0
0
0
s2smodern

Hoge waterstanden maken een officiële start van de rietproef in het Lauwersmeer in elk geval tot 14 maart onmogelijk. Officieus is de proef echter al van start gegaan. De natuurlijke omstandigheden in het Lauwersmeer al een aantal weken rond aan het gewenste peil van de proef.

“De afgelopen maand was de natste februarimaand sinds 1900”, zegt Heleen Slager van de provincie Groningen. “Het hele gebied is vol water. Dat maakt dat het water in het Lauwersmeer al een aantal weken rond het niveau van de rietproef schommelt. Dit was geen scenario waar we rekening mee hebben gehouden, dus het is wel heel bijzonder.”

Periode volmaken
De rietproef, die deelt uitmaakt van het beheerplan Natura 2000 en moet zorgen voor meer waterriet en minder verbossing, mag volgens de vergunning worden uitgevoerd tot 1 april. Volgens Slager blijft het de bedoeling de periode tot die datum vol te maken. “We blijven de situatie monitoren. Waterschap Noorderzijlvest bekijkt regelmatig of het natuurlijk peil daalt en of we dus ook officieel met de proef kunnen beginnen.”

Ook zolang dat nog niet het geval is, heeft de huidige waterstand volgens Slager positieve effecten voor de natuur in Nationaal Park Lauwersmeer. “Al is het officieel geen rietproef op het moment, ook het hogere, natuurlijker waterstand is goed voor het waterriet als leefgebied voor onder meer de beschermde vogelsoorten in het gebied.”

Laatste update
De laatste update van het waterschap volgde vandaag. In elk geval tot 14 maart zal de rietproef niet van start gaan. Slager: “Het waterschap werkt met een matrix met vier elementen: de weersverwachting, eventuele vorst, de mogelin de Waddenzee en de aanvoer van water uit Friesland. Op dit moment zijn er te weinig spuimomenten op de Waddenzee en de aanvoer van regenwater uit Friesland is te hoog.”

 

 

MEER INFORMATIE
Rietproef Lauwersmeer tijdelijk uitgesteld
Rietproef Lauwersmeer in februari van start na twee jaar uitstel
Rietproef Lauwersmeer opnieuw uitgesteld

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.