0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Bestaande en nieuwe kennis over waterkwaliteit bijeen brengen en deze kennis toepasbaar maken voor de praktijk. Daar gaat het om bij de Kennisimpuls Waterkwaliteit. Het programma moet eraan bijdragen dat de KRW-doelen in 2027 worden gehaald.

De officiële aftrap was afgelopen vrijdag, al zijn de eerste onderzoeksprojecten in 2018 gestart. De Kennisimpuls Waterkwaliteit is een onderdeel van de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. Het doel is om de kennisbasis te verstevigen. In het vier jaar durende programma werken Rijk, provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven en kennisinstituten Deltares, KWR, RIVM en Wageningen University & Research samen. Het budget bedraagt meer dan 10 miljoen euro.

De centrale vraag is: welke kennis is nodig om de ambities van de Delta-aanpak en de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027 te realiseren? Hiervoor brengen de deelnemers aan het programma bestaande en nieuwe kennis bijeen. Ook maken zij deze kennis goed toepasbaar voor de praktijk.

De kennisimpuls moet leiden tot meer inzicht in de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater en de factoren die deze kwaliteit beïnvloeden, zoals de aanwezigheid van nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen, medicijnresten en nog onbekende chemische stoffen. Gewapend met dit inzicht kunnen waterbeheerders kosteneffectieve maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten.

Binnen de Kennisimpuls Waterkwaliteit gaan de partijen aan de slag met tien thema’s:

• Brakke wateren: hoe zout kan het worden?
• Diergeneesmiddelen: bronnen, routes en risico's.
• Gedragskennis: anders omgaan met water.
• Gewasbescherming: effectieve emissiereductie.
• Goede ecologische kwaliteit: meer dan een goede waterkwaliteit.
• Goed grondwater nu, schoon drinkwater straks.
• Kennisvalorisatie: scoren met kennis.
• Minder emissies door ketenaanpak.
• Nutriënten: welke landbouwmaatregelen snijden hout?
• Toxiciteit: effecten en maatregelen.

Ook wordt een Nationale Analyse Waterkwaliteit opgesteld. Met deze analyse kunnen politiek en maatschappij worden geïnformeerd over de stand van zaken bij de Delta-aanpak en de KRW-opgaven. De resultaten komen in de tweede helft van dit jaar beschikbaar in de vorm van een digitale kennisbasis. Begin 2020 verschijnt het eindrapport.

Marcel van den Berg, senior adviseur Waterkwaliteit bij Rijkswaterstaat, spreekt van een goed doordacht kennisprogramma met aandacht voor integratie met andere kennisvelden. “Dat is belangrijk omdat de uitdagingen divers zijn en regelmatig buiten de invloed van de beheerders vallen. We willen bijvoorbeeld op zoek naar een manier om gedrag van burgers en andere gebruikers te veranderen.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht over start kennisimpuls
Rijkswaterstaat over het programma
Website Kennisimpuls Waterkwaliteit

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

@MartinBeste Martin,
Dank voor je vraag.
Het bufferend vermogen is niet gelijk aan de (mate van) opname van CO2 uit de lucht, maar voor de mate waarin het water 'weerstand' biedt tegen verandering in de pH t.g.v. dosering van zuur of base. Het bufferend vermogen komt overeen met het totaal carbonaatgehalte van water. Carbonaat komt van nature in het water door oplossing van kalk (calciumcarbonaat) tijdens de passage door een kalkhoudende bodem. Natuurlijk grondwater bevat ook vrijwel altijd veel meer koolzuur (CO2) dan in evenwicht is met de lucht.
In onze techniek voegen we zoutzuur aan het water toe om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen van het water te verlagen (zoutzuur zet waterstofcarbonaat om in opgelost CO2). Hierdoor wordt de hoeveelheid CO2 in het water nog hoger dan van nature. Het meeste koolzuur blazen we vervolgens in speciale ontgassingstoren uit.
De hoeveelheid chloride die we toevoegen is veel lager dan de smaakgrens, ongeveer een factor 10 lager. Daar proef je dus niets van.
Groet, Weren (WML)
Scheur in Westerdijk is al jaren oud.
@Roel van SwamDank. Aangepast.
Op de Braakman zal de opbrengst 1,9 MWh zijn, neem ik aan.
Begrijp ik het goed dat er zoutzuur aan het water wordt toegevoegd om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen (de opname van CO2 uit de lucht) te verminderen? Wat betekent dit toevoegen van chloride voor de smaak?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het