secundair logo knw 1

De plantenbak buffert water voor vier droge weken I Beeld: Superduo

Kan worden voorkomen dat mensen kraanwater verspillen aan planten in een bak in hun tuin? Deze vraag was de aanleiding om de Natte Krat te ontwikkelen. De plantenbak buffert regenwater.

Tijs van Ruth vk 180 Tijs van RuthPlanten hebben vooral in de zomer water nodig. Als regenwater wordt opgevangen, hebben zij altijd een voorraad. Op basis van dit uitgangspunt heeft Tijs van Ruth van het Rotterdamse Klusbedrijf 2RH de zelfvoorzienende Natte Krat bedacht.

Van Ruth noemt zichzelf “met een knipoog” WaterLeider. “Ik vind het leuk om te experimenteren met mogelijkheden om anders met water om te gaan in verband met de klimaatverandering. Het idee voor de krat is ontstaan uit pure verwondering. Waarom wordt eigenlijk kraanwater in plaats van regenwater gebruikt voor plantenbakken?”

Drie waterschappen betrokken
Van Ruth heeft de Natte Krat sinds het voorjaar 2019 ontwikkeld samen met een aantal specialisten in onder meer design, techniek en tuinieren. Ook boden diverse partners in Zuid-Holland ondersteuning: Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

De steun van deze partijen was niet alleen financieel, vertelt Van Ruth. “We kwamen gezamenlijk tot ideeën. De samenwerking met onder meer de drie waterschappen was tof, omdat zij dezelfde verwondering als ik hebben. Ze vinden het interessant dat de Natte Krat direct voor bewoners inzichtelijk maakt dat er in de toekomst anders met water moet worden omgegaan.”

Technisch eenvoudig
Van Ruth spreekt van een technisch simpele oplossing. De hemelwaterafvoer wordt onderbroken met een vulautomaat, die is aangesloten op een buffervat. Boven dit reservoir zit een centimeter lucht en daarboven een schaal met planten. Die halen via een touw het water uit het vat. “Dit systeem hebben we uitvoerig getest met verschillende bodem- en plantensoorten”, zegt Van Ruth. “Het werkt goed. In het vat kan 430 liter water worden opgevangen, voldoende voor vier droge weken.”

In mei wordt de Natte Krat officieel gelanceerd. “We willen het design nog niet prijsgeven maar het is een spektakelstuk”, aldus Van Ruth. “De bedoeling van de partners is de kratten op allerlei plekken in de openbare ruimte neer te zetten en dat te koppelen aan acties als Steenbreek. Ook voor particulieren is de plantenbak met regenwateropvang een mooi object.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op website Natte krat
Bericht waterschap Hollandse Delta

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.