secundair logo knw 1

In het werkgebied van het voormalige waterschap Reest en Wieden zijn zestien nestplaatsen voor ijsvogels gemaakt. Ze herinneren aan de zestien jaar dat het waterschap heeft bestaan.

Reest en Wieden ging in 2016 samen met waterschap Groot Salland op in het waterschap Drents Overijsselse Delta. Zestien jaar eerder was waterschap Reest en Wieden zelf uit een fusie van kleinere waterschappen was ontstaan. Ter herinnering aan die zestien jaren besloot het waterschap in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe zestien nestplaatsen voor ijsvogels te realiseren.

“De ijsvogel zat in het logo van waterschap Reest en Wieden”, verklaart woordvoerder Herald van Gerner van waterschap Drents Overijsselse Delta. “De ijsvogels is een vogelsoort die alleen maar kan overleven in gebieden met helder en schoon water waar genoeg vis in leeft. Dat er zulke leefbare gebieden voor de ijsvogel zijn, is mede te danken aan het werk van de waterschappen.”

Op donderdag 23 februari werd de zestiende en laatste nestplaats opgeleverd, bij het Drentse Oude Kene, in de buurt van Hoogeveen. Een nestplaats voor een ijsvogel is bijvoorbeeld een steilwand, een aarden wal of een omgetrokken boom. De zestien nestplaatsen liggen verspreid in het werkgebied van het vroegere waterschap. Het onderhoud wordt verzorgd door vrijwilligers, begeleid door Landschapsbeheer Drenthe.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.