Als onderdeel van de Nederlandse handelsmissie naar Indonesië brengt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dinsdag een bezoek aan het 'Building with Nature'-pilotproject in Demak, op Java.

Ook zal de minister met haar Indonesische ambtgenoten bespreken hoe deze innovatieve, duurzame manier van kustbescherming bij andere Indonesische kusten kan worden ingezet.

"Building with Nature is een initiatief van Ecoshape, een consortium waarin bijna de hele Nederlandse watersector is verenigd," zegt programmamanager Fokko van der Goot vanuit Indonesië. Building with Nature-projecten nemen de natuur als startpunt bij het ontwikkelen van waterbouwkundige oplossingen – een methode die de afgelopen jaren in Nederland onder andere is ingezet bij de Zandmotor bij Kijkduin, Ruimte voor de Rivier en ook in steden als Dordrecht en Rotterdam.

In 2012 is een pilotproject in Indonesië van start gegaan. Aan de kust van Noord-Java ontwikkelde Ecoshape een low-tech manier om de afkalving van de kust te stoppen: een strook van sediment doorlatende dammen om verloren land terug te winnen en het mangrovebos natuurlijk te laten herstellen. "De lokale bevolking bouwt en onderhoudt deze dammen. Ecoshape, en daarmee de Nederlandse watersector, stelt kennis en geld ter beschikking."

De inzet van Ecoshape bij deze handelsmissie is dat Building with Nature-projecten ook in de rest van Indonesië worden gestart. "Er zijn tal van mogelijkheden voor de toepassing van Building with Nature en de noodzaak is aanwezig: alleen al op Centraal-Java worden 30 miljoen mensen bedreigd door kusterosie. Het feit dat Building with Nature zo'n centrale rol speelt tijdens de handelsmissie is een beloning voor het succes van de pilot. Nu hopen we dit concept in heel Indonesië te kunnen uitrollen."

Meer over de filosofie achter Building with Nature leest u hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooie indicator soorten voor de KRW: Pelikanen en Neushoorns
Weet de Rli wel hoeveel controle instanties er al op een boeren erf komen?
En hoeveel certificatie eisen ze al hebben? Is het verstandig om het zoveelste certificeringssysteem op te zetten en de bestaande schoenen weg te gooien....
Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.