secundair logo knw 1

De Allier (foto: Romary)

Plantengroei verandert de stroming van water en het transport van zand. Grootschalige veranderingen van rivierlandschappen zijn dus ook het resultaat van kleinschalige vegetatieontwikkeling. Mijke van Oorschot promoveerde vrijdag aan de Universiteit Utrecht op een model dat deze processen kan voorspellen.

"Er bestonden al goede modellen die of rivierpatronen konden voorspellen of de ontwikkeling van oevervegetatie en waterplanten, maar voor mijn promotieonderzoek heb ik het eerste model ontwikkeld dat beide elementen combineert," zegt Van Oorschot. "Dit zijn een aantal stappen in de goede richting, maar er zal de komende jaren ook nog veel kennis ontwikkeld moeten worden."

Riviersystemen behoren tot de meest dynamische ecosystemen ter wereld. Ze bieden onderdak aan talloze planten en dieren. De opmars van invasieve, exotische planten, de aanleg van dammen en klimaatverandering zetten riviersystemen echter wereldwijd onder druk. "Met dit model kunnen we bekijken welke invloed deze elementen hebben en welke variabelen, bijvoorbeeld het soort planten of de mate waarin exotische planten de inheemse soorten verdringen, een rol spelen."

Met dit model is het mogelijk om verleggingen van de rivier en de bijbehorende natuurlijke vegetatiegroei op een schaal van eeuwen na te bootsen. Van Oorschot bewees dat haar model de natuurlijke vegetatie en rivierdynamiek goed kan reproduceren: ze vergeleek haar model resultaten succesvol met de natuurlijke situatie van de vrij meanderende rivier de Allier, in Frankrijk.

De onderzoeksresultaten en het ontwikkelde model kunnen volgens Van Oorschot worden gebruikt om het samenspel van vegetatie, water en zand gedetailleerd en over lange termijnen te bestuderen. "Dat is vooral nuttig voor riviermanagers die beheer- en herstelplannen willen ontwikkelen voor rivieren die in kwaliteit achteruit zijn gegaan. Met de modellen kun je berekenen of en hoe snel rivierherstel mogelijk is."

Via deze link is het proefschrift van Van Oorschot, Riparian vegetation interacting with river morphology modelling long-term ecosystem responses to invasive species, climate change, dams and river restoration, te lezen (pdf)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.