secundair logo knw 1

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) gaat NEN 6254 actualiseren. Deze norm richt zich op de detectie en kwantificering van Legionella pneumophila gebaseerd op kwantitatieve polymerase chain reaction (qPCR). NEN zoekt nieuwe experts die willen bijdragen aan de actualisering.

Legionellabacteriën komen van nature voor in water en bodem, veelal in lage concentraties. In waterinstallaties waar gebruik wordt gemaakt van drink- of proceswater, zoals leidingwaterinstallaties en natte koeltorens, komen soms hogere concentraties voor. Blootstelling aan legionellabacteriën vindt plaats doordat water wordt verneveld.

Herziening van NEN 6254 is nodig vanwege verschillende recente ontwikkelingen, schrijft het instituut op basis van een besluit van de normsubcommissie ‘Microbiologische parameters’. Deze subcommissie telt zo’n 15 leden en is onderdeel van de overkoepelende normcommissie 'Milieukwaliteit'.

NEN 6254+C1 beschrijft een methode voor het detecteren en kwantificeren van Legionella pneumophila in water met kwantitatieve polymerase chain reaction (qPCR), ook wel realtime-PCR genoemd. Dit is een geavanceerde laboratoriumtechniek die wordt gebruikt om specifieke DNA-moleculen te amplificeren en tegelijkertijd te kwantificeren.

Vanwege de brede toepasbaarheid van NEN 6254 is het van belang om regelmatig te toetsen of de norm nog in lijn is met de dagelijkse praktijk in laboratoria en (inter)nationale richtlijnen, aldus het instituut. NEN 6254 zal daarom worden bijgesteld en in overeenstemming gebracht met de volgende internationale normen, schrijft het normalisatie instituut:

  • ISO/CD TS 16099 ‘Water quality – Polymerase chain reaction (PCR) for the detection and quantification of microorganisms and viruses – General requirements, quality assurance and validation’;
  • ISO/TS 12869 ‘Water quality - Detection and quantification of Legionella spp. and/or Legionella pneumophila by concentration and genic amplification by quantitative polymerase chain reaction (qPCR)’.

NEN zoekt nieuwe experts die willen bijdragen aan herziening van de norm. Belanghebbenden kunnen dat doen door lid te worden van de normsubcommissie ‘Microbiologische parameters’. Dat moet voor 1 oktober gebeuren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.