0
0
0
s2smodern

Het nieuwe drinkwaterproductiestation dat WMD momenteel bouwt in Beilen, moet straks vooral in Friesland voor voldoende water zorgen. Vitens legt daarvoor een nieuwe leiding aan van Beilen naar Appelscha.

Het Drentse drinkwater dient als alternatief voor het water dat Vitens nu wint op de locatie Terwischa, bij Appelscha. Mede daardoor verdroogt de natuur in het nationaal park Drents Friese Wold."In Drenthe hebben we nog wel een buffer", zegt woordvoerder Andries Ophof van WMD.

Het zal gaan om ongeveer driekwart van de in totaal 4 miljoen kuub drinkwater die straks in Beilen wordt gewonnen. Daarvoor worden ook nieuwe bronnen geslagen. Anders dan in de meeste andere regio’s in Nederland wordt in Drenthe uitsluitend grondwater gebruikt om drinkwater te maken.

Dat stroomde nog niet eerder naar Friesland, maar al wel naar het Vitens-gebied rond de Havelterberg. Daarnaast haalt Waterbedrijf Groningen zijn drinkwater deels uit de Drentsche Aa.

Onthardingsinstallatie
Het huidige station in Beilen, dat uit 1946 dateert, voldoet volgens WMD niet meer aan de eisen van deze tijd. Tegelijk wil het bedrijf hier een onthardingsinstallatie bouwen, zodat er zachter water uit de kraan komt.

De nieuwe drinkwaterfabriek gaat in totaal zeker 24 miljoen euro kosten. Vorige maand zijn de voorbereidende werkzaamheden begonnen, zoals de aanleg van een nieuwe spoelvijver en slenk, een bouwweg en puinpaden en het vernieuwen van leidingen. Ook de reinwaterkelders worden nu gebouwd.

Op dit moment loopt de aanbesteding nog. De nieuwbouw moet in februari 2021 beginnen en in het voorjaar van 2023 gereed zijn. Volgende week buigen studenten zich in een tweedaagse ‘hackathon’ over de vraag hoe de locatie zo duurzaam mogelijk kan worden. "Het liefst willen we los van het net", verklaart de woordvoerder.

Actief koolfilter
In Noordbargeres, bij Emmen, werkt WMD sinds deze week aan de uitbreiding van de zuivering. Er komt een actief koolfilterinstallatie om het water te zuiveren van vervuilende stoffen uit de landbouw en de industrie. Ook wordt een nieuwe reinwaterkelder gebouwd.

 

MEER INFORMATIE
WMD over het nieuwe productiestation in Beilen
WMD over de uitbreiding in Noordbargeres
Filmpje over de werkzaamheden in Beilen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de invoering van de WACC was destijds al bekend dat deze niet voldoende ruimte zou bieden bij een toename van de investeringsomvang. Dus de nu voorgestelde correctie is niet meer dan logisch. De noodzaak van een goede openbare drinkwatervoorziening voor de volksgezondheid staat immers niet ter discussie!
Op zichzelf zegt de overschrijding van risicogrenzen nog niets over de werkelijke risico's. Ook niet over cumulatie van risico's en wat voor effecten deze hebben op het aquatisch milieu. In zijn algemeenheid wordt verwezen naar onderzoek in het buitenland waaruit blijkt dat er effecten zijn op vissen (geslachtsverandering) en macrofaunagemeenschappen gerelateerd aan de aanwezigheid van effluent met medicijnresten. "Gezien de vergelijkbare gehalten van medicijnresten die in het Nederlandse oppervlaktewater worden gevonden, zijn die effecten ook in Nederland niet uit te sluiten". Zou juist daar niet meer onderzoek naar moeten worden gedaan?
In dit H2O-artikel staat inderdaad dat er liters zouden zijn vergeleken, maar dat klopt niet. In het RIVM-rapport is te lezen dat voor onkruidbestrijdingsmiddelen de hoeveelheid werkzame stof is vergeleken. Er is dus rekening gehouden met de hoeveelheid werkzame stof per middel en in het rapport kunt u per stof de ontwikkeling in de verkoopcijfers zien. Het klopt inderdaad dat je kg glyfosaat niet zomaar met kg organische zuren kunt vergelijken. Maar dat er een factor 16 over het hoofd is gezien, klopt niet.
Het rapport laat ook zien hoeveel verkochte eenheden er zijn per jaar per type middel. Hierin is er geen sterke afname in het aantal verkochte eenheden te zien. Maar ook hier geldt dat het middel met de ene werkzame stof mogelijk een andere verpakkingsgrootte heeft dan het middel met de andere werkzame stof. Kortom: zie voor meer details het RIVM-rapport. De reactie dat de toename van het gebruik aan insecticiden zou zijn veroorzaakt door de buxusmot is op basis van de beschikbare gegevens niet te onderbouwen, maar het zou best mee kunnen spelen. Mogelijk geeft een nader onderzoek hier meer duidelijkheid over.
Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.