0
0
0
s2smodern

Kan worden voorkomen dat mensen kraanwater verspillen aan planten in een bak in hun tuin? Deze vraag was de aanleiding om de Natte Krat te ontwikkelen. De plantenbak buffert regenwater.

Tijs van Ruth vk 180 Tijs van RuthPlanten hebben vooral in de zomer water nodig. Als regenwater wordt opgevangen, hebben zij altijd een voorraad. Op basis van dit uitgangspunt heeft Tijs van Ruth van het Rotterdamse Klusbedrijf 2RH de zelfvoorzienende Natte Krat bedacht.

Van Ruth noemt zichzelf “met een knipoog” WaterLeider. “Ik vind het leuk om te experimenteren met mogelijkheden om anders met water om te gaan in verband met de klimaatverandering. Het idee voor de krat is ontstaan uit pure verwondering. Waarom wordt eigenlijk kraanwater in plaats van regenwater gebruikt voor plantenbakken?”

Drie waterschappen betrokken
Van Ruth heeft de Natte Krat sinds het voorjaar 2019 ontwikkeld samen met een aantal specialisten in onder meer design, techniek en tuinieren. Ook boden diverse partners in Zuid-Holland ondersteuning: Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

De steun van deze partijen was niet alleen financieel, vertelt Van Ruth. “We kwamen gezamenlijk tot ideeën. De samenwerking met onder meer de drie waterschappen was tof, omdat zij dezelfde verwondering als ik hebben. Ze vinden het interessant dat de Natte Krat direct voor bewoners inzichtelijk maakt dat er in de toekomst anders met water moet worden omgegaan.”

Technisch eenvoudig
Van Ruth spreekt van een technisch simpele oplossing. De hemelwaterafvoer wordt onderbroken met een vulautomaat, die is aangesloten op een buffervat. Boven dit reservoir zit een centimeter lucht en daarboven een schaal met planten. Die halen via een touw het water uit het vat. “Dit systeem hebben we uitvoerig getest met verschillende bodem- en plantensoorten”, zegt Van Ruth. “Het werkt goed. In het vat kan 430 liter water worden opgevangen, voldoende voor vier droge weken.”

In mei wordt de Natte Krat officieel gelanceerd. “We willen het design nog niet prijsgeven maar het is een spektakelstuk”, aldus Van Ruth. “De bedoeling van de partners is de kratten op allerlei plekken in de openbare ruimte neer te zetten en dat te koppelen aan acties als Steenbreek. Ook voor particulieren is de plantenbak met regenwateropvang een mooi object.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op website Natte krat
Bericht waterschap Hollandse Delta

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.