Ruim 110.000 mensen ondertekenden de petitie van Natuurmonumenten met een oproep voor voldoende en schoon water. De petitie Stop de watercrisis, en het bijbehorende position paper, worden morgen in de Tweede Kamer overhandigd.

“Vorig jaar was het jaar waarin de regering moest komen met de plannen die ervoor gaan zorgen dat we in 2027 gaan voldoen aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water”, zegt Tom Kunzler, Senior Public Affairs Medewerker van Natuurmonumenten. “Die gepresenteerde plannen zijn doorgerekend en daaruit blijkt dat we de doelen niet gaan halen.”

Het kabinet, dat het behalen van de KRW-doelen ook als doel heeft, wil dit nu bereTom KunzlerTom Kunzleriken door de waterkwaliteit onderdeel te maken van het Nationaal Programma Landelijk gebied. Dit moet worden uitgewerkt in de gebiedsprocessen van de provincies. “Wij willen dat het rijk en de provincies heel duidelijk gaan maken welke maatregelen zij in de plannen op gaan nemen om de waterhuishouding te verbeteren.”

De petitie, die dus door meer dan 112.000 mensen is ondertekend, heeft als tweede doel om aan het publiek duidelijk te maken dat het niet goed gesteld is met de waterkwaliteit in Nederland. Natuurmonumenten ziet dat de natuur onder de slechte waterkwaliteit en verdroging lijdt.

“Je hoort vaak dat de otter weer terug is en dat je weer kan zwemmen in de grachten. Dat mag zo zijn, maar de metingen laten zien dat het helemaal niet zo goed gaat met de kwaliteit van het water,"zegt Kunzler. "Sterker nog, als we in 2027 de KRW-doelen niet halen, krijgen we weer te maken met een bestuurlijke crisis die te vergelijken is met de stikstofcrisis. Dat moeten we vermijden.”

In het position paper stelt Natuurmonumenten daarom voor om te komen tot een integrale aanpak van de stikstof-, klimaat- en watercrisis. “Je moet voorkomen dat een agrarisch bedrijf wordt verplaatst vanwege de stikstof en Natura2000 gebieden, maar dat deze verplaatsing dan elders een negatieve invloed heeft op de waterhuishouding.”

Ook wil Natuurmonumenten dat er een combinatie komt van generieke maatregelen en gebiedsgerichte maatregelen. “Daarbij vinden wij het vooral belangrijk dat de gebiedsgerichte maatregelen ook echt getoetst worden op het halen van integrale doelen op stikstof, klimaat en water. De onlangs opgerichte Ecologische Autoriteit heeft voorlopig namelijk alleen capaciteit om de plannen goed op stikstof te toetsen.”

Verder wil Natuurmonumenten een aanpassing van de rioolwaterzuiveringsinstallaties zodat deze beter medicijnresten uit het rioolwater te kunnen filteren en een uitbreiding van de vergunningsplicht.

Bij dat laatste punt gaat het om activiteiten die negatief zijn voor de waterhuishouding. “Veel agrarische en industriële activiteiten zijn in principe vergunningsplichtig. We moeten voorkomen dat deze activiteiten in 2027 weer onevenredig hard worden getroffen wanneer we de doelen niet halen en er plotseling maatregelen nodig zijn. Daarom zeggen wij: zoek nu goed uit welke activiteiten schadelijk zijn voor ons water en breidt de vergunningsplicht daarvoor uit.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!