0
0
0
s2smodern

Het Nereda zuiveringsproces is wereldwijd de technologie die in het afgelopen decennium voor de grootste doorbraak heeft gezorgd in de watertechnologie. Dat stelt Global Water Intelligence (GWI), uitgever en organisator van evenementen in de internationale waterindustrie.

Met de lijst zet de uitgever de tien beste ‘doorbraaktechnologieën’ in de watersector in de afgelopen tien jaar op een rij. Ook de tien slechtste innovaties zijn vastgesteld.

Disclaimer: de rangschikking is vrij subjectief, geeft de organisator aan. Ze is gebaseerd op zowel de algemene impact op de markt als het rendement in de praktijk.

Grootste doorbraak
De conclusie: de Nereda-technologie van Royal HaskoningDHV is de grootste doorbraak. De gepatenteerde aërobe korrelslibtechnologie die 50 procent op de energiekosten bespaart en tegelijkertijd stikstof en fosfor verwijdert uit afvalwater is wereldwijd een succes geworden voor zijn licentiehouders, stelt GWI.

Inmiddels zijn er 80 installaties in bedrijf of in aanbouw met de technologie die is ontwikkeld door TU Delft (Mark van Loosdrecht) in samenwerking met Royal Haskoning DHV.

Top drie
In de top drie van doorbraaktechnologieën staan verder de omgekeerde osmose membranen van LG Nano (2e) en thermische drukhydrolyse (3e) van Cambi, Veolia, Eliquo en anderen.

De innovatieve RO membraantechnologie van LG Nano, in 2011 winnaar van de Aquatech Innovation Award, maakte na de introductie in 2011 een snelle ontwikkeling door in de ontziltingsindustrie. In 2014 werd het Amerikaanse bedrijf overgenomen door chemieconcern LG Chem uit Zuid-Korea.

De Thermische drukhydrolyse werd snel de standaard voor het maximaliseren van de energieterugwinning in de slibverwerking, stelt GWI vast. De technologie wordt toegepast als thermische voorbehandeling van slib.

Anammox
Onder de technologieën die ook in aanmerking kwamen voor een plek in de top tien van doorbraaktechnologieën (maar dat niet haalden) was ook Anammox van Paques uit Balk, het proces voor duurzame verwijdering van ammonium uit afvalwater en ammoniak uit gas.

De lijst met mislukte innovaties wordt aangevoerd door SlurryCarb van Enertech. De fabriek was opgezet in Orange County (Californië, VS) om uit zuiveringsslib opgewekte energie te leveren aan de cementindustrie. De investeringskosten bedroegen 160 miljoen dollar, maar de installatie werkte nooit naar behoren en werd in 2012 gesloten.

Ranglijst doornraaktechnologieen GWI 1200 Ranglijst doorbraaktechnologieën | © GWI Klik op de afbeelding voor een vergroting

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Leuk artikel en een relevant onderwerp. Omdat hier inderdaad vaak niet goed over nagedacht wordt. Dit ziet er goed uit. Ik heb nog wel een overweging. De methode kan ook afhangen van wat je precies wil berekenen. Er wordt hier uitgegaan van een situatie waarin alle metingen een waarde zouden moeten hebben. Als ik naar figuur twee, drie en vijf kijk, ziet dit er meer uit als een scheve distributie met een hoop extra nullen. Ik denk dat dat zeker kan voorkomen, vooral bij microverontreinigingen.
Niet alle plekken worden bijvoorbeeld beïnvloed door emissiebronnen. Mogelijk wil je dan alleen de gemiddelde concentratie van alle metingen waar de verontreiniging ook echt aanwezig is. Dan zou een methode waar je de verdeling schat, en daarmee het aantal nullen vaststelt, en alleen een gemiddelde waarde aan een deel van de metingen (de niet-nullen) geeft, nauwkeuriger zijn voor het gemiddelde. Ook als je de fractie waar iets gemeten is wil weten, zou dit handig zijn. Ik vraag me af of deze aanpak ook gebruikt wordt.
Uitstekende aanvullingen Jos. Er is een "gesprek" ontstaan dat de toekomstige drinkwatervoorziening van Nederland kan vormgeven. Na Ozon-Actieve Kool Filtratie (AKF) en na UV/H2O2-AKF is het drinkwater microbiologisch betrouwbaar; dat bewijzen respectievelijk Waternet en PWN dagelijks op hun drinkwaterproductielocaties. De conventionele coagulatie, flocculatie, sedimentatie en snelfiltratie kan inmiddels kosten- en milieuefficient vervangen worden door Suspended Ion eXchange (SIX), in-line coagulatie en ceramische membraanfiltratie. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Nederlandse procestechnologen de meest ideale waterbehandeling voor de geselecteerde bron kunnen ontwerpen. In geval van een installatie met grote capaciteit kan er zowel direct drinkwater geleverd worden en kan de wateraccu in de Veluwe intelligent opgeladen worden - jouw idee is een verdere uitwerking meer dan waard.
Het stromen van water door rioolbuizen heeft slijtage ten gevolg in met name de BOB (binnen onderkant buis).
Deze slijtage is een gevolg van het schuren en heeft plaats bij alle materialen. Alleen zachtere materialen slijten sneller als hardere materialen. Een logische verklaring voor aanwezigheid van microplastics bij RWZI's lijkt me.
Een groot deel van de transportleidingen van afvalwater in Nederland zijn kunststoffen: PE, PP en PVC.
Beste Herman van Dam en Jos Peters,
Boeiende discussie, waarvan ik denk dat ieders mening redelijk is, dus een waarheid-in-midden benadering zou een kans kunnen zijn en wellicht het onderzoeken waard. Suggesties zijn:
1) water infiltreren op de lage flank van de Veluwe, b.v. het Apeldoorns kanaal heeft nu ook een infiltrerende werking, nabij dit kanaal an een waterwinning wellicht wel zonder negatieve invloed op Veluwe massief te veroorzaken.
2) water gebruiken dat in wintermaanden uit de sprengen stroomt ook op de flank van de Veluwe, zodat sprengen blijven stromen en laaggelegen beken een redelijk debiet behouden (al is het debiet dan lager dan huidig).
vriendelijke groet, Gerrit Schouten (hydroloog en geboren op de oost-Veluwe)
Moeten we ons al zorgen gaan maken om het oppervlaktewater?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.