0
0
0
s2sdefault

De Indiase rivier de Ganges is zwaar vervuild en ernstig verdroogd. Oplossingen zijn niet eenvoudig, want huishoudens, landbouw en industrie hebben de rivier allemaal nodig. Toch gaan wetenschappers van Wageningen University & Research, de Universiteit Utrecht en Deltares, samen met hun Indiase collega’s, op zoek.

1609 Paul SchotPaul SchotEen belangrijke oorzaak van de vervuiling en verdroging van de voor hindoes heilige rivier is de landbouw, zegt geohydroloog Paul Schot van de Universiteit Utrecht (UU). Zo worden er pesticides gebruikt die in Europa en de VS al decennialang zijn verboden en gewassen verbouwd die veel water nodig hebben, bijvoorbeeld suikerriet.

Schot is betrokken bij een van de drie projecten die deze maand door de Nederlandse en Indiase overheid zijn geselecteerd om rond de Ganges aan de slag te gaan. Ze ontvangen daarvoor zo’n 7 ton van het NWO (Merian Fund) en het Indiase Department of Science & Technology. Daarvan willen ze onder andere twee aio’s aanstellen.

Dat er iets moet gebeuren, staat voor de Indiase overheid wel vast. In 2016 introduceerde die de National Mission Clean Ganga (‘Namami Gange’) om rivierverjonging te realiseren en de vervuiling van de Ganges te verminderen met behulp van een stroomgebiedbenadering.

Hindon
De drie projecten die nu van start kunnen, richten zich vooral op duurzaam landbouwwaterbeheer in de Hindon, een zijrivier van de Ganges. "Het grote kader is de Ganges beter te laten functioneren", legt Schot uit. "Maar we richten ons op een enigszins behapbaar gebied. Door dat nader te onderzoeken, snappen we ook hoe het grote systeem werkt, en hoe we die werking kunnen verbeteren."

Het onderzoek dat Schot begeleidt, kijkt naar de impact van de landbouw op de waterbalans. Dat moet een ‘template’ opleveren voor een schonere Ganges. "Hoe zorgen we dat boeren minder water gebruiken om gewassen te telen en dat er minder vervuilende stoffen in het water terechtkomen?"

De wetenschappers zoeken de oplossing enerzijds in een duurzamer landbouwpraktijk met andersoortige gewassen en anderzijds in een beter waterbeheer. Schot: "Hoe kunnen we het water dat tijdens de moesson valt langer vasthouden? Nu stroomt het weg, terwijl het in de rest van het jaar hard nodig is."

Platform
De uitkomsten van het onderzoek moeten, samen met data van Deltares, leiden tot verschillende modellen die rekening houden met bijvoorbeeld klimaatverandering en economische opbrengst. Via een digitaal platform worden die gedeeld met de betrokkenen, zodat die daarover in discussie kunnen gaan.

"Wij laten zien hoe het kan, maar uiteindelijk moeten de boeren en de overheden het zelf doen", stelt Schot.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht NWO

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.