0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en Nederland hebben hun intenties uitgesproken om samen te blijven werken op het gebied van hoogwaterveiligheid in het grensgebied tussen Duitsland en Nederland. Daartoe is vorige week een vernieuwde bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Op de Nederlands/Duitse conferentie “Water zonder grenzen/Wasser ohne Grenzen”, afgelopen vrijdag in Arnhem, werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door het Ministerie van Milieu, Landbouw, Natuur- en Consumentenbescherming van Nordrhein-Westfalen, de Arbeitskreis für Hochwasserschutz und Gewässer in NRW e.V, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van Nederland, de provincie Gelderland en de waterschappen Rijn en IJssel en Rivierenland.

Rapport
Ook werden de uitkomsten van het rapport Overstromingsrisico grensoverschrijdende dijkringen aan de Niederrhein gepresenteerd. Uit het onderzoek komt naar voren dat bescherming tegen overstromingen een zaak van beide landen is. Nederland en Nordrhein-Westfalen hanteren echter beide verschillende vormen van normering en werkwijze van beoordeling. Desondanks zal het lopende dijksaneringsprogramma in de Duitse deelstaat er in 2025 afgerond voor zorgen dat de veiligheidsniveau aan beide kanten van de grens vergelijkbaar zijn.

Toekomstige risico’s
De studie laat echter ook zien dat het risico in het grensgebied in de toekomst – het onderzoek spreekt van zichtjaar 2050 – waarschijnlijk toeneemt door de economische groei en de klimaatverandering. Verder blijkt uit de studie dat ook na aanvullende dijkversterkingen in Nederland niet overal in de grensregio zal worden voldaan aan de basisveiligheid. In het rapport wordt daarom voorgesteld de Nederlands-Duitse samenwerking te intensiveren en van elkaar te leren.

MEER INFORMATIE
Overstromingsrisico grensoverschrijdende dijkringen aan de Niederrhein

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Yvonne Willemsen · 2 days ago
    Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
  • This commment is unpublished.
    Yvonne Willemsen · 2 days ago
    Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?
Im Westen nichts neues, zeggen de Duitsers dan
In hoeverre maakt Nederland de bereikbaarheid van drinkwater voor de bevolking beter? Door de privatisering moeten de mensen die niet over voldoende middelen beschikken op een andere manier aan water komen: het oppompen van grondwater is in Jakarta het hoofdprobleem van de watervoorziening en de hoofdoorzaak van het zakken van de stad.
Steunt Nederland de marktwerking in de watervoorziening dan doet het niets aan de oorzaken, maar hooguit alleen aan de gevolgen. Dat is geen goed waterbeleid.
Het verbaast me bij iedere berichtgeving over droogte dat de instanties niet wat meer laten zien van grondwaterstanden. Als je bij het DINO-loket kijkt hoeveel meetpunten er wel niet zijn!
Het is ook een kans om te laten zien hoe ernstig dit effect van de klimaatverandering is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het