0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Nereda afvalwaterzuiveringsinstallatie in Utrecht is bij de uitreiking van de Global Water Awards 2019 in de prijzen gevallen. De technologie van Royal HaskoningDHV won in de categorie 'Wast Water Project of the Year'.

De prijs werd deze week uitgereikt in Londen tijdens de Global Water Summit, de conferentie voor de internationale waterindustrie. De awards werden in elf categorieën toegekend aan de belangrijkste prestaties en technologische doorbraken in de mondiale watersector.

De Nereda-installatie in Utrecht was op de shortlist met in totaal 44 nominaties het enige Nederlandse project. In de categorie afvalwater had Utrecht concurrentie van projecten uit Taiwan, Bahrein en Tsjechië.

In de beschrijving worden de duurzame aspecten van het winnende Nederlandse project genoemd, samen te vatten onder 'de kleine footprint van de technologie'. De grote omvang van de installatie in Utrecht wordt gezien als een nieuwe stap in de ontwikkeling van het Nereda-concept en daarmee geldt de Utrechtse installatie als voorloper voor andere grootschalige projecten, zoals in Dublin en Blackburn.

De installatie die in opdracht van waterschap Stichtse Rijnlanden door de aannemerscombinatie Heijmans en GMB in de woonwijk Overvecht wordt gebouwd, zal in de loop van dit jaar in gebruik worden genomen. De installatie is begroot op 120 miljoen euro en gaat het afvalwater zuiveren van 430.000 inwoners.

Wereldwijd staan er inmiddels 65 Nereda-installaties. Bij de Nereda-technologie wordt het water gezuiverd met bacteriën in de vorm van slibkorrels. De installatie gebruikt minder energie en chemicaliën, neemt 4 x minder ruimte in beslag dan een traditionele installatie, geeft minder geluid- en stankoverlast en halveert het fosfaat en stikstofgehalte in het gezuiverde water.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.
Van harte gefeliciteerd. Bij zo’ n nieuwe moderne zuivering zou het ook fijn zijn geweest als geprobeerd was om ook medicijnresten uit het effluent te halen. Een gemiste kans??
17.443 Stukjes plastic per vierkante km is niet het enige. Nederland staat aan de vooravond van een wijdverbreide integratie van poederkooldosering in onze afvalwaterketen voor verwijdering van microverontreinigingen omdat het "goedkoop" is. Hiervan wordt hooguit 90% ingevangen in het slib en de rest gaat de rivier in; micro/nano kooldeeltjes met schadelijke microverontreinigingen hierop gebonden. Je kan je voorstellen dat het risico hiervan minstens zo groot is als van microplastics.
Wist je dat er zelfs al in de placenta vergelijkbare deeltjes zijn aangetroffen? [Bové et al. Nature Communications 10, 2019]

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het