0
0
0
s2smodern

NEN, het Nederlandse kennisnetwerk voor normalisatie, voert momenteel campagne om de internationale impact van de Nederlandse watersector te vergroten. Via een speciale website zoekt het kennisnetwerk hierover het gesprek met de watersector, en besteedt daarnaast aandacht aan stedelijk waterbeheer en de verduurzaming van de watercyclus.

"Nederland is altijd een koploper geweest op watergebied. Op de internationale watermarkt hebben we dan ook een sterke positie. Tegelijkertijd draaien we internationaal niet aan de knoppen als het om normering gaat," zegt Willemien Bosch, consultant Water bij NEN. "Maar het is ontzettend belangrijk, zeker als je je bedenkt dat de wetgever naar verwachting steeds vaker internationale normen op watergebied zal overnemen. Dan moet je er dus wel bij zijn als de discussies op Europees en internationaal niveau worden gevoerd."

Volgens Bosch is de Nederlandse watersector in het verleden een beetje defensief geweest. "Omdat we er zo goed in zijn, hebben we misschien te lang gedacht dat we wel benaderd zullen worden bij internationale watervraagstukken." De consultant Water ziet daar nu wel langzaam verandering in komen. "Bijvoorbeeld bij de normeringen rond afvalwater zet de Nederlandse sector nu hoog in met een projectplan op Europees niveau. Dat vind ik heel goed nieuws!"

Behalve om internationale impact draait de campagne van NEN ook om stedelijk waterbeheer en de verduurzaming van de watercyclus. Op de website zijn interviews over deze onderwerpen te lezen. "Het vaststellen van normen is en blijft onze core-business, maar we willen ook laten zien dat water een ontzettend breed onderwerp is. Schoon water en droge voeten voor iedereen, dat is ons doel. En normalisatie is een middel om dat te bereiken en om er voor te zorgen dat Nederland internationaal voorop blijft lopen."

NEN houdt de site voorlopig in de lucht als discussieplatform over water en normering. Later dit jaar wil het instituut ook een openbare bijeenkomst organiseren. "Dat zal waarschijnlijk in september zijn. Tijdens de International Amsterdam Waterweek willen we dan de belangrijkste resultaten van deze campagne presenteren."

Hier vindt u de speciale waterwebsite van NEN

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.