0
0
0
s2smodern

Wat weten kinderen eigenlijk van kraanwater? Best veel, blijkt uit een enquête in het kader van Nationale Kraanwaterdag die vandaag plaatsvindt. Kinderen vinden een slimme omgang met water belangrijk en worden opgeroepen hiervoor ideeën in te sturen.

Wat in 2015 begon als een initiatief van Vitens, is nu echt uitgegroeid tot een landelijk evenement. Voor het eerst doen alle tien drinkwaterbedrijven mee aan de dag waarop speciale aandacht is voor kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. Daarom is de naam veranderd, vertelt Agnes van der Veen, projectleider namens de drinkwaterbedrijven. "We noemen het nu Nationale Kraanwaterdag in plaats van alleen Kraanwaterdag. Ook is het logo aangepast.”

Agnes van der VeenAgnes van der Veen

Het aantal deelnemers is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, toen nog zes waterbedrijven betrokken waren. Meer dan 200.000 kinderen van 6.500 klassen in het basisonderwijs en 1.000 groepen in de buitenschoolse opvang zijn van de partij. Zij krijgen vanochtend een kraanwaterles van hun eigen leraar. Er is daarvoor een lesprogramma voor drie leeftijdsgroepen gemaakt. Ook gaan zo’n vijftig medewerkers van drinkwaterbedrijven op bezoek bij een aantal scholen.

Oproep voor slimme bespaarideeën
Tijdens deze Kraanwaterdag staat het thema ‘slim(mer) omgaan met water’ centraal. Van der Veen licht toe: “Elk jaar is er een ander onderwerp, zodat het voor scholen interessant blijft om mee te doen. We richten ons op basisscholieren omdat ze de toekomstige generatie zijn. Zij willen graag iets bijdragen aan duurzaamheid. Het thema van slim gebruik van kraanwater sluit hierop aan. Hoe meer we kinderen meekrijgen, hoe mooier het later voor ons en hen is.”

De kraanwaterles begint met een videoboodschap van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij roept op om slimme ideeën voor waterbesparing voor Nederland of de eigen school te bedenken en deze vóór 5 oktober in te sturen. “De kinderen kunnen een opstel of verhaaltje schrijven, een tekening maken, het maakt niet uit. Wij bundelen hun ideeën in een boek, dat we samen met een aantal kinderen aan de minister overhandigen. Dit gebeurt tijdens de Week van Ons Water.”

Vaak minstens twee bekers per dag
Het onderzoeksbureau Kantar heeft in opdracht van de drinkwaterbedrijven een enquête onder ruim duizend kinderen tussen zes en twaalf jaar gehouden over wat zij weten van kraanwater. Dat blijkt best veel. Volgens 54 procent van de kinderen komt kraanwater uit de grond, terwijl 34 procent rivieren en 28 procent regenwater noemen. Het bad, de douche en het toilet worden in deze volgorde als grootste verbruikers genoemd. Wel gelooft ruim de helft van de kinderen dat kraanwater in Nederland kan opraken.

Van der Veen wijst op de uitkomst dat vier op de vijf kinderen dagelijks twee of meer bekers kraanwater drinken. Zij geven voor de smaak het rapportcijfer 7,4. Een ander mooi resultaat is volgens Van der Veen dat 82 procent van de kinderen een slimme omgang met water belangrijk vindt. “Zij doen vaak de kraan uit bij tandenpoetsen en gebruiken de kleine spoelknop bij plassen.”

Logo Kraanwaterdag 2020

Kinderen hebben nog wel moeite met kort douchen. Slechts 39 procent doucht vaak zo kort mogelijk tegenover 79 procent van de volwassenen. “Kinderen staan vaak wat te dromen onder de douche”, weet Van der Veen uit eigen ervaring. “Op Kraanwaterdag leren ze hoeveel liter er wordt gebruikt bij een douchebeurt en wat de besparing van niet langer dan vijf minuten douchen is. Er worden ook douchetimers uitgedeeld.”

Tappunten onthuld
Minister Van Nieuwenhuizen geeft vanochtend om half negen het officiële startsein voor Nationale Kraanwaterdag. Dit gebeurt op de Schiedamse basisschool De Taaltuin in het bijzijn van directeur Annette Ottolini van Evides. De andere drinkwaterbedrijven hebben regionale openingen georganiseerd. Zo worden onder meer in Assen, Deventer en Venlo nieuwe tappunten onthuld. In Noord-Brabant delen medewerkers van Brabant Water bidons met kraanwater en douchetimers uit op basisscholen. Ook organisaties als Jongeren Op Gezond Gewicht hebben activiteiten.

Het blijft niet bij deze ene dag, besluit Van der Veen. “Er is een follow up. Wij stimuleren scholen om minimaal één vaste dag per week aan te wijzen voor het drinken van kraanwater. Daarvoor stellen we onder meer mooie posters beschikbaar. Verder zijn er waterworkshops te winnen.”

 

MEER INFORMATIE
Website Nationale Kraanwaterdag

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.