secundair logo knw 1

Een visser in het stroomgebied van de Ganges. Foto UU

De Indiase rivier de Ganges is zwaar vervuild en ernstig verdroogd. Oplossingen zijn niet eenvoudig, want huishoudens, landbouw en industrie hebben de rivier allemaal nodig. Toch gaan wetenschappers van Wageningen University & Research, de Universiteit Utrecht en Deltares, samen met hun Indiase collega’s, op zoek.

1609 Paul SchotPaul SchotEen belangrijke oorzaak van de vervuiling en verdroging van de voor hindoes heilige rivier is de landbouw, zegt geohydroloog Paul Schot van de Universiteit Utrecht (UU). Zo worden er pesticides gebruikt die in Europa en de VS al decennialang zijn verboden en gewassen verbouwd die veel water nodig hebben, bijvoorbeeld suikerriet.

Schot is betrokken bij een van de drie projecten die deze maand door de Nederlandse en Indiase overheid zijn geselecteerd om rond de Ganges aan de slag te gaan. Ze ontvangen daarvoor zo’n 7 ton van het NWO (Merian Fund) en het Indiase Department of Science & Technology. Daarvan willen ze onder andere twee aio’s aanstellen.

Dat er iets moet gebeuren, staat voor de Indiase overheid wel vast. In 2016 introduceerde die de National Mission Clean Ganga (‘Namami Gange’) om rivierverjonging te realiseren en de vervuiling van de Ganges te verminderen met behulp van een stroomgebiedbenadering.

Hindon
De drie projecten die nu van start kunnen, richten zich vooral op duurzaam landbouwwaterbeheer in de Hindon, een zijrivier van de Ganges. "Het grote kader is de Ganges beter te laten functioneren", legt Schot uit. "Maar we richten ons op een enigszins behapbaar gebied. Door dat nader te onderzoeken, snappen we ook hoe het grote systeem werkt, en hoe we die werking kunnen verbeteren."

Het onderzoek dat Schot begeleidt, kijkt naar de impact van de landbouw op de waterbalans. Dat moet een ‘template’ opleveren voor een schonere Ganges. "Hoe zorgen we dat boeren minder water gebruiken om gewassen te telen en dat er minder vervuilende stoffen in het water terechtkomen?"

De wetenschappers zoeken de oplossing enerzijds in een duurzamer landbouwpraktijk met andersoortige gewassen en anderzijds in een beter waterbeheer. Schot: "Hoe kunnen we het water dat tijdens de moesson valt langer vasthouden? Nu stroomt het weg, terwijl het in de rest van het jaar hard nodig is."

Platform
De uitkomsten van het onderzoek moeten, samen met data van Deltares, leiden tot verschillende modellen die rekening houden met bijvoorbeeld klimaatverandering en economische opbrengst. Via een digitaal platform worden die gedeeld met de betrokkenen, zodat die daarover in discussie kunnen gaan.

"Wij laten zien hoe het kan, maar uiteindelijk moeten de boeren en de overheden het zelf doen", stelt Schot.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht NWO

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.