0
0
0
s2smodern

Alexander Zehnder, professor in Singapore en gerenommeerd waterexpert, luidde gisteren de alarmklok in de Telegraaf. Omdat de overheid te weinig investeert in innovatie, verliest de Nederlandse watersector volgens hem internationaal terrein. Kees Roest, programmacoördinator TKI Watertechnologie bij KWR, is echter van mening dat Nederland nog steeds volop meetelt.

De Zwitserse hoogleraar Zehnder maakt zich vooral zorgen omdat Nederland te weinig wil investeren in innovaties in de watertechnologie, bijvoorbeeld op het gebied van waterzuivering. Landen als Singapore en Israel zouden wel bereid zijn hun innovatieprogramma's te subsidiëren en daardoor aantrekkelijker worden als samenwerkingspartners voor grote, internationale bedrijven. Uit een recente evaluatie van het Topsectorenbeleid blijkt ook dat overheidssubsidie van onderzoek terugloopt en de kennisbasis van de watersector daardoor onder druk staat.

Kees Roest, senior onderzoeker en programmacoördinator TKI Watertechnologie bij kennisinstituut KWR, is echter van mening dat Nederland nog steeds voorop loopt. "Dat blijkt uit alle internationale ranglijsten en ik merk het ook in mijn persoonlijke contacten. Ik ben deze week op de 2nd International Resource Recovery Conference in New York en je ziet dat Nederland daar echt nog top of the bill is."

Roest weet ook dat andere landen, Singapore voorop, veel investeren in waterinnovaties. Om mee te blijven doen, zal de Nederlandse overheid volgens hem innovatieprogramma's altijd moeten blijven ondersteunen. "Innovatieve watertechnologie is nodig om ervoor te zorgen dat een sterke economie en een duurzame leefomgeving hand in hand kunnen gaan. Feitelijk is dat de gedachte achter de circulaire economie. Richt het topsectorenbeleid daarop en verleidt bedrijven mee te investeren door de risico's, die nu eenmaal inherent zijn aan innovatief ondernemen, af te dekken."

Roest wijst erop dat de circulaire economie onder meer staat voor een gebalanceerde manier van omgaan met grondstoffen en milieu. "Watertechnologie speelt daar natuurlijk een grote rol in. Het H20-magazine van afgelopen juni had de circulaire economie als centraal thema. De watersector krijgt hierin zelfs de rol van aanjager toegedicht. Dat Nederland nog steeds een toppositie heeft, blijkt ook wel uit onze internationale partnerschappen. Zo zijn Nederland en Singapore in juli op regeringsniveau een initiatief gestart om gezamenlijk een ‘Centre of Excellence for Circular Economy’ op te richten. Dat deze twee landen op dit gebied de samenwerking zoeken, is natuurlijk geen toeval."

Meer informatie over dit onderwerp:
Topsector water ondervindt hinder van overheidsbeleid

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.