0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Nederland en Zuid-Korea blijven meehelpen aan de aanpak van de waterproblemen in het kustgebied van Jakarta. Daarover hebben beide landen een nieuw akkoord gesloten met Indonesië.

De drie landen werken sinds 2016 samen bij de bescherming en ontwikkeling van de kust van Jakarta. Dit heeft onlangs geleid tot een Integrated Flood Safety Plan. Door de nieuwe overeenkomst gaat Nederland door met de hulp bij de voorbereiding van de uitvoering van het grootschalige project.

De waterproblemen in Jakarta waar zo'n tien miljoen mensen wonen, zijn immens. De bodem van de Indonesische hoofdstad zakt jaarlijks tot wel 15 centimeter door het onttrekken van grondwater. De inwoners van Jakarta zijn al gewend aan overstromingen in het regenseizoen, maar het overstromingsrisico wordt flink verergerd door de bodemdaling terwijl ook de zeespiegelstijging invloed heeft. Zonder maatregelen tegen overstromingen dreigen in 2030 al vier miljoen mensen in het noorden van Jakarta de dupe te worden.

De bedoeling is om zowel deze waterproblemen aan te pakken als de ontwikkeling van het kustgebied een flinke stimulans te geven. Een Nederlands consortium van advies- en onderzoeksbureaus en bedrijven werkt hieraan al ruim tien jaar mee.

Lange dijk
Het Integrated Flood Safety Plan voorziet in een soort gigantische zeemuur. De huidige zeewering wordt versterkt en ook wordt een dijk met daarop een tolweg gebouwd die even lang is als de Afsluitdijk. In het plan zijn verder maatregelen opgenomen om het gebruik van grondwater te verminderen, nieuwe drinkwatervoorzieningen aan te leggen en watervervuiling tegen te gaan.

De overeenkomst tussen Indonesië, Nederland en Zuid-Korea is gisteren getekend tijdens de vierde speciale thematische sessie van de Verenigde Naties over water en rampen, die in New York wordt gehouden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zette namens Nederland haar handtekening. “Met deze samenwerking tussen Indonesië, Zuid-Korea en Nederland wordt het kustgebied van Jakarta beter gewapend tegen wateroverlast.”

Investeren in weerbaarheid
Van Nieuwenhuizen is vicevoorzitter van het High Level Experts and Leaders Panel on Water and Disasters (HELP), waarvan de leden vandaag voor de dertiende keer bij elkaar komen. Gisteren hield zij een toespraak tijdens de thematische sessie. Haar boodschap: het voorkomen van een watergerelateerde ramp is veel minder duur dan herstel na een ramp. “Investeren in weerbaarheid is investeren in de toekomst. Zeker nu de risico’s steeds groter worden, moeten we onze benadering veranderen en proactief in plaats van reactief handelen.”

Van Nieuwenhuizen haalde de Deltawerken en het programma Ruimte voor de Rivier aan. Het eerste was een reactie op een ramp, het tweede op een bijna-ramp. “In 2010 hebben we de koers verlegd. We hebben toen in het nieuwe Deltaprogramma een proactieve benadering omarmd. Het is het eerste programma dat niet ontstaan is vanwege een ramp, maar bedoeld is om rampen te voorkomen.” De minister riep de aanwezigen op om vooruit te blijven kijken en zich aan veranderende omstandigheden aan te passen. “Voortdurende aandacht voor preventie van overstromingen en continue financiering zijn cruciaal.”

 

MEER INFORMATIE
IenW over watersamenwerking met Indonesië
Informatie over HELP
Video's VN-sessie water en rampen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Elsa Loosjes · 3 months ago
    In hoeverre maakt Nederland de bereikbaarheid van drinkwater voor de bevolking beter? Door de privatisering moeten de mensen die niet over voldoende middelen beschikken op een andere manier aan water komen: het oppompen van grondwater is in Jakarta het hoofdprobleem van de watervoorziening en de hoofdoorzaak van het zakken van de stad.
    Steunt Nederland de marktwerking in de watervoorziening dan doet het niets aan de oorzaken, maar hooguit alleen aan de gevolgen. Dat is geen goed waterbeleid.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het