Drinkwaterbedrijf Dunea en andere partijen hebben het initiatief genomen voor een Nationaal Park over een lengte van 43 kilometer, van Hoek van Holland tot Noordwijk. Het Nationaal Park doet mee aan de verkiezing tot 'Mooiste natuurgebied van Nederland'.
In het betreffende gebied liggen een aantal 'echte' natuurgebieden – zogeheten Natura 2000-gebieden – en andere aantrekkelijke recreatiegebieden. In het gehele gebied van 200 vierkante kilometer zijn verscheidene eigenaren en beheerders actief. Naast Dunea gaat het om de gemeenten Den Haag, Voorschoten, Wassenaar en Westland, IVN, Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Staatsbosbeheer, Stichting Duivenvoorde en Zuid-Hollands Landschap.

Het realiseren van het Nationaal Landschap bestaat vooral uit intensieve samenwerking van die partijen. Dat is complex, maar ook aantrekkelijk, vertelt Georgette Leltz, manager Klant en Natuur bij Dunea. "Op dit moment zijn er bijvoorbeeld nog allerlei afzonderlijke wandelkaarten. Het zou mooi zijn die aan elkaar te koppelen en ook in bredere zin een gezamenlijke marketingstrategie uit te zetten, met onder meer folders en een website."

Het predicaat Nationaal Park geeft het betreffende gebied meer allure, zegt Leltz. "Het is een titel om trots op te zijn, als een soort keurmerk. Een Nationaal Park, daar willen organisaties graag bij aanhaken en daar willen bezoekers graag naartoe."

Met de deelname aan de verkiezing tot 'Mooiste natuurgebied van Nederland', maakt het te vormen Nationaal Park kans op begeleiding en financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken gedurende drie jaar. Een vakjury en een publieksjury bepalen dit najaar samen welke drie 'mooiste' gebieden die ondersteuning winnen.
Mocht het Zuid-Hollandse gebied niet in de top-3 komen, dan zal de ontwikkeling tot Nationaal Park waarschijnlijk even goed plaatsvinden, zegt Leltz. "We zijn als gezamenlijke partijen iets moois begonnen; ik kan me niet voorstellen dat we dat weer uit onze handen laten vallen als we geen begeleiding en geld vanuit Economische Zaken krijgen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.