secundair logo knw 1

Drie koraaleilanden in de Malediven vergroot (foto: Van Oord)

Het Rotterdamse bedrijf Van Oord heeft een internationale innovatieprijs gewonnen voor een duurzaam landaanwinningsproject in de Malediven. Individueel succes was er voor Gerard van Raalte (GRA Consultancy) en Roderik Hoekstra (Deltares).

In Londen zijn de Dredging and Port Construction Innovation Awards 2017 uitgereikt. Er waren prijzen in vijftien categorieën. Van Oord werd winnaar in de categorie ‘Innovation in Project Design – Open Water/Coastal Design’. Het bedrijf kreeg de prijs voor zijn innovatieve en duurzame aanpak bij een groot landaanwinningsproject in de Malediven.

In deze koraaleilandengroep zijn drie eilanden vergroot om meer ruimte te creëren voor de snel groeiende bevolking, vooral in de hoofdstad Malé. Door de inzet van experts heeft Van Oord het effect op het mariene ecosysteem tot een minimum kunnen beperken. Zo zijn verschillende koraalsoorten die weg moesten, zorgvuldig verplaatst naar een gebied waar ze goed kunnen gedijen. De juryleden prezen de volledigheid van dit project, dat vele uitdagingen kende.

Er waren drie individuele categorieën, waarvan twee naar landgenoten gingen. Gerard van Raalte ontving de CEDA Life Time Achievement Award vanwege zijn grote verdiensten voor de bedrijfstak. De kustingenieur is sinds zijn pensionering in 2016 senior adviseur bij GRA Consultancy en werkte daarvoor lange tijd bij Boskalis. De DPC Rising Start Award ging naar kustexpert Roderik Hoekstra van het onderzoeksinstituut Deltares. De jury prees zijn toewijding en brede activiteiten in kust- en offshore-engineering.

Lees meer over de Nederlandse winnaars en de prijzen voor het bedrijf Van Oord en Roderik Hoekstra.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.