secundair logo knw 1

In windpark Hollandse Kust Zuid zitten net onder water openingen in de fundering van de windturbines I foto: Vattenfall

Is voor vissen en ander zeeleven het binnenste van windturbines een goede plek om te schuilen en voedsel te vinden? Dat onderzoeken energieleverancier Vattenfall en De Rijke Noordzee de komende jaren in windpark Hollandse Kust Zuid.

Voor het eerst wordt volgens deze partijen gekeken naar hoe het ontwerp van windturbines zelf kan bijdragen aan natuurontwikkeling in windparken op zee. Het gaat om het aanbrengen van waterverversingsopeningen in de fundering. Door deze innovatieve oplossing kunnen vissen en andere dieren in en uit bewegen.

De omstandigheden aan de binnenkant van de windturbines zijn vrij rustig. De verwachting is dat hierdoor een aantrekkelijk nieuw leefgebied ontstaat voor een deel van de soorten. Of dat ook echt zo is, moet het onderzoek van Vattenfall en De Rijke Noordzee uitwijzen. De Rijke Noordzee is een initiatief van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee, gericht op natuurontwikkeling als vast onderdeel bij de aanleg van elk windmolenpark.

140 palen met gaten
Het onderzoek vindt plaats in het nieuwe windpark Hollandse Kust Zuid, waarvan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall samen met BASF eigenaar is. Dit ligt op een afstand van 18 tot 35 kilometer van de kust tussen Den Haag en Zandvoort. Verwacht wordt dat het windpark in 2023 volledig operationeel is. Op dat moment gaat het volgens Vattenfall om het grootste windpark op zee ter wereld: het totale oppervlak is ongeveer 225 vierkante kilometer en het totale geïnstalleerde vermogen 1.500 megawatt. Ook is Hollandse Kust Zuid het eerste subsidievrije offshore windpark van Europa.

De fundatie bestaat uit 140 palen waarop de windmolens worden geplaatst. In deze holle palen zitten gaten om het water aan de binnenkant te verversen. De ellipsvormige openingen van ongeveer 30 centimeter bij 1 meter bevinden zich boven de zeebodem en vlak onder het wateroppervlak.

Onderzoekers van De Rijke Noordzee hebben in de winter al voor de eerste keer gemeten hoe het in en om de windturbines gaat met de ontwikkeling van de biodiversiteit. Dat wordt de komende jaren nog verschillende keren herhaald. Hiervoor worden innovatieve frames met meetapparatuur gebruikt, die in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) zijn ontwikkeld.

Mogelijk boost voor biodiversiteit
Er worden metingen verricht naar de aanwezige soorten en naar de omstandigheden in het water zoals zuurstof, troebelheid en algen. Zo worden met intervalcamera’s vijf foto’s per minuut gemaakt om te kijken wat er leeft. De Rijke Noordzee neemt de onderzoeksresultaten op in haar open-source Toolbox Natuurontwikkeling in Windparken. Dit helpt om nieuwe projecten eenvoudig en kostenefficiënt op te starten.

Bouwen met natuur heeft de toekomst, zegt programmadirecteur Erwin Coolen van De Rijke Noordzee. “Als onze verwachtingen uitkomen, betekent dat een boost voor de biodiversiteit onder water. Ik ben er trots op dat we samen met Vattenfall werken aan dit soort innovatieve oplossingen, waarmee we enerzijds ons land voorzien van duurzame energie en tegelijkertijd de natuur versterken.”

MEER INFORMATIE
Website De Rijke Noordzee
Website windpark Hollandse Kust Zuid

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):