0
0
0
s2smodern

Het Nereda zuiveringsproces is wereldwijd de technologie die in het afgelopen decennium voor de grootste doorbraak heeft gezorgd in de watertechnologie. Dat stelt Global Water Intelligence (GWI), uitgever en organisator van evenementen in de internationale waterindustrie.

Met de lijst zet de uitgever de tien beste ‘doorbraaktechnologieën’ in de watersector in de afgelopen tien jaar op een rij. Ook de tien slechtste innovaties zijn vastgesteld.

Disclaimer: de rangschikking is vrij subjectief, geeft de organisator aan. Ze is gebaseerd op zowel de algemene impact op de markt als het rendement in de praktijk.

Grootste doorbraak
De conclusie: de Nereda-technologie van Royal HaskoningDHV is de grootste doorbraak. De gepatenteerde aërobe korrelslibtechnologie die 50 procent op de energiekosten bespaart en tegelijkertijd stikstof en fosfor verwijdert uit afvalwater is wereldwijd een succes geworden voor zijn licentiehouders, stelt GWI.

Inmiddels zijn er 80 installaties in bedrijf of in aanbouw met de technologie die is ontwikkeld door TU Delft (Mark van Loosdrecht) in samenwerking met Royal Haskoning DHV.

Top drie
In de top drie van doorbraaktechnologieën staan verder de omgekeerde osmose membranen van LG Nano (2e) en thermische drukhydrolyse (3e) van Cambi, Veolia, Eliquo en anderen.

De innovatieve RO membraantechnologie van LG Nano, in 2011 winnaar van de Aquatech Innovation Award, maakte na de introductie in 2011 een snelle ontwikkeling door in de ontziltingsindustrie. In 2014 werd het Amerikaanse bedrijf overgenomen door chemieconcern LG Chem uit Zuid-Korea.

De Thermische drukhydrolyse werd snel de standaard voor het maximaliseren van de energieterugwinning in de slibverwerking, stelt GWI vast. De technologie wordt toegepast als thermische voorbehandeling van slib.

Anammox
Onder de technologieën die ook in aanmerking kwamen voor een plek in de top tien van doorbraaktechnologieën (maar dat niet haalden) was ook Anammox van Paques uit Balk, het proces voor duurzame verwijdering van ammonium uit afvalwater en ammoniak uit gas.

De lijst met mislukte innovaties wordt aangevoerd door SlurryCarb van Enertech. De fabriek was opgezet in Orange County (Californië, VS) om uit zuiveringsslib opgewekte energie te leveren aan de cementindustrie. De investeringskosten bedroegen 160 miljoen dollar, maar de installatie werkte nooit naar behoren en werd in 2012 gesloten.

Ranglijst doornraaktechnologieen GWI 1200 Ranglijst doorbraaktechnologieën | © GWI Klik op de afbeelding voor een vergroting

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.