0
0
0
s2smodern

“Terwijl de Trump administratie zich uit het Parijse klimaatakkoord terugtrekt, maken de Nederlanders al pionierend stappen voorwaarts,” schrijft The New York Times in een reportage over de Nederlandse aanpak om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden. 

Vanuit Nederlands perspectief is klimaatverandering niet hypothetisch of een bedreiging voor de economie, maar een kans, stelt de krant, die onder meer te rade is gegaan bij Nederlands watergezant Henk Ovink, strategisch adviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat, Harold van Waveren en ‘climate chief’ Arnoud Molenaar van de stad Rotterdam.

De krant schetst voor zijn Amerikaanse lezers het bekende beeld van Nederland: een moerasdelta aan de rand van Europa waarvan grote delen onder de zeespiegel liggen. “Geen plek in Europa is meer bedreigd dan dit met water volgelopen land aan de rand van het continent.”  

Volgens de krant is klimaatverandering ‘business’ in Nederland, zoals kaas maken dat is voor Frankrijk en auto’s produceren voor Duitsland. Delegaties van grote (haven)steden uit de hele wereld reizen ‘maand in, maand uit’ af naar Rotterdam om ter plekke poolshoogte te nemen van het watermanagement in de havenstad die gelegen aan rivier en zee serieus te maken krijgt met de gevolgen van de klimaatverandering, zoals stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden. Die tours eindigen vaak in het contracteren van Nederlandse bedrijven, ‘die de wereldwijde markt van hightech engineering en waterbeheer domineren’, aldus de krant.  

Waar Trump stelt dat het klimaatakkoord van Parijs de Amerikaanse economie schaadt, schrijft The New York Times dat Nederland een klimaatbeleid nastreeft dat moet uitmonden in een sterkere en rijkere samenleving. Een boodschap die de Nederlanders overal ter wereld uitdragen, aldus de Amerikaanse krant.

Ovink wijst verslaggever Michael Kimmelman op de Eendragtspolder en vertelt dat het gebied een populair recreatiegebied is geworden met fietspaden en watersportfaciliteiten, maar tegelijkertijd een overloopgebied is voor de Rotte als de nabij gelegen Rijn buiten zijn oevers treedt en dreigt te overstromen, wat, zo schrijft The New York Times, naar verwachting elk decennium zal gaan gebeuren.

De Eendragtspolder wordt opgevoerd om het in gang gezette beleidsprogramma Ruimte voor Rivieren te illustreren. Dat is een wijziging in het beleid, zo concludeert de krant, want dat was er op gericht om de rivieren in bedwang te houden met de aanleg van dammen en dijken. Doorgaan op die weg kan simpelweg niet, want dan zouden we achter tien meter hoge muren komen te wonen, legt Van Waveren uit. “We moeten de rivieren meer ruimte geven.” De wateroverlast in de jaren negentig met evacuaties uit vrees voor bezwijkende rivierdijken gold als wake-up call.

Waarna Van Waveren uitlegt dat het Nederlandse antwoord op de klimaatverandering verder gaat dan aanleg van waterkeringen (Maeslantkering) en versterking van dijken, maar een hele filosofie omvat van ruimtelijke ordening, crisisbeheersing, kinderopvoeding, applicaties en inrichting van openbare ruimtes. Een beeld dat Molenaar invult vanuit het perspectief van het stedelijk waterbeheer in Rotterdam, te beginnen met ontstenen van de tuinen: “Aanpassing aan klimaatverandering omvat veiligheid, riolering, huisvesting, wegen en nooddiensten. En je hebt publiek bewustzijn nodig.”

Daarbij wijst de ‘climate chief’ van Rotterdam erop dat de volgende uitdaging is om digitale veiligheid van kwetsbare systemen in het waterbeheer als waterkeringen en riolen te borgen. 

Lees hier het artikel in The New York Times.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.