secundair logo knw 1

Het kraanwater uit tien Europese hoofdsteden werd in Amsterdam aan een test onderworpen. Foto KRNWTR

Oostenrijk heeft het lekkerste kraanwater van Europa, maar daarna volgt Nederland. ‘Clean, soepel en het mondgevoel is precies goed’, zo oordeelde de jury van de European Water Awards over ons water. 

De verkiezing werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door Social Enterprise KRNWTR in de aanloop naar Wereld Water Dag (22 maart). Een jury van deskundigen testte het water uit tien Europese landen op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.

Het Oostenrijkse water (‘Fris, sterk en zuiver’) kreeg een 7,8 als cijfer, het Nederlandse een 7,1. Engeland (‘Direct schraal, beetje zuren. Smaakt vertrouwd’) en Frankrijk (‘Heel licht mineraal, maar niet zout. Soepel en verfrissend’) delen met een 6,9 de derde plaats.

Het water uit Portugal eindigde met een 2,5 op de laatste plaats (‘Uitgesproken vieze chloorsmaak. Een soort zwembadwater dat er al even lag’).

Tilburg
De onafhankelijke jury bestond uit watersommelier Marielle Thiadens, sodasommelier Leslie Dronkers, wijnsommelier Boris Visser en theesommelier Maxine Rietveld. Zij proefden het water op het hoofdkantoor van KRNWTR in Amsterdam. Dat bedrijf organiseerde al twee keer eerder een nationale verkiezing: in 2014 bleek Haarlem het lekkerste water te hebben, in 2019 was dat Tilburg.

''Voor zover wij weten is nog nooit eerder het water uit zo veel Europese landen tegelijk geproefd’’, zegt Iris Dapper van KRNWTR. Vorig jaar besloot het bedrijf van de awards een jaarlijks terugkerend evenement te maken; dit jaar werd gekozen voor Europa vanwege het (inmiddels a0fgelaste) EK Voetbal.

Om een eerlijke vergelijking te maken, is het water uit de tien hoofdsteden getest. Monsters werden vanuit alle landen per post verstuurd, alleen vanuit Italië lukte dit vanwege de coronacrisis niet meer op tijd. ''Alle postkantoren waren al dicht’’, aldus Dapper.

Gebotteld water
Behalve kraanwater testten de experts ook gebotteld water van de merken Spa Blauw, Chaudfontaine, Sourcy, Bar le Duc en Evian. Gemiddeld scoorden die slechter qua smaak dan de kraanwaters.

Social Enterprise KRNWTR werd in 2010 opgericht door twee vrienden die zich ergerden aan plastic afval en single-use waterflesjes. Het bedrijf zet zich in voor duurzame producten waaruit gefilterd kraanwater kan worden gedronken en getapt.

Met de jaarlijkse verkiezing wil KRNWTR aandacht vragen voor ‘’de hoge kwaliteit van het Nederlandse kraanwater’’. ''In weinig landen zijn de regels en controles van kraanwater zo hoog als hier’’, zegt oprichter Tom Niekamp.

Maar ook in landen als Spanje en Portugal, waar het water nu minder lekker smaakt omdat er chloor aan wordt toegevoegd, is dat heel goed drinkbaar te maken, meent hij.''Door gebruik te maken van speciale waterfilters kunnen we het kraanwater niet alleen ontdoen van onzuiverheden, maar ook de smaak verbeteren.’’

 

MEER INFORMATIE
De top10 volgens KRNWTR
Tilburgs kraanwater valt meest in de smaak
Website Wereld Water Dag 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.