineren voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De bedoeling is dat deze verdedigingslinie uit de negentiende en twintigste eeuw en de uit dezelfde tijd daterende Stelling van Amsterdam straks samen één werelderfgoed vormen.

De 135 kilometer lange Stelling van Amsterdam die als een ring rondom de hoofdstad ligt, is al sinds 1996 een werelderfgoed. De Stelling bestaat uit 42 forten, vier batterijen en een groot aantal dijken en sluizen. Het idee was dat bij een invasie het land met een ingenieus systeem onder water kon worden gezet, maar dat bleek eigenlijk al meteen na de bouw militair achterhaald. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding van de Stelling. Deze historische verdedigingslinie loopt van Muiden in het noorden tot aan de Biesbosch in het zuiden.

Waarschijnlijk in 2020 besluit
Het kabinet stelt voor dat de twee linies straks samen het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies vormen. Zij vertellen volgens het kabinet het verhaal van de verdediging van Holland als bestuurlijk en economisch hart van Nederland. De nominatie wordt deze maand ingediend door minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Werelderfgoedcomité van UNESCO brengt hierover eerst een advies uit en neemt dan naar verwachting in juni 2020 een besluit.

De 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie is grotendeels aangelegd tussen 1815 en 1870 en geldt als het grootste rijksmonument van Nederland. De linie bestaat uit 45 forten, zes vestingen en twee kastelen, waaronder Slot Loevestein. Verder zijn er 85 mitrailleurkazematten, meer dan zevenhonderd betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim honderd militaire sluizen en waterwerken. Sommige sluizen worden nog steeds gebruikt. Sinds de jaren negentig zijn veel onderdelen van de linie hersteld.

Tien werelderfgoederen
Ons land heeft op het moment tien werelderfgoederen. De meeste hebben te maken met het thema Nederland Waterland. Behalve de Stelling van Amsterdam gaat het om de grachtengordel van Amsterdam, droogmakerij De Beemster in Noord-Holland, ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, de molens van Kinderdijk-Elshout, het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder en de Waddenzee. De andere erfgoederen zijn het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de Van Nellefabriek in Rotterdam en de historische binnenstad van Willemstad op Curaçao.

 

MEER INFORMATIE
Ministerie van OCW over voordracht waterlinie
Waterschap Rivierenland over nominatie
Website Nieuwe Hollandse Waterlinie
Website Stelling van Amsterdam
Dossier over Nederlandse werelderfgoederen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.