secundair logo knw 1

NEN, het Nederlandse kennisnetwerk voor normalisatie, voert momenteel campagne om de internationale impact van de Nederlandse watersector te vergroten. Via een speciale website zoekt het kennisnetwerk hierover het gesprek met de watersector, en besteedt daarnaast aandacht aan stedelijk waterbeheer en de verduurzaming van de watercyclus.

"Nederland is altijd een koploper geweest op watergebied. Op de internationale watermarkt hebben we dan ook een sterke positie. Tegelijkertijd draaien we internationaal niet aan de knoppen als het om normering gaat," zegt Willemien Bosch, consultant Water bij NEN. "Maar het is ontzettend belangrijk, zeker als je je bedenkt dat de wetgever naar verwachting steeds vaker internationale normen op watergebied zal overnemen. Dan moet je er dus wel bij zijn als de discussies op Europees en internationaal niveau worden gevoerd."

Volgens Bosch is de Nederlandse watersector in het verleden een beetje defensief geweest. "Omdat we er zo goed in zijn, hebben we misschien te lang gedacht dat we wel benaderd zullen worden bij internationale watervraagstukken." De consultant Water ziet daar nu wel langzaam verandering in komen. "Bijvoorbeeld bij de normeringen rond afvalwater zet de Nederlandse sector nu hoog in met een projectplan op Europees niveau. Dat vind ik heel goed nieuws!"

Behalve om internationale impact draait de campagne van NEN ook om stedelijk waterbeheer en de verduurzaming van de watercyclus. Op de website zijn interviews over deze onderwerpen te lezen. "Het vaststellen van normen is en blijft onze core-business, maar we willen ook laten zien dat water een ontzettend breed onderwerp is. Schoon water en droge voeten voor iedereen, dat is ons doel. En normalisatie is een middel om dat te bereiken en om er voor te zorgen dat Nederland internationaal voorop blijft lopen."

NEN houdt de site voorlopig in de lucht als discussieplatform over water en normering. Later dit jaar wil het instituut ook een openbare bijeenkomst organiseren. "Dat zal waarschijnlijk in september zijn. Tijdens de International Amsterdam Waterweek willen we dan de belangrijkste resultaten van deze campagne presenteren."

Hier vindt u de speciale waterwebsite van NEN

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.