secundair logo knw 1

De plantenbak buffert water voor vier droge weken I Beeld: Superduo

Kan worden voorkomen dat mensen kraanwater verspillen aan planten in een bak in hun tuin? Deze vraag was de aanleiding om de Natte Krat te ontwikkelen. De plantenbak buffert regenwater.

Tijs van Ruth vk 180 Tijs van RuthPlanten hebben vooral in de zomer water nodig. Als regenwater wordt opgevangen, hebben zij altijd een voorraad. Op basis van dit uitgangspunt heeft Tijs van Ruth van het Rotterdamse Klusbedrijf 2RH de zelfvoorzienende Natte Krat bedacht.

Van Ruth noemt zichzelf “met een knipoog” WaterLeider. “Ik vind het leuk om te experimenteren met mogelijkheden om anders met water om te gaan in verband met de klimaatverandering. Het idee voor de krat is ontstaan uit pure verwondering. Waarom wordt eigenlijk kraanwater in plaats van regenwater gebruikt voor plantenbakken?”

Drie waterschappen betrokken
Van Ruth heeft de Natte Krat sinds het voorjaar 2019 ontwikkeld samen met een aantal specialisten in onder meer design, techniek en tuinieren. Ook boden diverse partners in Zuid-Holland ondersteuning: Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

De steun van deze partijen was niet alleen financieel, vertelt Van Ruth. “We kwamen gezamenlijk tot ideeën. De samenwerking met onder meer de drie waterschappen was tof, omdat zij dezelfde verwondering als ik hebben. Ze vinden het interessant dat de Natte Krat direct voor bewoners inzichtelijk maakt dat er in de toekomst anders met water moet worden omgegaan.”

Technisch eenvoudig
Van Ruth spreekt van een technisch simpele oplossing. De hemelwaterafvoer wordt onderbroken met een vulautomaat, die is aangesloten op een buffervat. Boven dit reservoir zit een centimeter lucht en daarboven een schaal met planten. Die halen via een touw het water uit het vat. “Dit systeem hebben we uitvoerig getest met verschillende bodem- en plantensoorten”, zegt Van Ruth. “Het werkt goed. In het vat kan 430 liter water worden opgevangen, voldoende voor vier droge weken.”

In mei wordt de Natte Krat officieel gelanceerd. “We willen het design nog niet prijsgeven maar het is een spektakelstuk”, aldus Van Ruth. “De bedoeling van de partners is de kratten op allerlei plekken in de openbare ruimte neer te zetten en dat te koppelen aan acties als Steenbreek. Ook voor particulieren is de plantenbak met regenwateropvang een mooi object.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op website Natte krat
Bericht waterschap Hollandse Delta

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.