NEN, het Nederlandse kennisnetwerk voor normalisatie, voert momenteel campagne om de internationale impact van de Nederlandse watersector te vergroten. Via een speciale website zoekt het kennisnetwerk hierover het gesprek met de watersector, en besteedt daarnaast aandacht aan stedelijk waterbeheer en de verduurzaming van de watercyclus.

"Nederland is altijd een koploper geweest op watergebied. Op de internationale watermarkt hebben we dan ook een sterke positie. Tegelijkertijd draaien we internationaal niet aan de knoppen als het om normering gaat," zegt Willemien Bosch, consultant Water bij NEN. "Maar het is ontzettend belangrijk, zeker als je je bedenkt dat de wetgever naar verwachting steeds vaker internationale normen op watergebied zal overnemen. Dan moet je er dus wel bij zijn als de discussies op Europees en internationaal niveau worden gevoerd."

Volgens Bosch is de Nederlandse watersector in het verleden een beetje defensief geweest. "Omdat we er zo goed in zijn, hebben we misschien te lang gedacht dat we wel benaderd zullen worden bij internationale watervraagstukken." De consultant Water ziet daar nu wel langzaam verandering in komen. "Bijvoorbeeld bij de normeringen rond afvalwater zet de Nederlandse sector nu hoog in met een projectplan op Europees niveau. Dat vind ik heel goed nieuws!"

Behalve om internationale impact draait de campagne van NEN ook om stedelijk waterbeheer en de verduurzaming van de watercyclus. Op de website zijn interviews over deze onderwerpen te lezen. "Het vaststellen van normen is en blijft onze core-business, maar we willen ook laten zien dat water een ontzettend breed onderwerp is. Schoon water en droge voeten voor iedereen, dat is ons doel. En normalisatie is een middel om dat te bereiken en om er voor te zorgen dat Nederland internationaal voorop blijft lopen."

NEN houdt de site voorlopig in de lucht als discussieplatform over water en normering. Later dit jaar wil het instituut ook een openbare bijeenkomst organiseren. "Dat zal waarschijnlijk in september zijn. Tijdens de International Amsterdam Waterweek willen we dan de belangrijkste resultaten van deze campagne presenteren."

Hier vindt u de speciale waterwebsite van NEN

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!