Als onderdeel van de Nederlandse handelsmissie naar Indonesië brengt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dinsdag een bezoek aan het 'Building with Nature'-pilotproject in Demak, op Java.

Ook zal de minister met haar Indonesische ambtgenoten bespreken hoe deze innovatieve, duurzame manier van kustbescherming bij andere Indonesische kusten kan worden ingezet.

"Building with Nature is een initiatief van Ecoshape, een consortium waarin bijna de hele Nederlandse watersector is verenigd," zegt programmamanager Fokko van der Goot vanuit Indonesië. Building with Nature-projecten nemen de natuur als startpunt bij het ontwikkelen van waterbouwkundige oplossingen – een methode die de afgelopen jaren in Nederland onder andere is ingezet bij de Zandmotor bij Kijkduin, Ruimte voor de Rivier en ook in steden als Dordrecht en Rotterdam.

In 2012 is een pilotproject in Indonesië van start gegaan. Aan de kust van Noord-Java ontwikkelde Ecoshape een low-tech manier om de afkalving van de kust te stoppen: een strook van sediment doorlatende dammen om verloren land terug te winnen en het mangrovebos natuurlijk te laten herstellen. "De lokale bevolking bouwt en onderhoudt deze dammen. Ecoshape, en daarmee de Nederlandse watersector, stelt kennis en geld ter beschikking."

De inzet van Ecoshape bij deze handelsmissie is dat Building with Nature-projecten ook in de rest van Indonesië worden gestart. "Er zijn tal van mogelijkheden voor de toepassing van Building with Nature en de noodzaak is aanwezig: alleen al op Centraal-Java worden 30 miljoen mensen bedreigd door kusterosie. Het feit dat Building with Nature zo'n centrale rol speelt tijdens de handelsmissie is een beloning voor het succes van de pilot. Nu hopen we dit concept in heel Indonesië te kunnen uitrollen."

Meer over de filosofie achter Building with Nature leest u hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.