secundair logo knw 1

Als onderdeel van de Nederlandse handelsmissie naar Indonesië brengt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dinsdag een bezoek aan het 'Building with Nature'-pilotproject in Demak, op Java.

Ook zal de minister met haar Indonesische ambtgenoten bespreken hoe deze innovatieve, duurzame manier van kustbescherming bij andere Indonesische kusten kan worden ingezet.

"Building with Nature is een initiatief van Ecoshape, een consortium waarin bijna de hele Nederlandse watersector is verenigd," zegt programmamanager Fokko van der Goot vanuit Indonesië. Building with Nature-projecten nemen de natuur als startpunt bij het ontwikkelen van waterbouwkundige oplossingen – een methode die de afgelopen jaren in Nederland onder andere is ingezet bij de Zandmotor bij Kijkduin, Ruimte voor de Rivier en ook in steden als Dordrecht en Rotterdam.

In 2012 is een pilotproject in Indonesië van start gegaan. Aan de kust van Noord-Java ontwikkelde Ecoshape een low-tech manier om de afkalving van de kust te stoppen: een strook van sediment doorlatende dammen om verloren land terug te winnen en het mangrovebos natuurlijk te laten herstellen. "De lokale bevolking bouwt en onderhoudt deze dammen. Ecoshape, en daarmee de Nederlandse watersector, stelt kennis en geld ter beschikking."

De inzet van Ecoshape bij deze handelsmissie is dat Building with Nature-projecten ook in de rest van Indonesië worden gestart. "Er zijn tal van mogelijkheden voor de toepassing van Building with Nature en de noodzaak is aanwezig: alleen al op Centraal-Java worden 30 miljoen mensen bedreigd door kusterosie. Het feit dat Building with Nature zo'n centrale rol speelt tijdens de handelsmissie is een beloning voor het succes van de pilot. Nu hopen we dit concept in heel Indonesië te kunnen uitrollen."

Meer over de filosofie achter Building with Nature leest u hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.