Op de klimaattop COP27 heeft minister Mark Harbers het initiatief voor een kampioenengroep van landen uit delta’s en kustgebieden gepresenteerd. Het doel is dat de landen hun kennis en ervaringen delen, zodat zij zich nog beter en sneller kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. De kampioenengroep zal officieel worden gelanceerd bij de waterconferentie van de Verenigde Naties in maart 2023.

Tijdens de COP27 in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh is er meer aandacht voor watervraagstukken dan bij eerdere edities van de klimaattop. Ook is gisteren (14 november) voor het eerst een speciale themadag over water gehouden. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat greep deze gelegenheid aan om in het Waterpaviljoen het startsein te geven voor de Champions Group for Deltas and Coastal Zones.

Aan de groep kunnen landen deelnemen die worden geconfronteerd met grote uitdagingen als het gaat om overstromingen, droogte, zoetwatertekorten of zeespiegelstijging. Zij moeten daarom relatief veel geld in klimaatadaptatie steken.

“Nederland wil zijn expertise en ervaring inzetten voor een nauwere internationale samenwerking”, licht de minister toe in zijn toespraak. “Daarom hebben we dit initiatief gelanceerd.” Nederland investeert 2 miljoen euro in de kampioenengroep.

Landen met meeste expertise
De nieuwe samenwerking hangt samen met de oproep van het VN-klimaatpanel IPCC aan landen om een nationaal plan voor klimaatadaptatie te maken. “Ik vind waterveiligheid een prioriteit die over de hele wereld moet gelden”, zegt Harbers. “Via de Champions Group kunnen de landen met de meeste expertise op klimaatadaptatie hun kennis delen met de rest.”

Hij noemt drie wegen waarlangs dit handen en voeten krijgt. Er wordt gemikt op meer kennis door nadrukkelijk de samenwerking met wetenschappers te zoeken. Ook belangrijk zijn een structurele benadering op maat voor ieder land en uitvoerbare plannen met betrokkenheid van belangrijke financiële instellingen.

Hulp bij nationale klimaatadaptatie
Naast Nederland zijn Bangladesh, Colombia, Egypte, India en Vietnam aangesloten bij de kampioenengroep. Naar verwachting melden de komende tijd zich meer landen aan, waaronder eilandstaten. Verder zijn financieringsinstellingen van de partij, zoals het Green Climate Fund, de Asian Development Bank en de Inter-American Development Bank.

Deelnemers zetten zich in om een regio of land te helpen met de nationale klimaatadaptatie. De landen en organisaties die nu meedoen, stellen de komende maanden concrete adviezen over klimaatadaptatie op voor Bangladesh, Colombia en Egypte. De adviezen worden gepresenteerd bij de VN-waterconferentie die in maart 2023 in New York plaatsvindt.

De kampioenengroep is een van de onderdelen van het International Panel on Deltas and Coastal Areas (IPDC), dat gecoördineerde actie mogelijk maakt. Dit is eveneens een Nederlands initiatief met kennisinstituut Deltares als voorzitter van het secretariaat. De IPDC wordt officieel gelanceerd tijdens de VN-waterconferentie en dat geldt daarom ook voor de kampioenengroep.

Nederland medeorganisator VN-waterconferentie
Ons land organiseert samen met Tadzjikistan de VN-waterconferentie die in New York wordt gehouden. Hierbij worden duizenden deelnemers en de nodige regeringsleiders verwacht. Watergezant Henk Ovink die mede de leiding heeft over het organisatieteam, sprak gisteren bij de COP27 over het belang van de waterconferentie.

“Voor water is het nu of nooit. Water is het thema dat we tegenkomen in energie, voedselzekerheid, gezondheid, economie en internationale samenwerking. We moeten echt ons gedrag, onze houding, onze acties, onze governance en de manier waarop we ons organiseren rond water veranderen.”

Het voorzitterschap van de COP27 introduceerde op de themadag het Action on Water Adaptation and Resilience Initiative (AWARe). Dit programma breekt een lans voor investeringen in water en klimaatadaptatie voor de meest kwetsbare gemeenschappen en ecosystemen in Afrika. In AWARe zal onder meer worden gewerkt aan het verminderen van waterverlies en het bevorderen van samenwerking.

LEES OOK

In het komende decembernummer van magazine H2O staat een interview met watergezant Henk Ovink over de VN-waterconferentie in maart 2023. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!