0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het Nutrient Platform heeft het actieplan Ambitie Nutriënten 2018 gepresenteerd. De 36 leden willen met hun acties bijdragen aan het creëren van een volwassen markt voor gerecyclede nutriënten.

Het Nutrient Platform heeft de ambitie om de komende twee jaar de markt voor teruggewonnen nutriënten op te schalen. Hiermee kan voor toekomstige generaties zekerheid van grondstoffen en voedsel, een gezonde bodem en schoon water worden gegarandeerd. De leden spannen zich onder andere in voor een betere aansluiting van het aanbod van gerecyclede nutriënten op de vraag van landbouw en industrie, de harmonisatie van de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving rondom afval en grondstoffen en de ontwikkeling van kennis over innovatieve technologieën, producten en markten. Naast algemene doelen hebben de leden ook eigen ambities geformuleerd.

Bij het platform zijn bedrijven, kennisinstellingen en de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu aangesloten. Volgens secretaris Wouter de Buck is de watersector goed vertegenwoordigd. “De waterorganisaties lopen voorop bij het terugwinnen van fosfaat. De hele beweging is vanuit deze sector ontstaan.”

Het actieplan voor 2018 is de opvolger van het Ketenakkoord Fosfaatkringloop uit 2011. De voornemens in dit akkoord zijn vrijwel allemaal gerealiseerd, aldus De Buck. Hij noemt drie voorbeelden. “In de afvalwaterketen wordt steeds meer struviet voor de landbouw geproduceerd. Door een aanpassing van de Meststoffenregeling is het sinds 2015 mogelijk om herwonnen nutriënten als meststof te gebruiken. En de waterschappen hebben energie- en grondstoffenfabrieken gerealiseerd.” Vanaf nu ligt de focus niet alleen meer op fosfaat, zegt De Buck. “We richten ons ook op stoffen als stikstof, kalium en micronutriënten. Deze stoffen kun je evengoed terugwinnen.”

Het Nutrient Platform presenteerde het actieplan tijdens een bijeenkomst, waarbij staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu aanwezig was. In haar toespraak noemde zij Nederland koploper in fosfaten terugwinnen. Volgens Dijksma leveren slimme recyclingtechnologieën een belangrijke bijdrage aan het streven naar een volledig circulaire economie in 2050. “Stelt u zich eens voor dat Nederland met technologieën om nieuwe grondstoffen uit afvalwater en zwart rioolslib te winnen uitgroeit tot het Sillicon Valley van de groene economie. We hebben echt goud in handen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het