secundair logo knw 1

Neerslagtekort. Links: Landelijk gemiddeld neerslagtekort op 18 aug. Rechts: Doorlopend potentieel neerslagoverschot | Bron Droogtemonitor/KNMI

De neerslag van het afgelopen weekend heeft lokaal het grondwaterpeil weer aangevuld. Op verschillende plaatsen in Nederland was zelfs sprake van wateroverlast. Ondanks dat blijven de grondwaterstanden in diverse regio’s nog steeds laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. De natuur heeft het zwaar en lijdt lokaal soms onomkeerbare schade.

Een en ander staat in de vandaag verschenen droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Het landelijk neerslagtekort nam door de hittegolf verder toe. Dankzij de recente neerslag, blijft het tekort sinds een aantal dagen weer stabiel. De verwachting is dat dit de komende twee weken zo zal blijven. Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt circa 245 mm. Regionaal zijn er wel grote verschillen.

Zo hebben diverse gebieden zonder wateraanvoermogelijkheden uit de Rijn en Maas grote neerslagtekorten. In het oosten van Gelderland is het neerslagtekort vergelijkbaar met 1976, maar lager dan 2018, schrijft de LCW. De grondwaterstanden zijn grotendeels laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar, vooral op de hoge zandgronden. In sommige gebieden zijn de grondwaterstanden door plaatselijke neerslag goed hersteld.

Maatregelen van waterschappen en Rijkswaterstaat blijven van kracht, zoals het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, waterbesparend schutten en het instellen van beregeningsverboden. In Zeeland wordt schade gemeld aan waterkeringen (scheuren in kleilagen). De keringen worden tot herstel blijvend gemonitord.

Waterkwaliteitsproblemen
Door hogere watertemperaturen ontstaan waterkwaliteitsproblemen. Het aantal meldingen van blauwalg, vissterfte en botulisme neemt toe. Ook zijn er veel negatieve zwemadviezen of zwemverboden van kracht. De watertemperaturen zullen naar verwachting de komende dagen gaan dalen.

In de Hollandsche IJssel is het chloridegehalte licht verhoogd, een gevolg van een combinatie van de lage Rijnafvoer begin augustus, springtij, windopzet en hoge onttrekkingen vanwege het warme weer. De chlorideconcentratie in het Amsterdam Rijnkanaal fluctueerde sterk in de afgelopen weken, maar is op dit moment weer ongeveer normaal. Enkele waterschappen in West-Nederland melden lichte verziltingsproblemen, voornamelijk in de diepe polders als gevolg van zout kwelwater, aldus de droogtemonitor.

De afvoer van de Rijn blijft laag en daalt langzaam richting 1100 m3/s. De afvoer blijft voldoende om in de watervraag te voorzien. De afvoer van de Maas is zeer laag en zal naar verwachting de komende weken langzaam verder dalen richting 25 m3/s. De situatie blijft beheersbaar.

Drinkwater
Door de lage afvoer zijn er in de Maas stoffen in hogere concentraties aangetroffen, waardoor er innamestops voor de drinkwaterproductie zijn of kunnen worden ingesteld. Op enkele grondwaterproductielocaties is er risico op overschrijding van de vergunde onttrekkingshoeveelheden per maand vanwege hogere afzet tijdens de hittegolf, schrijft de droogtemonitor.

De droogte in natuurgebieden neemt vooral op de zandgronden ernstige vormen aan en wordt versterkt door de enorme hitte van de afgelopen weken, aldus de droogtemonitor. Lokaal is er soms sprake van onomkeerbare schade in hoogvenen, hoogveenbossen, broekbossen en moerassen.

“De door droogte verzwakte bomen laten vervroegd blad vallen, worden getroffen door insectenvraat of sterven. Vennen, poelen, beken vallen voor het 3e jaar op rij langdurig droog. Veenbodems zijn voor het 3e jaar op rij uitgedroogd.” Op enkele locaties hebben waterschappen en natuurbeheerders met noodmaatregelen beken en poelen van water voorzien om zeldzame soorten te beschermen.

LEES OOK
H2O-bericht over droogtemonitor (4 augustus)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.
@HenkEr stopt ongeveer een kwart van de melkveehouderij, 25% van de melkproductie verdwijnt.  Dan is zo'n fabriek ook helemaal niet nodig.
@Tini Mulder-Eenhoorn Puur water van de puurwater fabriek is heel wat anders dan drinkwater, er ontbreken zelfs mineralen/atomen wat wel in gewoon water voorkomt. Als  je dat water gaat drinken onttrekt het de ontbrekende stoffen uit je lichaam en vult het de “gaten” in het ultra puur water op. Dit is dus geen drinkwater.