Het regenachtige weer en de toegenomen aanvoer door de Rijn en Maas hebben gezorgd voor enige verlichting van de droogte. Maar voor grote delen van Nederland is de huidige neerslag nog geen oplossing voor de langdurige effecten van de droogte, waarschuwt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Daarom blijven op grote schaal ingrepen door waterbeheerders nodig.

Door de natte dagen is het gemiddelde neerslagtekort in een week tijd gedaald van 318 millimeter naar 286 millimeter. Desondanks zijn de effecten van de droogte op de grondwaterstanden – in vrijwel alle regio’s zeer tot extreem laag – en de natuur nog steeds zeer ernstig, meldt de LCW in de droogtemonitor. Dat geldt vooral op de hoge zandgronden en in hoogveengebieden. Volgens de LCW is een veel langere periode van neerslag nodig voor het herstel van de grondwaterstanden en de natuur.

Positieve ontwikkelingen zijn er ook. In het hoofdwatersysteem is meer water beschikbaar en het vochtgehalte in de bodem is toegenomen. De landbouw heeft minder behoefte aan water, omdat het einde van het groeiseizoen nadert. Voor de scheepvaart zijn de vaardieptes tijdelijk verbeterd, al hebben schippers en verladers nog altijd te maken met grote beperkingen.

Aanvoer van rivieren gestegen maar nog erg laag
De aanvoer van de Rijn bij Lobith is gestegen tot net boven 1.000 kubieke meter per seconde en ook de aanvoer van de Maas ging licht omhoog. De LCW merkt echter op dat de wateraanvoer van de rivieren erg laag is. De waterstanden in het IJsselmeer en Markermeer zijn gestegen. Hier is de watervoorraad voldoende om aan de watervraag te voldoen.

De watertemperaturen zijn in het algemeen aan het dalen. Lokaal verbetert de waterkwaliteit en neemt de overlast door blauwalgen af. Verzilting blijft een aandachtspunt. Dit geldt voor het IJsselmeer, het Noordzeekanaal, de Hollandsche IJssel en de Lek.

Soms maatregelen versoepeld of ingetrokken
Sommige waterschappen hebben lokaal enkele maatregelen versoepeld of opgeheven. Zo staat Waterschap Drents Overijsselse Delta weer toe dat in de aanvoergebieden Vecht-Twentekanalen en Staphorst-Nieuwleusen water wordt gehaald uit oppervlaktewater. Waterschap Brabantse Delta heeft het urenverbod aangepast. Daardoor is onttrekking uit oppervlaktewater op meer uren van de dag mogelijk.

Door de neerslag zetten waterbeheerders diverse maatregelen voor wateraanvoer verminderd in. Dit geldt onder meer voor de Klimaatbestandige Wateraanvoervoorziening (KWA), waarmee sinds 18 juli water naar West-Nederland wordt aangevoerd. Afgelopen week is hiervan minder gebruikgemaakt. Waterschap Zuiderzeeland is vorige week gestopt met het pompen van extra water naar het Veluwemeer, omdat het waterpeil in dit meer weer normaal is. De maatregel duurde vier maanden. 

Meeste ingrepen nog van kracht
Toch zijn vanwege de ernstige droogte-effecten nog steeds op grote schaal ingrepen door waterbeheerders nodig, laat de LCW in de droogtemonitor weten. Daarom blijft het merendeel van de eerder genomen maatregelen van kracht. Op sommige plaatsen stellen waterbeheerders de overgang naar het winterpeil uit.

Voorlopig zullen de gevolgen van de droogte merkbaar blijven. De komende dagen is het regenachtig maar na het weekend wordt het weer overwegend droog. Tot het eind van september zal minder neerslag vallen dan gewoonlijk, daarna wordt een normaal weerbeeld verwacht.

