0
0
0
s2smodern

Het Nutrient Platform heeft het actieplan Ambitie Nutriënten 2018 gepresenteerd. De 36 leden willen met hun acties bijdragen aan het creëren van een volwassen markt voor gerecyclede nutriënten.

Het Nutrient Platform heeft de ambitie om de komende twee jaar de markt voor teruggewonnen nutriënten op te schalen. Hiermee kan voor toekomstige generaties zekerheid van grondstoffen en voedsel, een gezonde bodem en schoon water worden gegarandeerd. De leden spannen zich onder andere in voor een betere aansluiting van het aanbod van gerecyclede nutriënten op de vraag van landbouw en industrie, de harmonisatie van de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving rondom afval en grondstoffen en de ontwikkeling van kennis over innovatieve technologieën, producten en markten. Naast algemene doelen hebben de leden ook eigen ambities geformuleerd.

Bij het platform zijn bedrijven, kennisinstellingen en de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu aangesloten. Volgens secretaris Wouter de Buck is de watersector goed vertegenwoordigd. “De waterorganisaties lopen voorop bij het terugwinnen van fosfaat. De hele beweging is vanuit deze sector ontstaan.”

Het actieplan voor 2018 is de opvolger van het Ketenakkoord Fosfaatkringloop uit 2011. De voornemens in dit akkoord zijn vrijwel allemaal gerealiseerd, aldus De Buck. Hij noemt drie voorbeelden. “In de afvalwaterketen wordt steeds meer struviet voor de landbouw geproduceerd. Door een aanpassing van de Meststoffenregeling is het sinds 2015 mogelijk om herwonnen nutriënten als meststof te gebruiken. En de waterschappen hebben energie- en grondstoffenfabrieken gerealiseerd.” Vanaf nu ligt de focus niet alleen meer op fosfaat, zegt De Buck. “We richten ons ook op stoffen als stikstof, kalium en micronutriënten. Deze stoffen kun je evengoed terugwinnen.”

Het Nutrient Platform presenteerde het actieplan tijdens een bijeenkomst, waarbij staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu aanwezig was. In haar toespraak noemde zij Nederland koploper in fosfaten terugwinnen. Volgens Dijksma leveren slimme recyclingtechnologieën een belangrijke bijdrage aan het streven naar een volledig circulaire economie in 2050. “Stelt u zich eens voor dat Nederland met technologieën om nieuwe grondstoffen uit afvalwater en zwart rioolslib te winnen uitgroeit tot het Sillicon Valley van de groene economie. We hebben echt goud in handen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er is volledige LCA berekening gedaan.
Het maken van ongebluste kalk kost veel energie. Is dat meegenomen in de beoordeling?
Boeiend, daar komt wel heel wat jeugdsentiment naar boven. Het lijkt me de moeite waard om het TNO en Stowa onderzoek aan slibverwerking uit de periode 1974 tot 1985 weer eens op een rijtje te zetten en voor de "jeugd" beschikbaar te maken... Zie ook de H2O publicaties uit die tijd.
De uitgaven die gedaan worden tbv klimaat, biodiversiteit, flora en fauna, e.d. moeten gedragen gaan worden door natuur, deze betalen nu al veel en veel te weinig terwijl ze wel een geborgde zetel hebben....Ruil deze zetel in voor eigen huis eigenaren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het