secundair logo knw 1

Drinkwaterbedrijf Dunea en andere partijen hebben het initiatief genomen voor een Nationaal Park over een lengte van 43 kilometer, van Hoek van Holland tot Noordwijk. Het Nationaal Park doet mee aan de verkiezing tot 'Mooiste natuurgebied van Nederland'.
In het betreffende gebied liggen een aantal 'echte' natuurgebieden – zogeheten Natura 2000-gebieden – en andere aantrekkelijke recreatiegebieden. In het gehele gebied van 200 vierkante kilometer zijn verscheidene eigenaren en beheerders actief. Naast Dunea gaat het om de gemeenten Den Haag, Voorschoten, Wassenaar en Westland, IVN, Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Staatsbosbeheer, Stichting Duivenvoorde en Zuid-Hollands Landschap.

Het realiseren van het Nationaal Landschap bestaat vooral uit intensieve samenwerking van die partijen. Dat is complex, maar ook aantrekkelijk, vertelt Georgette Leltz, manager Klant en Natuur bij Dunea. "Op dit moment zijn er bijvoorbeeld nog allerlei afzonderlijke wandelkaarten. Het zou mooi zijn die aan elkaar te koppelen en ook in bredere zin een gezamenlijke marketingstrategie uit te zetten, met onder meer folders en een website."

Het predicaat Nationaal Park geeft het betreffende gebied meer allure, zegt Leltz. "Het is een titel om trots op te zijn, als een soort keurmerk. Een Nationaal Park, daar willen organisaties graag bij aanhaken en daar willen bezoekers graag naartoe."

Met de deelname aan de verkiezing tot 'Mooiste natuurgebied van Nederland', maakt het te vormen Nationaal Park kans op begeleiding en financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken gedurende drie jaar. Een vakjury en een publieksjury bepalen dit najaar samen welke drie 'mooiste' gebieden die ondersteuning winnen.
Mocht het Zuid-Hollandse gebied niet in de top-3 komen, dan zal de ontwikkeling tot Nationaal Park waarschijnlijk even goed plaatsvinden, zegt Leltz. "We zijn als gezamenlijke partijen iets moois begonnen; ik kan me niet voorstellen dat we dat weer uit onze handen laten vallen als we geen begeleiding en geld vanuit Economische Zaken krijgen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.