Drinkwaterbedrijf Dunea en andere partijen hebben het initiatief genomen voor een Nationaal Park over een lengte van 43 kilometer, van Hoek van Holland tot Noordwijk. Het Nationaal Park doet mee aan de verkiezing tot 'Mooiste natuurgebied van Nederland'.
In het betreffende gebied liggen een aantal 'echte' natuurgebieden – zogeheten Natura 2000-gebieden – en andere aantrekkelijke recreatiegebieden. In het gehele gebied van 200 vierkante kilometer zijn verscheidene eigenaren en beheerders actief. Naast Dunea gaat het om de gemeenten Den Haag, Voorschoten, Wassenaar en Westland, IVN, Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Staatsbosbeheer, Stichting Duivenvoorde en Zuid-Hollands Landschap.

Het realiseren van het Nationaal Landschap bestaat vooral uit intensieve samenwerking van die partijen. Dat is complex, maar ook aantrekkelijk, vertelt Georgette Leltz, manager Klant en Natuur bij Dunea. "Op dit moment zijn er bijvoorbeeld nog allerlei afzonderlijke wandelkaarten. Het zou mooi zijn die aan elkaar te koppelen en ook in bredere zin een gezamenlijke marketingstrategie uit te zetten, met onder meer folders en een website."

Het predicaat Nationaal Park geeft het betreffende gebied meer allure, zegt Leltz. "Het is een titel om trots op te zijn, als een soort keurmerk. Een Nationaal Park, daar willen organisaties graag bij aanhaken en daar willen bezoekers graag naartoe."

Met de deelname aan de verkiezing tot 'Mooiste natuurgebied van Nederland', maakt het te vormen Nationaal Park kans op begeleiding en financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken gedurende drie jaar. Een vakjury en een publieksjury bepalen dit najaar samen welke drie 'mooiste' gebieden die ondersteuning winnen.
Mocht het Zuid-Hollandse gebied niet in de top-3 komen, dan zal de ontwikkeling tot Nationaal Park waarschijnlijk even goed plaatsvinden, zegt Leltz. "We zijn als gezamenlijke partijen iets moois begonnen; ik kan me niet voorstellen dat we dat weer uit onze handen laten vallen als we geen begeleiding en geld vanuit Economische Zaken krijgen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.