Na de overstromingen van vorig jaar in Zuid-Limburg hebben vijf natuurorganisaties de handen ineen geslagen om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Via het Fonds Natuurkracht stellen ze geld beschikbaar voor initiatieven die de wateropvangcapaciteit in het gebied vergroten.

Het Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, het Limburgs Landschap en de Natuur & Milieufederatie Limburg stellen, gesponsord door de Nationale Postcode Loterij de komende twee jaar in totaal een miljoen euro ter beschikking. Per project kan tussen 10.000 en de 100.000 euro worden aangevraagd. De initiatiefnemers willen de projecten ook monitoren en onderzoeken om zo best practices te identificeren.

Marjon HeutmekersMarjon Heutmekers“We willen met goede voorbeelden laten zien hoe de natuur letterlijk de sponswerking van het gebied versterkt. Hoe we met natuurlijke maatregelen de druppels vertragen. Zodat uiteindelijk bij extreme weersomstandigheden de gevolgen minder erg zullen zijn”, zegt Marjon Heutmekers. Namens het Wereld Natuur Fonds is zij onafhankelijk projectleider van Natuurkracht.

Bij de initiatieven die de natuurorganisaties willen ondersteunen, is het volgens Heutmekers van fundamenteel belang dat de natuur als bondgenoot wordt beschouwd. “Van eigen achtertuin tot de akkers; op zoveel plekken kunnen we meer natuurgerichte maatregelen nemen. Met dammen of betonnen buffers alleen komen we er niet.”

In eerder onderzoek toonde Natuurmonumenten al aan dat het Geuldal als natuurlijke klimaatbuffer voor Limburg functioneerde tijdens de overstromingen van 2021. “Die kracht kan nog veel meer worden uitgebreid, daarom wordt er in het project ook onderzoek gedaan voor specifieke maatregelen in het Geul- en Gulpdal. Daarbij helpen natuurgerichte maatregelen ook bij de aanpak van andere uitdagingen, als de stikstof- en de biodiversiteitscrisis”, stelt Heutmekers. Als voorbeeld noemt ze een projectvoorstel dat nu in behandeling is om bosschages aan te leggen in het bed van de Geul.

Het is een project voor enkele kilometers aan bosschages. “Het is in die zin dus een soort pilot, waarbij de initiatiefnemers willen laten zien dat deze natuurgerichte maatregel bijdraagt aan de waterveiligheid, bijvoorbeeld door het afremmen van de stroomsnelheid, maar ook aan de biodiversiteit. Want de bosschages vormen weer een aantrekkelijke leefomgeving voor dieren en insecten.”

Het vorig jaar opgezette fonds is met name bedoeld om samenwerkingen te stimuleren. “Met deze gelden willen we mensen samenbrengen rond het concept ‘de natuur als bondgenoot’. Overheden kunnen daarbij geen hoofdaanvrager zijn, maar wel participeren in initiatieven van stichtingen, verenigingen of groepen betrokkenen als omwonenden of agrariërs.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!