secundair logo knw 1

Drinkwaterbedrijf Dunea en andere partijen hebben het initiatief genomen voor een Nationaal Park over een lengte van 43 kilometer, van Hoek van Holland tot Noordwijk. Het Nationaal Park doet mee aan de verkiezing tot 'Mooiste natuurgebied van Nederland'.
In het betreffende gebied liggen een aantal 'echte' natuurgebieden – zogeheten Natura 2000-gebieden – en andere aantrekkelijke recreatiegebieden. In het gehele gebied van 200 vierkante kilometer zijn verscheidene eigenaren en beheerders actief. Naast Dunea gaat het om de gemeenten Den Haag, Voorschoten, Wassenaar en Westland, IVN, Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Staatsbosbeheer, Stichting Duivenvoorde en Zuid-Hollands Landschap.

Het realiseren van het Nationaal Landschap bestaat vooral uit intensieve samenwerking van die partijen. Dat is complex, maar ook aantrekkelijk, vertelt Georgette Leltz, manager Klant en Natuur bij Dunea. "Op dit moment zijn er bijvoorbeeld nog allerlei afzonderlijke wandelkaarten. Het zou mooi zijn die aan elkaar te koppelen en ook in bredere zin een gezamenlijke marketingstrategie uit te zetten, met onder meer folders en een website."

Het predicaat Nationaal Park geeft het betreffende gebied meer allure, zegt Leltz. "Het is een titel om trots op te zijn, als een soort keurmerk. Een Nationaal Park, daar willen organisaties graag bij aanhaken en daar willen bezoekers graag naartoe."

Met de deelname aan de verkiezing tot 'Mooiste natuurgebied van Nederland', maakt het te vormen Nationaal Park kans op begeleiding en financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken gedurende drie jaar. Een vakjury en een publieksjury bepalen dit najaar samen welke drie 'mooiste' gebieden die ondersteuning winnen.
Mocht het Zuid-Hollandse gebied niet in de top-3 komen, dan zal de ontwikkeling tot Nationaal Park waarschijnlijk even goed plaatsvinden, zegt Leltz. "We zijn als gezamenlijke partijen iets moois begonnen; ik kan me niet voorstellen dat we dat weer uit onze handen laten vallen als we geen begeleiding en geld vanuit Economische Zaken krijgen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.
Wat ik vooral interessant vind in dit artikel, is de min of meer terloopse opmerking dat het verlagen van de druk leidt tot een lager watergebruik. Ik ben erg benieuwd om hoeveel water het kan gaan als de waterdruk in heel Nederland wordt teruggebracht. 

Nu hopen dat het niet bij een oproep blijft, maar er ook gehoor aan wordt gegeven, duidelijk, ZO duidelijk een goede zaak.