Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zijn er voor het eerst in geslaagd vroege alarmsignalen te identificeren die fundamentele veranderingen in de waterkwaliteit aankondigen.

Een helder meer kan ogenschijnlijk van de ene op de andere dag vertroebelen, maar daar gaan jarenlange processen aan vooraf. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd de vroege tekenen hiervan te signaleren. Deze week worden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd.

Het onderzoek stond onder leiding van Alena Gsell van het NIOO-KNAW. Het toetste een uit de wiskunde afkomstige theorie over de manier waarop complexe systemen veranderen aan de praktijk: de ontwikkeling van de ecosystemen van vijf meren in de afgelopen decennia. "De theorie is al eerder gebruikt om natuurlijke ontwikkelingen te onderzoeken. Het is de eerste keer dat het voor waterkwaliteit gelukt is."

Gsell en haar collega's stelden vast dat de veerkracht van een meer in de fase voorafgaand naar een verandering minder werd. "De schommelingen in het ecosysteem, bijvoorbeeld de afname van het aantal watervlooien of de toename van het aantal blauwalgen ten koste van eetbare groenalgen, werden steeds groter en het meer had steeds meer tijd nodig om te herstellen."

Dat er vroege alarmsignalen vast te stellen zijn, is volgens Gsell goed nieuws voor waterbeheerders. "Sommige alarmbellen gingen al af jaren voor de verandering daadwerkelijk plaatsvond. Dat geeft waterbeheerders ruim de tijd om negatieve ontwikkelingen te voorkomen."

De vijf meren, waaronder twee in Nederland, waren gekozen omdat er al decennia watermonsters uit waren verzameld en er dus veel gegevens beschikbaar waren. Desondanks lukte het Gsell niet om voor alle fundamentele veranderingen in de waterkwaliteit vroege alarmsignalen te vinden.

"Het feit dat we er in meerdere gevallen in geslaagd zijn om zulke signalen te vinden, bewijst dat het model klopt. Dat we er niet altijd in geslaagd zijn, bewijst dat we nog niet genoeg weten over de manier waarop verschillende processen in de ecosystemen zich tot elkaar verhouden. Als we onze kennis hierover vergroten, vergroten we automatisch dus ook onze mogelijkheden om ontwikkelingen in de natuur te voorspellen en te beheersen."

Het artikel leest u hier (tegen betaling).

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!