LEES OOK
H2O Actueel: nog geen structurele verbetering van droogte 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.
STELLING: We zijn veel te laat, lopen achter de feiten aan en de klimaatverandering komt echt op stoom. Waar halen we de mankracht vandaan om er wat aan te doen? Op naar Duitsland.
In een interessant artikel in The Guardian wordt het succes gedeeld van onder andere De Grensmaas:
https://www.theguardian.com/environment/2022/sep/20/dutch-rewilding-project-turns-back-the-clock-500-years-aoe
Wat opvalt is de lange termijn waarin dat project zich afspeelt: de planfase begon in 1990.
Nu zijn de grenzen van ons watersysteem bereikt. Maar niet alleen van het water systeem: de biodiversiteit staat onder druk, overal speelt milieuvervuiling: in de lucht, de bodem, het water en de het diepere grondwater. Er zit een grote energietransitie aan te komen en er wordt geroepen om een systeemverandering (het werkelijke probleem is onze engineerings-maatschappij). Daarnaast staan alle sectoren te spingen om mensen: de grenzen zijn bereik van wat in Nederland uitgevoerd kan worden.
Op de achtergrond speelt de exponentiele ontwikkeling van de klimaat verandering: hitte, droogte, extreme neerslag, stormen en extreem weer: ze worden heftiger, talrijker en duren langer. Zo komt ook onze voedselvoorziening (en die van de gehele wereld) onder druk.
Een hybride giga crisis dreigt: alles klapt in een keer om. Zoals een helder meertje in een keer troebel wordt, a la migraine aanval. https://www.delta.tudelft.nl/article/spinoza-winnaars-gaan-migraine-te-lijf
We wisten in 1972 - met het uitkomen van het rapport: Grenzen aan de Groei (MIT - Club van Rome) - dat het deze kant uit zou gaan. We zitten precies op het voorspelde scenario.
Dat betekent voor ons Deltalandje: houd sterk rekening met plan D.
Zowel voor mitigatie (bovenstrooms investeren en voorkomen) als voor de meerslaagse veiligheid liggen veel van de toekomst scenario's buiten Nederland... in Duitsland. Daar ligt een deel van onze onvoorkoombare toekomst.
Nederland kan geen zeespiegelstijging voorblijven. De Waddenzee verdrinkt bij meer dan 3mm/jr. Hoe graag we dat ook zouden willen. Dat beeld moet nu eens duidelijk worden. We zijn kwetsbaar, we blijven kwetsbaar en we worden steeds kwetsbaarder. En we hebben niet de menskracht om te 'dweilen'.
Dat betekent bv: stop de Zuid-plaspolder. Het geeft een compleet verkeerd beeld en een vals signaal van veiligheid.
https://www.waterforum.net/geen-land-ter-wereld-zou-onder-9-meter-nap-bouwen/
Voorkomen is beter dan niet te genezen: maar we zijn 50 jaar te laat om klimaatverandering te voorkomen. De klimaatverandering is een feit. Multi-stress de norm. Het gaat nu voor NEDERland om de vraag waarop we inzetten voor 2100: Ik stel: op naar hoger Nederland en richting Duitsland.
Plaatje: Eindhoven was vroeger een bloeiende badplaats - toneelstuk uit 1982 - toen was het gevoel van urgentie veel hoger dan nu.
https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Eindhoven_was_vroeger_een_bloeiende_badplaats_-_Zuidelijk_Toneel_Globe_-_1982-02-06
Dit artikel presenteert resultaten gebaseerd op onderzoek dat van den Akker ruim vijf jaar geleden heeft gepubliceerd in Stromingen. Op zijn methodiek is destijds van diverse kanten inhoudelijke kritiek geleverd (Olsthoorn, 2014a,b,c; Leenen, 2014). Hieraan gaat hij nu volledig voorbij. Ook negeert hij dat zijn aanpak fysisch-wiskundig gezien aantoonbaar onjuist is (Zaadnoordijk, 2017) en ontkent hij het inzicht van de NHV-werkgroep Achtergrondverlaging (van Bakel e.a., 2017).

- Bakel, J. van, E. Querner, G. Rot, G. Schouten, N. Straathof, W. Vaarkamp, J.P. Witte, W.J. Zaadnoordijk (2017) Zicht op Achtergrondverlaging, rapport van de Werkgroep Achtergrondverlaging van de Nederlandse Hydrologische Vereniging, Wageningen, mei 2017.
- Leenen, H. (2014) Reactie op artikel "Tussen Theis en Hantush"van Cees van den Akker, Stromingen, 20, nummer 3, p.65-69.
- Olsthoorn, T. (2014a) De dynamica van de verlaging van Terwisscha of in vergelijkbare situaties, revisited, Stromingen, 20, nummer 1, p15-33.
- Olsthoorn, T. (2014b) Tussen De Glee en Dupuit, revisited, Stromingen, 20, nummer 1, p35-55.
- Olsthoorn, T. (2014c) De fysische onderbouwing van de overdrachtsfactor nader bekeken, Stromingen, 20, nummer 3, p.11-25
- Zaadnoordijk, W.J. (2017) Kanttekeningen bij gebruik van differentiaalvergelijking van v/d Akker, notitie 7 maart 2017, beschikbaar op: http://www.debakelsestroom.nl/kennisbank/attachment/memobijdiffvergvdakker_v4_opm-jvb-20-maart-2017/.

Willem Jan Zaadnoordijk, Flip Witte en Jan van Bakel

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!