0
0
0
s2smodern

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zijn er voor het eerst in geslaagd vroege alarmsignalen te identificeren die fundamentele veranderingen in de waterkwaliteit aankondigen.

Een helder meer kan ogenschijnlijk van de ene op de andere dag vertroebelen, maar daar gaan jarenlange processen aan vooraf. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd de vroege tekenen hiervan te signaleren. Deze week worden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd.

Het onderzoek stond onder leiding van Alena Gsell van het NIOO-KNAW. Het toetste een uit de wiskunde afkomstige theorie over de manier waarop complexe systemen veranderen aan de praktijk: de ontwikkeling van de ecosystemen van vijf meren in de afgelopen decennia. "De theorie is al eerder gebruikt om natuurlijke ontwikkelingen te onderzoeken. Het is de eerste keer dat het voor waterkwaliteit gelukt is."

Gsell en haar collega's stelden vast dat de veerkracht van een meer in de fase voorafgaand naar een verandering minder werd. "De schommelingen in het ecosysteem, bijvoorbeeld de afname van het aantal watervlooien of de toename van het aantal blauwalgen ten koste van eetbare groenalgen, werden steeds groter en het meer had steeds meer tijd nodig om te herstellen."

Dat er vroege alarmsignalen vast te stellen zijn, is volgens Gsell goed nieuws voor waterbeheerders. "Sommige alarmbellen gingen al af jaren voor de verandering daadwerkelijk plaatsvond. Dat geeft waterbeheerders ruim de tijd om negatieve ontwikkelingen te voorkomen."

De vijf meren, waaronder twee in Nederland, waren gekozen omdat er al decennia watermonsters uit waren verzameld en er dus veel gegevens beschikbaar waren. Desondanks lukte het Gsell niet om voor alle fundamentele veranderingen in de waterkwaliteit vroege alarmsignalen te vinden.

"Het feit dat we er in meerdere gevallen in geslaagd zijn om zulke signalen te vinden, bewijst dat het model klopt. Dat we er niet altijd in geslaagd zijn, bewijst dat we nog niet genoeg weten over de manier waarop verschillende processen in de ecosystemen zich tot elkaar verhouden. Als we onze kennis hierover vergroten, vergroten we automatisch dus ook onze mogelijkheden om ontwikkelingen in de natuur te voorspellen en te beheersen."

Het artikel leest u hier (tegen betaling).

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.