secundair logo knw 1

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst (Afbeelding: waterschap Rivierenland)

De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en Nederland hebben hun intenties uitgesproken om samen te blijven werken op het gebied van hoogwaterveiligheid in het grensgebied tussen Duitsland en Nederland. Daartoe is vorige week een vernieuwde bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Op de Nederlands/Duitse conferentie “Water zonder grenzen/Wasser ohne Grenzen”, afgelopen vrijdag in Arnhem, werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door het Ministerie van Milieu, Landbouw, Natuur- en Consumentenbescherming van Nordrhein-Westfalen, de Arbeitskreis für Hochwasserschutz und Gewässer in NRW e.V, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van Nederland, de provincie Gelderland en de waterschappen Rijn en IJssel en Rivierenland.

Rapport
Ook werden de uitkomsten van het rapport Overstromingsrisico grensoverschrijdende dijkringen aan de Niederrhein gepresenteerd. Uit het onderzoek komt naar voren dat bescherming tegen overstromingen een zaak van beide landen is. Nederland en Nordrhein-Westfalen hanteren echter beide verschillende vormen van normering en werkwijze van beoordeling. Desondanks zal het lopende dijksaneringsprogramma in de Duitse deelstaat er in 2025 afgerond voor zorgen dat de veiligheidsniveau aan beide kanten van de grens vergelijkbaar zijn.

Toekomstige risico’s
De studie laat echter ook zien dat het risico in het grensgebied in de toekomst – het onderzoek spreekt van zichtjaar 2050 – waarschijnlijk toeneemt door de economische groei en de klimaatverandering. Verder blijkt uit de studie dat ook na aanvullende dijkversterkingen in Nederland niet overal in de grensregio zal worden voldaan aan de basisveiligheid. In het rapport wordt daarom voorgesteld de Nederlands-Duitse samenwerking te intensiveren en van elkaar te leren.

MEER INFORMATIE
Overstromingsrisico grensoverschrijdende dijkringen aan de Niederrhein

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: "gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.