0
0
0
s2smodern

Kan worden voorkomen dat mensen kraanwater verspillen aan planten in een bak in hun tuin? Deze vraag was de aanleiding om de Natte Krat te ontwikkelen. De plantenbak buffert regenwater.

Tijs van Ruth vk 180 Tijs van RuthPlanten hebben vooral in de zomer water nodig. Als regenwater wordt opgevangen, hebben zij altijd een voorraad. Op basis van dit uitgangspunt heeft Tijs van Ruth van het Rotterdamse Klusbedrijf 2RH de zelfvoorzienende Natte Krat bedacht.

Van Ruth noemt zichzelf “met een knipoog” WaterLeider. “Ik vind het leuk om te experimenteren met mogelijkheden om anders met water om te gaan in verband met de klimaatverandering. Het idee voor de krat is ontstaan uit pure verwondering. Waarom wordt eigenlijk kraanwater in plaats van regenwater gebruikt voor plantenbakken?”

Drie waterschappen betrokken
Van Ruth heeft de Natte Krat sinds het voorjaar 2019 ontwikkeld samen met een aantal specialisten in onder meer design, techniek en tuinieren. Ook boden diverse partners in Zuid-Holland ondersteuning: Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

De steun van deze partijen was niet alleen financieel, vertelt Van Ruth. “We kwamen gezamenlijk tot ideeën. De samenwerking met onder meer de drie waterschappen was tof, omdat zij dezelfde verwondering als ik hebben. Ze vinden het interessant dat de Natte Krat direct voor bewoners inzichtelijk maakt dat er in de toekomst anders met water moet worden omgegaan.”

Technisch eenvoudig
Van Ruth spreekt van een technisch simpele oplossing. De hemelwaterafvoer wordt onderbroken met een vulautomaat, die is aangesloten op een buffervat. Boven dit reservoir zit een centimeter lucht en daarboven een schaal met planten. Die halen via een touw het water uit het vat. “Dit systeem hebben we uitvoerig getest met verschillende bodem- en plantensoorten”, zegt Van Ruth. “Het werkt goed. In het vat kan 430 liter water worden opgevangen, voldoende voor vier droge weken.”

In mei wordt de Natte Krat officieel gelanceerd. “We willen het design nog niet prijsgeven maar het is een spektakelstuk”, aldus Van Ruth. “De bedoeling van de partners is de kratten op allerlei plekken in de openbare ruimte neer te zetten en dat te koppelen aan acties als Steenbreek. Ook voor particulieren is de plantenbak met regenwateropvang een mooi object.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op website Natte krat
Bericht waterschap Hollandse Delta

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.