De cultuurhistorische sluis Westerveld in Zwolle heeft nieuwe deuren gekregen. Studenten van het Deltion College bouwden de sluisdeuren precies zoals die er vroeger uitzagen.

De uitwateringssluis Westerveld is omstreeks 1400 gebouwd en was bedoeld om water af te voeren of juist tegen te houden. Sinds 1879 is de sluis niet meer in gebruik; toen kwam er een stoomgemaal en tegenwoordig doet een elektrisch gemaal het werk. De cultuurhistorische sluis heeft de afgelopen maanden een grondige opknapbeurt gekregen. De nieuwe deuren zijn gebouwd door tweedejaars studenten van de opleiding Infra van het Deltion College, een mbo-instelling in Zwolle.

De sluisdeuren zijn van eikenhout en hebben de oude karakteristieke stijl. De studenten bouwden deze op een ambachtelijke manier. Het ging om een samenwerkingsproject tussen het Waterschap Drents Overijsselse Delta en het Deltion College. Bestuurder Herman Odink van het waterschap is tevreden over het resultaat. “Met het inhangen en sluiten van de sluisdeuren sluiten we letterlijk een prachtig project af. Ik vind het onze verantwoordelijkheid om de werknemers van de toekomst mee te laten werken in dit soort projecten, zodat zij goed toegerust de arbeidsmarkt kunnen betreden.”

Sluis Westerveld heeft nog steeds een praktische functie. Bij het smalste stuk is er een krooshek dat grof vuil opvangt. Hierdoor kan het water goed doorstromen. De aannemer heeft het krooshek vervangen, evenals de loopbrug. Ook is de sluiskom gerestaureerd. De sluis ligt op privéterrein, maar is te zien vanaf de dijk bij het gemaal.

Lees hier een eerder bericht over de renovatie.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!