0
0
0
s2smodern

Alexander Zehnder, professor in Singapore en gerenommeerd waterexpert, luidde gisteren de alarmklok in de Telegraaf. Omdat de overheid te weinig investeert in innovatie, verliest de Nederlandse watersector volgens hem internationaal terrein. Kees Roest, programmacoördinator TKI Watertechnologie bij KWR, is echter van mening dat Nederland nog steeds volop meetelt.

De Zwitserse hoogleraar Zehnder maakt zich vooral zorgen omdat Nederland te weinig wil investeren in innovaties in de watertechnologie, bijvoorbeeld op het gebied van waterzuivering. Landen als Singapore en Israel zouden wel bereid zijn hun innovatieprogramma's te subsidiëren en daardoor aantrekkelijker worden als samenwerkingspartners voor grote, internationale bedrijven. Uit een recente evaluatie van het Topsectorenbeleid blijkt ook dat overheidssubsidie van onderzoek terugloopt en de kennisbasis van de watersector daardoor onder druk staat.

Kees Roest, senior onderzoeker en programmacoördinator TKI Watertechnologie bij kennisinstituut KWR, is echter van mening dat Nederland nog steeds voorop loopt. "Dat blijkt uit alle internationale ranglijsten en ik merk het ook in mijn persoonlijke contacten. Ik ben deze week op de 2nd International Resource Recovery Conference in New York en je ziet dat Nederland daar echt nog top of the bill is."

Roest weet ook dat andere landen, Singapore voorop, veel investeren in waterinnovaties. Om mee te blijven doen, zal de Nederlandse overheid volgens hem innovatieprogramma's altijd moeten blijven ondersteunen. "Innovatieve watertechnologie is nodig om ervoor te zorgen dat een sterke economie en een duurzame leefomgeving hand in hand kunnen gaan. Feitelijk is dat de gedachte achter de circulaire economie. Richt het topsectorenbeleid daarop en verleidt bedrijven mee te investeren door de risico's, die nu eenmaal inherent zijn aan innovatief ondernemen, af te dekken."

Roest wijst erop dat de circulaire economie onder meer staat voor een gebalanceerde manier van omgaan met grondstoffen en milieu. "Watertechnologie speelt daar natuurlijk een grote rol in. Het H20-magazine van afgelopen juni had de circulaire economie als centraal thema. De watersector krijgt hierin zelfs de rol van aanjager toegedicht. Dat Nederland nog steeds een toppositie heeft, blijkt ook wel uit onze internationale partnerschappen. Zo zijn Nederland en Singapore in juli op regeringsniveau een initiatief gestart om gezamenlijk een ‘Centre of Excellence for Circular Economy’ op te richten. Dat deze twee landen op dit gebied de samenwerking zoeken, is natuurlijk geen toeval."

Meer informatie over dit onderwerp:
Topsector water ondervindt hinder van overheidsbeleid

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.