0
0
0
s2sdefault

Wat weten kinderen eigenlijk van kraanwater? Best veel, blijkt uit een enquête in het kader van Nationale Kraanwaterdag die vandaag plaatsvindt. Kinderen vinden een slimme omgang met water belangrijk en worden opgeroepen hiervoor ideeën in te sturen.

Wat in 2015 begon als een initiatief van Vitens, is nu echt uitgegroeid tot een landelijk evenement. Voor het eerst doen alle tien drinkwaterbedrijven mee aan de dag waarop speciale aandacht is voor kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. Daarom is de naam veranderd, vertelt Agnes van der Veen, projectleider namens de drinkwaterbedrijven. "We noemen het nu Nationale Kraanwaterdag in plaats van alleen Kraanwaterdag. Ook is het logo aangepast.”

Agnes van der VeenAgnes van der Veen

Het aantal deelnemers is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, toen nog zes waterbedrijven betrokken waren. Meer dan 200.000 kinderen van 6.500 klassen in het basisonderwijs en 1.000 groepen in de buitenschoolse opvang zijn van de partij. Zij krijgen vanochtend een kraanwaterles van hun eigen leraar. Er is daarvoor een lesprogramma voor drie leeftijdsgroepen gemaakt. Ook gaan zo’n vijftig medewerkers van drinkwaterbedrijven op bezoek bij een aantal scholen.

Oproep voor slimme bespaarideeën
Tijdens deze Kraanwaterdag staat het thema ‘slim(mer) omgaan met water’ centraal. Van der Veen licht toe: “Elk jaar is er een ander onderwerp, zodat het voor scholen interessant blijft om mee te doen. We richten ons op basisscholieren omdat ze de toekomstige generatie zijn. Zij willen graag iets bijdragen aan duurzaamheid. Het thema van slim gebruik van kraanwater sluit hierop aan. Hoe meer we kinderen meekrijgen, hoe mooier het later voor ons en hen is.”

De kraanwaterles begint met een videoboodschap van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij roept op om slimme ideeën voor waterbesparing voor Nederland of de eigen school te bedenken en deze vóór 5 oktober in te sturen. “De kinderen kunnen een opstel of verhaaltje schrijven, een tekening maken, het maakt niet uit. Wij bundelen hun ideeën in een boek, dat we samen met een aantal kinderen aan de minister overhandigen. Dit gebeurt tijdens de Week van Ons Water.”

Vaak minstens twee bekers per dag
Het onderzoeksbureau Kantar heeft in opdracht van de drinkwaterbedrijven een enquête onder ruim duizend kinderen tussen zes en twaalf jaar gehouden over wat zij weten van kraanwater. Dat blijkt best veel. Volgens 54 procent van de kinderen komt kraanwater uit de grond, terwijl 34 procent rivieren en 28 procent regenwater noemen. Het bad, de douche en het toilet worden in deze volgorde als grootste verbruikers genoemd. Wel gelooft ruim de helft van de kinderen dat kraanwater in Nederland kan opraken.

Van der Veen wijst op de uitkomst dat vier op de vijf kinderen dagelijks twee of meer bekers kraanwater drinken. Zij geven voor de smaak het rapportcijfer 7,4. Een ander mooi resultaat is volgens Van der Veen dat 82 procent van de kinderen een slimme omgang met water belangrijk vindt. “Zij doen vaak de kraan uit bij tandenpoetsen en gebruiken de kleine spoelknop bij plassen.”

Logo Kraanwaterdag 2020

Kinderen hebben nog wel moeite met kort douchen. Slechts 39 procent doucht vaak zo kort mogelijk tegenover 79 procent van de volwassenen. “Kinderen staan vaak wat te dromen onder de douche”, weet Van der Veen uit eigen ervaring. “Op Kraanwaterdag leren ze hoeveel liter er wordt gebruikt bij een douchebeurt en wat de besparing van niet langer dan vijf minuten douchen is. Er worden ook douchetimers uitgedeeld.”

Tappunten onthuld
Minister Van Nieuwenhuizen geeft vanochtend om half negen het officiële startsein voor Nationale Kraanwaterdag. Dit gebeurt op de Schiedamse basisschool De Taaltuin in het bijzijn van directeur Annette Ottolini van Evides. De andere drinkwaterbedrijven hebben regionale openingen georganiseerd. Zo worden onder meer in Assen, Deventer en Venlo nieuwe tappunten onthuld. In Noord-Brabant delen medewerkers van Brabant Water bidons met kraanwater en douchetimers uit op basisscholen. Ook organisaties als Jongeren Op Gezond Gewicht hebben activiteiten.

