Het huidige neerslagtekort laat een verdere oplopende trend zien, zit ruim boven de 5 procent droogste jaren en nadert het niveau in 2018. Het wordt in steeds meer gebieden lastig om voldoende water aan te voeren en aan de watervraag van alle gebruikers te voldoen. Natuurgebieden staan onder druk, de landbouw merkt de effecten en de hinder voor de scheepvaart blijft toenemen. De aanvoer van de Rijn bij Lobith is met ca. 690 m3/s zeer laag en daalt richting 650 m3/s.

Een en ander staat in de Droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling dinsdag publiceerde.

Het neerslagtekort loopt verder op en nadert het tekort in het jaar 2018. De neerslag die de komende dagen wordt verwacht, brengt lokaal enige verlichting. "Vanaf zaterdag lijkt het weer droog te worden in de stroomgebieden, hoewel een storing op maandag in Nederland en midden Duitsland nog voor neerslag kan zorgen", aldus de Droogtemonitor. De verwachting is dat het neerslagtekort na het weekend weer verder oploopt (zie grafiek).

Neerslagtekort 16 aug

Door het tekort aan neerslag is het vochtgehalte in de toplaag van de bodem afgenomen, met uitzondering van het noorden van Friesland en Groningen, waar begin deze maand enige neerslag is gevallen.

Door de zeer lage waterstanden zijn steeds meer extra maatregelen nodig om wateraanvoer naar regionale gebieden in stand te houden, zoals de inzet van extra pompen, schrijft de commissie.

Inspecties
Een toenemend aantal waterschappen voert inspecties uit aan droogtegevoelige kades en dijken. 
Waterschap Hollandse Delta heeft in Voorne-Putten, IJsselmonde en Hoeksche Waard boezemkaden geïnspecteerd en scheuren gevuld met zwelklei. Ook waterschap Scheldestromen heeft in waterkeringen van zand met klei op diverse plaatsen scheuren aangetroffen. Daarnaast is er schade ontstaan door branden.

Door de lage rivierafvoer neemt de verziltingsdruk op het hele watersysteem toe, schrijft de commissie. "Met name de zoetwaterbuffers op de Hollandsche IJssel en de Lek staan onder druk". Tot nu toe lukt het nog wel om de Lek, de bovenloop van de Hollandsche IJssel en het Amsterdam-Rijnkanaal zoet te houden.

Er is nog wel steeds voldoende water beschikbaar in het IJsselmeer en Markermeer om aan de regionale watervraag te voldoen.

Laag tot zeer laag
De grondwaterstanden zijn overal laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Vooral in het oosten en zuiden komen lokaal zeer lage grondwaterstanden voor. Natuurgebieden (hoogveen, bossen) staan daardoor onder toenemende druk. Om die reden heeft waterschap Vechtstromen in Twente en delen van Salland een verbod ingesteld op het onttrekken van grondwater rondom kwetsbare natuurgebieden.

In alle gebieden zonder wateraanvoermogelijkheden vallen steeds met waterlopen droog. In de werkgebieden van de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Vallei en Veluwe, Vechtstromen gebeurt dit op grote schaal.

Rijn en Maas
Op dit moment is de aanvoer van de Rijn te Lobith met ca. 690 m3/s zeer laag. Deze zal naar verwachting dalen richting 650 m3/s, maar daarna weer stijgen tot boven 700 m3/s. Tot en met vrijdag 19 augustus wordt er lokaal veel neerslag verwacht in het stroomgebied van de Rijn en de Maas door een actieve storing.

De daggemiddelde aanvoer van de Maas te Sint Pieter ligt op dit moment rond 25m3/s. Een verdere daling wordt de komende dagen niet verwacht, maar is voor de periode na 20 augustus niet uit te sluiten, aldus de Droogtemonitor.

 

LEES OOK
H2O actueel: 'Nog voldoende water in IJsselmeer en Markermeer'
H2O actueel: 'Waterafvoer Rijn nadert laagste debiet ooit'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!