0
0
0
s2smodern

Nederlandse jongeren maken zich zorgen over waterveiligheid. Volgens 1 op de 4 is een grote overstroming mogelijk; 1 op de 5 is daar zelfs weleens bang voor.

Dat blijkt uit twee onderzoeken van het Hoogwaterbeschermingsprogramma en waterschap Hollandse Delta onder in totaal een kleine duizend jongeren tussen de 8 en 18 jaar. Van alle Nederlandse kinderen en jongeren woont 40 procent in een gebied dat zou kunnen overstromen. Kinderen in de kustprovincies zijn zich daar overigens veel beter van bewust dan kinderen uit het rivierengebied. Opvallend is dat de angst voor een overstroming onder Groningse jongeren twee keer zo groot is als elders in het land (resp. 40 en 20 procent).

Van de ondervraagden weet 1 op de 5 niet wat er in Nederland gebeurt om wateroverlast te voorkomen. Jongeren die daar wel een idee over hebben, noemen als voorbeelden regentonnen plaatsen, dakgoten en putten schoonhouden, minder tegels en mee beplanting om het huis en meer groenvoorzieningen in de buurt. Tweederde van de jongeren geeft aan graag meer te willen leren over leven met water.

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een van de partijen die onderzoek onder jongeren liet doen, zorgt de komende jaren voor ruim 1100 kilometer aan dijkversterking. In dat kader werd afgelopen week de versterking van de dijken over een lengte van 11 kilometer bij het Eiland van Dordrecht afgerond. De dijken werden versterkt met ruim 400.000 kuub zand en 180.000 kuub klei.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.