0
0
0
s2smodern

Het Nereda zuiveringsproces is wereldwijd de technologie die in het afgelopen decennium voor de grootste doorbraak heeft gezorgd in de watertechnologie. Dat stelt Global Water Intelligence (GWI), uitgever en organisator van evenementen in de internationale waterindustrie.

Met de lijst zet de uitgever de tien beste ‘doorbraaktechnologieën’ in de watersector in de afgelopen tien jaar op een rij. Ook de tien slechtste innovaties zijn vastgesteld.

Disclaimer: de rangschikking is vrij subjectief, geeft de organisator aan. Ze is gebaseerd op zowel de algemene impact op de markt als het rendement in de praktijk.

Grootste doorbraak
De conclusie: de Nereda-technologie van Royal HaskoningDHV is de grootste doorbraak. De gepatenteerde aërobe korrelslibtechnologie die 50 procent op de energiekosten bespaart en tegelijkertijd stikstof en fosfor verwijdert uit afvalwater is wereldwijd een succes geworden voor zijn licentiehouders, stelt GWI.

Inmiddels zijn er 80 installaties in bedrijf of in aanbouw met de technologie die is ontwikkeld door TU Delft (Mark van Loosdrecht) in samenwerking met Royal Haskoning DHV.

Top drie
In de top drie van doorbraaktechnologieën staan verder de omgekeerde osmose membranen van LG Nano (2e) en thermische drukhydrolyse (3e) van Cambi, Veolia, Eliquo en anderen.

De innovatieve RO membraantechnologie van LG Nano, in 2011 winnaar van de Aquatech Innovation Award, maakte na de introductie in 2011 een snelle ontwikkeling door in de ontziltingsindustrie. In 2014 werd het Amerikaanse bedrijf overgenomen door chemieconcern LG Chem uit Zuid-Korea.

De Thermische drukhydrolyse werd snel de standaard voor het maximaliseren van de energieterugwinning in de slibverwerking, stelt GWI vast. De technologie wordt toegepast als thermische voorbehandeling van slib.

Anammox
Onder de technologieën die ook in aanmerking kwamen voor een plek in de top tien van doorbraaktechnologieën (maar dat niet haalden) was ook Anammox van Paques uit Balk, het proces voor duurzame verwijdering van ammonium uit afvalwater en ammoniak uit gas.

De lijst met mislukte innovaties wordt aangevoerd door SlurryCarb van Enertech. De fabriek was opgezet in Orange County (Californië, VS) om uit zuiveringsslib opgewekte energie te leveren aan de cementindustrie. De investeringskosten bedroegen 160 miljoen dollar, maar de installatie werkte nooit naar behoren en werd in 2012 gesloten.

Ranglijst doornraaktechnologieen GWI 1200 Ranglijst doorbraaktechnologieën | © GWI Klik op de afbeelding voor een vergroting

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de invoering van de WACC was destijds al bekend dat deze niet voldoende ruimte zou bieden bij een toename van de investeringsomvang. Dus de nu voorgestelde correctie is niet meer dan logisch. De noodzaak van een goede openbare drinkwatervoorziening voor de volksgezondheid staat immers niet ter discussie!
Op zichzelf zegt de overschrijding van risicogrenzen nog niets over de werkelijke risico's. Ook niet over cumulatie van risico's en wat voor effecten deze hebben op het aquatisch milieu. In zijn algemeenheid wordt verwezen naar onderzoek in het buitenland waaruit blijkt dat er effecten zijn op vissen (geslachtsverandering) en macrofaunagemeenschappen gerelateerd aan de aanwezigheid van effluent met medicijnresten. "Gezien de vergelijkbare gehalten van medicijnresten die in het Nederlandse oppervlaktewater worden gevonden, zijn die effecten ook in Nederland niet uit te sluiten". Zou juist daar niet meer onderzoek naar moeten worden gedaan?
In dit H2O-artikel staat inderdaad dat er liters zouden zijn vergeleken, maar dat klopt niet. In het RIVM-rapport is te lezen dat voor onkruidbestrijdingsmiddelen de hoeveelheid werkzame stof is vergeleken. Er is dus rekening gehouden met de hoeveelheid werkzame stof per middel en in het rapport kunt u per stof de ontwikkeling in de verkoopcijfers zien. Het klopt inderdaad dat je kg glyfosaat niet zomaar met kg organische zuren kunt vergelijken. Maar dat er een factor 16 over het hoofd is gezien, klopt niet.
Het rapport laat ook zien hoeveel verkochte eenheden er zijn per jaar per type middel. Hierin is er geen sterke afname in het aantal verkochte eenheden te zien. Maar ook hier geldt dat het middel met de ene werkzame stof mogelijk een andere verpakkingsgrootte heeft dan het middel met de andere werkzame stof. Kortom: zie voor meer details het RIVM-rapport. De reactie dat de toename van het gebruik aan insecticiden zou zijn veroorzaakt door de buxusmot is op basis van de beschikbare gegevens niet te onderbouwen, maar het zou best mee kunnen spelen. Mogelijk geeft een nader onderzoek hier meer duidelijkheid over.
Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.