0
0
0
s2smodern

De Nereda afvalwaterzuiveringsinstallatie in Utrecht is bij de uitreiking van de Global Water Awards 2019 in de prijzen gevallen. De technologie van Royal HaskoningDHV won in de categorie 'Wast Water Project of the Year'.

De prijs werd deze week uitgereikt in Londen tijdens de Global Water Summit, de conferentie voor de internationale waterindustrie. De awards werden in elf categorieën toegekend aan de belangrijkste prestaties en technologische doorbraken in de mondiale watersector.

De Nereda-installatie in Utrecht was op de shortlist met in totaal 44 nominaties het enige Nederlandse project. In de categorie afvalwater had Utrecht concurrentie van projecten uit Taiwan, Bahrein en Tsjechië.

In de beschrijving worden de duurzame aspecten van het winnende Nederlandse project genoemd, samen te vatten onder 'de kleine footprint van de technologie'. De grote omvang van de installatie in Utrecht wordt gezien als een nieuwe stap in de ontwikkeling van het Nereda-concept en daarmee geldt de Utrechtse installatie als voorloper voor andere grootschalige projecten, zoals in Dublin en Blackburn.

De installatie die in opdracht van waterschap Stichtse Rijnlanden door de aannemerscombinatie Heijmans en GMB in de woonwijk Overvecht wordt gebouwd, zal in de loop van dit jaar in gebruik worden genomen. De installatie is begroot op 120 miljoen euro en gaat het afvalwater zuiveren van 430.000 inwoners.

Wereldwijd staan er inmiddels 65 Nereda-installaties. Bij de Nereda-technologie wordt het water gezuiverd met bacteriën in de vorm van slibkorrels. De installatie gebruikt minder energie en chemicaliën, neemt 4 x minder ruimte in beslag dan een traditionele installatie, geeft minder geluid- en stankoverlast en halveert het fosfaat en stikstofgehalte in het gezuiverde water.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.