0
0
0
s2smodern

Oostenrijk heeft het lekkerste kraanwater van Europa, maar daarna volgt Nederland. ‘Clean, soepel en het mondgevoel is precies goed’, zo oordeelde de jury van de European Water Awards over ons water. 

De verkiezing werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door Social Enterprise KRNWTR in de aanloop naar Wereld Water Dag (22 maart). Een jury van deskundigen testte het water uit tien Europese landen op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.

Het Oostenrijkse water (‘Fris, sterk en zuiver’) kreeg een 7,8 als cijfer, het Nederlandse een 7,1. Engeland (‘Direct schraal, beetje zuren. Smaakt vertrouwd’) en Frankrijk (‘Heel licht mineraal, maar niet zout. Soepel en verfrissend’) delen met een 6,9 de derde plaats.

Het water uit Portugal eindigde met een 2,5 op de laatste plaats (‘Uitgesproken vieze chloorsmaak. Een soort zwembadwater dat er al even lag’).

Tilburg
De onafhankelijke jury bestond uit watersommelier Marielle Thiadens, sodasommelier Leslie Dronkers, wijnsommelier Boris Visser en theesommelier Maxine Rietveld. Zij proefden het water op het hoofdkantoor van KRNWTR in Amsterdam. Dat bedrijf organiseerde al twee keer eerder een nationale verkiezing: in 2014 bleek Haarlem het lekkerste water te hebben, in 2019 was dat Tilburg.

''Voor zover wij weten is nog nooit eerder het water uit zo veel Europese landen tegelijk geproefd’’, zegt Iris Dapper van KRNWTR. Vorig jaar besloot het bedrijf van de awards een jaarlijks terugkerend evenement te maken; dit jaar werd gekozen voor Europa vanwege het (inmiddels a0fgelaste) EK Voetbal.

Om een eerlijke vergelijking te maken, is het water uit de tien hoofdsteden getest. Monsters werden vanuit alle landen per post verstuurd, alleen vanuit Italië lukte dit vanwege de coronacrisis niet meer op tijd. ''Alle postkantoren waren al dicht’’, aldus Dapper.

Gebotteld water
Behalve kraanwater testten de experts ook gebotteld water van de merken Spa Blauw, Chaudfontaine, Sourcy, Bar le Duc en Evian. Gemiddeld scoorden die slechter qua smaak dan de kraanwaters.

Social Enterprise KRNWTR werd in 2010 opgericht door twee vrienden die zich ergerden aan plastic afval en single-use waterflesjes. Het bedrijf zet zich in voor duurzame producten waaruit gefilterd kraanwater kan worden gedronken en getapt.

Met de jaarlijkse verkiezing wil KRNWTR aandacht vragen voor ‘’de hoge kwaliteit van het Nederlandse kraanwater’’. ''In weinig landen zijn de regels en controles van kraanwater zo hoog als hier’’, zegt oprichter Tom Niekamp.

Maar ook in landen als Spanje en Portugal, waar het water nu minder lekker smaakt omdat er chloor aan wordt toegevoegd, is dat heel goed drinkbaar te maken, meent hij.''Door gebruik te maken van speciale waterfilters kunnen we het kraanwater niet alleen ontdoen van onzuiverheden, maar ook de smaak verbeteren.’’

 

MEER INFORMATIE
De top10 volgens KRNWTR
Tilburgs kraanwater valt meest in de smaak
Website Wereld Water Dag 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.