secundair logo knw 1

De plantenbak buffert water voor vier droge weken I Beeld: Superduo

Kan worden voorkomen dat mensen kraanwater verspillen aan planten in een bak in hun tuin? Deze vraag was de aanleiding om de Natte Krat te ontwikkelen. De plantenbak buffert regenwater.

Tijs van Ruth vk 180 Tijs van RuthPlanten hebben vooral in de zomer water nodig. Als regenwater wordt opgevangen, hebben zij altijd een voorraad. Op basis van dit uitgangspunt heeft Tijs van Ruth van het Rotterdamse Klusbedrijf 2RH de zelfvoorzienende Natte Krat bedacht.

Van Ruth noemt zichzelf “met een knipoog” WaterLeider. “Ik vind het leuk om te experimenteren met mogelijkheden om anders met water om te gaan in verband met de klimaatverandering. Het idee voor de krat is ontstaan uit pure verwondering. Waarom wordt eigenlijk kraanwater in plaats van regenwater gebruikt voor plantenbakken?”

Drie waterschappen betrokken
Van Ruth heeft de Natte Krat sinds het voorjaar 2019 ontwikkeld samen met een aantal specialisten in onder meer design, techniek en tuinieren. Ook boden diverse partners in Zuid-Holland ondersteuning: Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

De steun van deze partijen was niet alleen financieel, vertelt Van Ruth. “We kwamen gezamenlijk tot ideeën. De samenwerking met onder meer de drie waterschappen was tof, omdat zij dezelfde verwondering als ik hebben. Ze vinden het interessant dat de Natte Krat direct voor bewoners inzichtelijk maakt dat er in de toekomst anders met water moet worden omgegaan.”

Technisch eenvoudig
Van Ruth spreekt van een technisch simpele oplossing. De hemelwaterafvoer wordt onderbroken met een vulautomaat, die is aangesloten op een buffervat. Boven dit reservoir zit een centimeter lucht en daarboven een schaal met planten. Die halen via een touw het water uit het vat. “Dit systeem hebben we uitvoerig getest met verschillende bodem- en plantensoorten”, zegt Van Ruth. “Het werkt goed. In het vat kan 430 liter water worden opgevangen, voldoende voor vier droge weken.”

In mei wordt de Natte Krat officieel gelanceerd. “We willen het design nog niet prijsgeven maar het is een spektakelstuk”, aldus Van Ruth. “De bedoeling van de partners is de kratten op allerlei plekken in de openbare ruimte neer te zetten en dat te koppelen aan acties als Steenbreek. Ook voor particulieren is de plantenbak met regenwateropvang een mooi object.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op website Natte krat
Bericht waterschap Hollandse Delta

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.