Amerikaanse en Schotse wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die ammonium helemaal kan afbreken.

"Deze ontdekking kan het zuiveren van afvalwater goedkoper en milieuvriendelijker maken," zegt Ameed Pinto, de wetenschapper die leiding gaf aan het onderzoek. Waterzuiveringsinstallaties besteden nu naar schatting een derde van hun elektriciteit aan het verwijderen van ammonium uit het afvalwater. "Het energieverbruik kan dankzij deze bacterie omlaag. Dat is goed voor het milieu en bespaart geld."

Tot nu toe waren er twee soorten bacteriën nodig om ammonium af te breken en uiteindelijk om te zetten in onschadelijk stikstofgas. Er wordt al jarenlang onderzoek verricht naar manieren om die twee soorten bacteriën samen te voegen. "Dat is nu niet meer nodig. De ontdekking van een bacterie die ammonium in één stap af kan breken, dwingt het onderzoek in een hele andere richting."

De ontdekking kwam toevallig tot stand. Pinto's onderzoek, het Healthy Drinking Water Project, een samenwerking tussen de Amerikaanse Northeastern University en de Schotse universiteit van Glasgow, was er namelijk niet op uit om ammonium af te breken, maar onderzoekt hoe bacteriën kunnen bijdragen aan gezond drinkwater.

Dat is niet het enige toeval. Bijna op exact hetzelfde moment, of eigenlijk nog net iets eerder, werd een vergelijkbare set bacteriën ontdekt door onderzoeksgroepen in Wenen en Nijmegen. "Elk afzonderlijk onderzoek is op zich al robuust genoeg, maar het feit dat we op drie verschillende plekken op hetzelfde moment tot eenzelfde conclusie zijn gekomen, neemt elk restje twijfel toch wel weg."

Een volledige beschrijving van de nieuwe bacterie zal naar verwachting later dit jaar worden gepubliceerd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!