secundair logo knw 1

Als onderdeel van de Nederlandse handelsmissie naar Indonesië brengt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dinsdag een bezoek aan het 'Building with Nature'-pilotproject in Demak, op Java.

Ook zal de minister met haar Indonesische ambtgenoten bespreken hoe deze innovatieve, duurzame manier van kustbescherming bij andere Indonesische kusten kan worden ingezet.

"Building with Nature is een initiatief van Ecoshape, een consortium waarin bijna de hele Nederlandse watersector is verenigd," zegt programmamanager Fokko van der Goot vanuit Indonesië. Building with Nature-projecten nemen de natuur als startpunt bij het ontwikkelen van waterbouwkundige oplossingen – een methode die de afgelopen jaren in Nederland onder andere is ingezet bij de Zandmotor bij Kijkduin, Ruimte voor de Rivier en ook in steden als Dordrecht en Rotterdam.

In 2012 is een pilotproject in Indonesië van start gegaan. Aan de kust van Noord-Java ontwikkelde Ecoshape een low-tech manier om de afkalving van de kust te stoppen: een strook van sediment doorlatende dammen om verloren land terug te winnen en het mangrovebos natuurlijk te laten herstellen. "De lokale bevolking bouwt en onderhoudt deze dammen. Ecoshape, en daarmee de Nederlandse watersector, stelt kennis en geld ter beschikking."

De inzet van Ecoshape bij deze handelsmissie is dat Building with Nature-projecten ook in de rest van Indonesië worden gestart. "Er zijn tal van mogelijkheden voor de toepassing van Building with Nature en de noodzaak is aanwezig: alleen al op Centraal-Java worden 30 miljoen mensen bedreigd door kusterosie. Het feit dat Building with Nature zo'n centrale rol speelt tijdens de handelsmissie is een beloning voor het succes van de pilot. Nu hopen we dit concept in heel Indonesië te kunnen uitrollen."

Meer over de filosofie achter Building with Nature leest u hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John