Hoogheemraadschap van Delfland heeft de bouw van de zoetwaterfabriek op afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht in Vlaardingen uitgesteld. Door de recent vastgestelde strenge Nederlandse norm voor bromaat in zoet oppervlaktewater is het niet meer mogelijk om hier de ozontechniek toe te passen, zoals de bedoeling was.

Het besluit tot uitstel is vorige week genomen door het algemeen bestuur van Delfland. Daarmee loopt het plan om extra schoon water te produceren waarschijnlijk aanzienlijke vertraging op. In plaats van in 2024 wordt nu mogelijk in 2028 gestart.

Het idee van het hoogheemraadschap is om een deel van het gezuiverde afvalwater van awzi De Groote Lucht extra schoon te maken in de zoetwaterfabriek. Dit water wordt vervolgens ingezet in de omgeving, onder meer voor het doorspelen van de populaire zwemlocatie Krabbeplas. Het project heet S.C.H.O.O.N, afkorting van ‘schoonmaken effluent en hergebruik van oppervlaktewater op natuurlijke wijze’.

Strengere norm dan in Zwitserland
In de extra zuiveringsstap stond de combinatie van ozonisatie en een zandfilter centraal. De behandeling met ozon is een erg effectieve manier om medicijnresten, gewasbeschermingsmiddelen en andere microverontreinigingen te verwijderen, waarna nog overgebleven zwevende deeltjes uit het water kunnen worden gehaald met behulp van het zandfilter. Het gezamenlijke bouwteam van hoogheemraadschap en marktpartijen maakte op basis hiervan het ontwerp voor de zoetwaterfabriek.

Een bekend aandachtspunt bij de ozonbehandeling is de vorming van bromaat, een stof die kanker kan veroorzaken. Bromaat wordt geproduceerd door reactie van ozon met bromide dat eigenlijk altijd wel in afvalwater aanwezig is. Omdat tijdens de ontwerpfase er nog geen Nederlandse norm voor bromaat in zoet oppervlaktewater bestond, heeft het Hoogheemraadschap van Delfland de norm van Zwitserland – voorloper bij de ozontechniek – als uitgangspunt genomen.

Sinds een paar maanden is er wel een Nederlandse norm en die gooit roet in het eten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bepaalde de risicogrens op 1 microgram bromaat per liter water. Deze norm is veel strenger dan de Zwitserse, aldus Delfland. Het extra schone water uit de zoetwaterfabriek zoals die ontworpen is, kan hieraan niet voldoen. Ook is bromaat aangemerkt als een zeer zorgwekkende stof, waardoor Delfland het onwenselijk vindt om deze stof in te brengen op oppervlaktewater. Daarmee valt de ozonbehandeling af.

Einde levensduur van awzi De Groote Lucht
Voor een alternatieve techniek schieten de ruimte en capaciteit op de huidige awzi De Groote Lucht tekort. Daarbij komt de vraag over de algemene toekomst van de awzi in Vlaardingen, omdat het einde van de levensduur is bereikt. In de zomer neemt Delfland een beslissing over wat hiermee moet gebeuren. De twee opties zijn: grootschalige renovatie of bouw van een nieuwe zuivering op een nabijgelegen andere locatie.

In de toekomstplannen zal de extra zuiveringsstap worden meegenomen. Verder onderzoekt Delfland samen met de projectpartners hoe en wanneer de andere doelen van S.C.H.O.O.N. kunnen worden gerealiseerd.


LEES OOK
H2O Actueel: nieuwbouw De Groote Lucht?
H2O Actueel: bouwteam zoetwaterfrabriek van start
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Michiel Doude van Troostwijk · 21 days ago
    In Duitsland en Zwitserland is de nodige ervaring met gepatenteerde activated cokes reactor technologie. Die lijkt zelfs PFAS biologisch af te breken.
    Dit zou voor Delfland en anderen een goede oplossing kunnen zijn.....
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!