0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen hebben een geactualiseerde versie van het boekje ‘Watermanagement in Nederland’ uitgebracht. De publicatie beschrijft de manier waarop het waterbeheer in Nederland is georganiseerd en is gepubliceerd in het Nederlands, het Engels en het Chinees.

‘Watermanagement in Nederland’ beschrijft de historie van het Nederlands waterbeheer en laat zien hoe de watersystemen functioneren. Tot de onderwerpen die aan bod komen behoren waterveiligheid, wateroverlast, watertekort en droogte, verzilting en waterkwaliteit.

De eerste versie van het naslagwerk stamt uit 2009. Rijkswaterstaat bracht toen het boekje Waterhuishouding en waterverdeling uit. In 2011 volgde nog een beperkte update. Roel Doef van Rijkswaterstaat nam enige tijd geleden het initiatief voor de nieuwe versie. “Er is sinds 2011 nogal wat veranderd op het vlak van waterbeheer. Zo is het Deltaprogramma erbij gekomen. De klimaatverandering – en zeker de droge zomer van 2018 – hebben ook voor meer aandacht voor waterbeheer gezorgd. Daarom was het tijd voor een uitgebreide versie”.

Nationale en regionale watersystemen
Een belangrijk verschil met de edities uit 2009 en 2011 is dat de focus is niet meer alleen ligt op het rijkswaterbeheer, maar ook op de waterschappen. “We wilden echt de verbinding leggen met de regionale watersystemen”, zegt Francien van Luijn. Van Luijn was vanuit Rijkswaterstaat betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe editie. “Deze versie heeft daarom een aangepaste structuur gekregen. Het is een coproductie met Herman Havekes van de Unie van Waterschappen. We wilden niet dat de waterschappen en het regionale waterbeheer een apart onderdeel van het boek zouden zijn, maar juist op integrale en vervlochten manier werden meegenomen”.

De publicatie is volgens Van Luijn in eerste instantie bedoeld voor professionals uit de watersector en het onderwijs. “Maar ze is ook geschikt voor mensen die mee willen denken over oplossingen voor de klimaatproblematiek, maar misschien niet beschikken over specifieke kennis van de watersystemen in Nederland. Dit boekje is een naslagwerk en zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot de basisinformatie”. Doef: “De nadruk ligt op de systemen, maar naast de basisinformatie over het Nederlandse watermanagement is er ook aandacht voor toekomstige ontwikkelingen”.

Drietalig
Omdat het Nederlandse waterbeheer internationaal in de aandacht staat, zijn er een Engelse en Chinese versie uitgebracht. Doef: “Watermanagement is een exportproduct. We merken dat er vanuit Europa en landen daarbuiten interesse is in onze manier van werken. Een uitleg van onze aanpak is ook een promotie van wat we hier doen met water. Daarom leek het ons zinvol deze basisinformatie in meerdere talen beschikbaar te maken”.

MEER INFORMATIE
De brochure ‘Watermanagement in Nederland’

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het