secundair logo knw 1

In dertig regio’s in Nederland wordt een Regionale Energie Strategie ontwikkeld. Zo worden de internationale en landelijke klimaatafspraken op regionaal niveau uitgewerkt. De waterschappen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Binnen het programma 'Waterbeheer en Regionale Energiestrategieën' zoeken de Unie van Waterschappen en STOWA uit hoe die bijdrage er uit kan zien.

In 2019 stemden de waterschappen in met het Klimaatakkoord. Dat akkoord wordt nu regionaal uitgewerkt in Regionale Energie Strategieën (RES). Waterbeheerders kunnen een bijdrage leveren aan de regionale strategieën, bijvoorbeeld door warmte te winnen uit riool- of oppervlaktewater, of door windmolens of zonnepanelen te plaatsen.

Aan tafel
“In alle dertig regio’s van Nederland zitten de waterschappen aan tafel bij de gesprekken over de regionale strategieën. Ze hebben daarbij, naast biogas van de RWZI’s, ruimte te bieden, zowel op, onder als naast het water,” legt Michelle Talsma uit. Vanuit STOWA heeft Talsma de coördinatie van het programma op zich genomen. Ze doet dit samen met Rafaël Lazaroms van de Unie van Waterschappen.

Samenwerking
Juist de samenwerking met de Unie maakt dit volgens Talsma een speciaal project. “De Unie heeft de structuur, met de verschillende expertisegroepen met waterschappen, en bijvoorbeeld de juridische mensen in huis. Wij, vanuit de STOWA bieden de kennis aan vanuit de ingenieurswereld en de kennisinstituten. Het ministerie van BZK financiert het programma overigens met een bijdrage van 1,2 miljoen euro. ”

WARES
Om de potentie van het waterbeheer ten volle te kunnen benutten, zijn STOWA en de Unie van waterschappen nu het programma Waterbeheer en Regionale Energiestrategieën (WARES) gestart. WARES moet, zo zegt Talsma, vooral fungeren als kennismakelaar. “Binnen WARES onderzoeken we de ecologische effecten en de juridische en veiligheidsaspecten van de technieken om duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld Aquathermie. We halen de vragen op die binnenkomen vanuit de expertisegroepen van de Unie en bureau Aquathermie en leggen daar de informatie ook weer terug.”

Drie onderdelen
Het WARES-programma bevat diverse projecten op het gebied van Aquathermie. Ook wordt gekeken naar het opwekken en opslaan van duurzame energie. Verder zal het programma ingaan op de juridische knelpunten. Talsma: “Aquathermie heeft veel potentieel, maar vooral als het gaat om grootschalig opschalen leven er nog veel vragen. Ook zullen we onderzoeken hoe en onder welke voorwaarden de waterschappen hun water en terrein in kunnen zetten om duurzaam energie op te wekken en op te slaan. Deze zoektocht naar duurzame alternatieven kan ertoe leiden dat er echt nieuwe dingen gaan gebeuren. De mogelijkheden moeten natuurlijk juridisch goed worden uitgezocht.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John