0
0
0
s2smodern

De Nereda afvalwaterzuiveringsinstallatie in Utrecht is bij de uitreiking van de Global Water Awards 2019 in de prijzen gevallen. De technologie van Royal HaskoningDHV won in de categorie 'Wast Water Project of the Year'.

De prijs werd deze week uitgereikt in Londen tijdens de Global Water Summit, de conferentie voor de internationale waterindustrie. De awards werden in elf categorieën toegekend aan de belangrijkste prestaties en technologische doorbraken in de mondiale watersector.

De Nereda-installatie in Utrecht was op de shortlist met in totaal 44 nominaties het enige Nederlandse project. In de categorie afvalwater had Utrecht concurrentie van projecten uit Taiwan, Bahrein en Tsjechië.

In de beschrijving worden de duurzame aspecten van het winnende Nederlandse project genoemd, samen te vatten onder 'de kleine footprint van de technologie'. De grote omvang van de installatie in Utrecht wordt gezien als een nieuwe stap in de ontwikkeling van het Nereda-concept en daarmee geldt de Utrechtse installatie als voorloper voor andere grootschalige projecten, zoals in Dublin en Blackburn.

De installatie die in opdracht van waterschap Stichtse Rijnlanden door de aannemerscombinatie Heijmans en GMB in de woonwijk Overvecht wordt gebouwd, zal in de loop van dit jaar in gebruik worden genomen. De installatie is begroot op 120 miljoen euro en gaat het afvalwater zuiveren van 430.000 inwoners.

Wereldwijd staan er inmiddels 65 Nereda-installaties. Bij de Nereda-technologie wordt het water gezuiverd met bacteriën in de vorm van slibkorrels. De installatie gebruikt minder energie en chemicaliën, neemt 4 x minder ruimte in beslag dan een traditionele installatie, geeft minder geluid- en stankoverlast en halveert het fosfaat en stikstofgehalte in het gezuiverde water.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.