secundair logo knw 1

Met de nieuwe app MijnHoogwaterstanden is het mogelijk om automatisch informatie over hoogwaterstanden te krijgen. Dat is vooral handig voor gebruikers in buitendijkse gebieden.

In de app zijn de waterstanden van honderd locaties langs de grote rivieren en de kust te vinden. Er wordt onder meer aangegeven wat de huidige waterstand is en hoe de prognose per uur voor de komende twee dagen eruitziet. De mobiele applicatie is ontwikkeld door HKV, een adviesbureau op het gebied van waterbeheer en veiligheid. Een dergelijke app bestond nog niet, zegt Marit Zethof, senior adviseur Veiligheid en crisisbeheersing. “We gebruiken open gegevens van Rijkswaterstaat over actuele metingen en waterstandsverwachtingen.”

De app MijnHoogwaterstanden is volgens Zethof handig voor gebruikers van buitendijkse gebieden, zoals boeren en campingeigenaren. “Je ziet meteen hoe hoog het water op jouw locatie is. Dreigt er binnen twee dagen overstromingsgevaar? Dan ontvang je automatisch een pushbericht met een alarm. In het voorjaar brengen we een nieuwe versie uit, waarin je een eigen alarmeringsniveau kunt instellen op basis van een eigen risicoprofiel.”

Zethof noemt nog een ander doel. “De app richt zich ook op geïnteresseerde burgers. Daarmee dragen we een steentje bij aan het vergroten van het waterbewustzijn.” Zethof wijst in dit verband op de door HKV gemaakte app Overstroom Ik?, die gratis door de rijksoverheid beschikbaar wordt gesteld. “Hierin staat of je in een risicogebied woont en wat je moet doen bij hoogwater. Er is veel belangstelling voor deze app. Voor bedrijven hebben we onlangs de webservice MijnOverstromingsrisicoprofiel gelanceerd. Zij kunnen daarmee hun risicoprofiel opstellen en inzicht krijgen in hoe kansrijk maatregelen om zich voor te bereiden op overstromingen zijn.”

HKV werkt nu aan de app Continu Inzicht, bedoeld voor waterkeringbeheerders. Zethof: “Je vindt hierin een beeld van de actuele veiligheid van de waterkeringen en het achterliggende gebied. Zo krijgt de waterkeringbeheerder informatie voor het risicogestuurd dagelijks beheer en het crisisbeheer. We verwachten deze app in het voorjaar van 2017 te presenteren.”

De app MijnHoogwaterstanden is tot 1 februari 2017 voor een introductieprijs van 99 eurocent te downloaden in de Google Play Store of Apple iTunes Store. Er is een gratis probeerversie met de waterstanden op vijf locaties. Hier meer informatie over de apps van HKV.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.