Het blijft niet bij deze ene dag, besluit Van der Veen. “Er is een follow up. Wij stimuleren scholen om minimaal één vaste dag per week aan te wijzen voor het drinken van kraanwater. Daarvoor stellen we onder meer mooie posters beschikbaar. Verder zijn er waterworkshops te winnen.”

 

MEER INFORMATIE
Website Nationale Kraanwaterdag

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Piet en Piet: dank voor jullie inbreng, maar het zit anders. Een adviescommissie geeft advies, in een adviesnota die wordt toegevoegd aan het agendapunt in het Algemeen Bestuur. Daarmee borg je de kennis van de maatschappelijke organisaties. De afweging wordt natuurlijk niet in de adviescommissie gemaakt, maar in het Algemeen Bestuur. Zo wordt de geborgde kennis losgekoppeld van de politieke besluitvorming.
Overigens, de positie van de AWP staat heel duidelijk in dit artikel: "wij vinden dat lobbyorganisatie principieel niet thuishoren in het democratisch gekozen waterschapsbestuur." Maar de realiteit is dat er pas een minimale meerderheid van 1 zetel is in de Tweede Kamer voor volledige afschaffing. Voor een uitgebreide discussie over de voor- en nadelen van een aparte commissie 'maatschappelijke belangen', kijk op mijn LinkedIn profiel: https://www.linkedin.com/posts/hansmiddendorp_toekomst-geborgde-zetels-ligt-in-adviescommissie-activity-6846760569668689921-ENAW
Instellen van een adviescommissie maatschappelijke belangen is een slecht idee. De afweging van verschillende belangen kan in een democratisch samengesteld bestuur prima zijn beslag krijgen. Het leidt tot sterke vertraging in de besluitvorming. Op die punten ben ik het geheel eens met Piet Oudega.
Het is bovendien een illusie te denken dat een adviesraad maatschappelijke belangen tot een eensluidend advies zal komen, zeker als het om belangrijke en complexe zaken gaat.
Het advies van de commissie Boelhouwer is er. Het initiatief wetsvoorstel voor afschaffing van de geborgde zetels ook. Als er eindelijk een kabinet gevormd wordt kan de Kamer met dit onderwerp aan de slag. Alle argumenetn liggen op tafel, en democratische partijen kunnen eigenlijk maar tot één conclusie komen: afschaffen die geborgde zetels. Nu met een soort van compromisvoorstel komen vind ik dan ook niet slim.
Ik verbaas me over deze suggestie. Mij komt het voorstel van Hans Middendorp over als een motie van wantrouwen naar de kiezers en naar de huidige gekozenen in de waterschappen. Een door de kiezers uit verschillende lijsten gekozen bestuur vertegenwoordigt toch per definitie de maatschappelijke belangen? Verstroping van de besluitvorming door een adviescommissie in te voeren die uit vertegenwoordigers van allerlei belangengroepen bestaat, levert geen meerwaarde.
Het is aan het ambtelijk apparaat en de bestuurders van het waterschap om, net zoals bij een gemeente of provincie, de verschillende maatschappelijke belangen bij de voorbereiding en de besluitvorming te betrekken. Daartoe zal men met al die belangengroepen contacten onderhouden, zoals nu ook al gebeurt. Maar dat is iets anders dan elke keer verplicht advies te moeten vragen. De door mij om zijn deskundigheid gewaardeerde AWP zou dit voorstel echt nog eens moeten heroverwegen.
Groet, Piet Oudega (HHNK, PvdA)
Hallo Hans, hele goede gedachte. Ik denk dat de geborgde zetels door hun sterke eigenbelang zorgen voor een veel te behoudend waterschap waar innovatie nauwelijks een kans krijgt. Daarbij weten ze het altijd zo te draaien dat de kosten niet eerlijk worden verdeeld en daarvan is de burger de dupe. Al met al denk ik dat een geheel gekozen bestuur sneller en beter tot besluitvorming kan komen en dat er een hoop bestuurlijke drukte kan worden voorkomen.
Een adviescommissie met alle belangengroepen is dan beter.
groet, Fokke
Dag Hans: ik deel je gedachtengang. Er is één nadeel. Het draagt weer bij aan de ‘bestuurlijke drukte’ waar we allemaal last van hebben. Ik vind de optie waarbij geborgden een kwaliteitszetel krijgen, met een maximum van drie per waterschap, daarom ook een aantrekkelijke optie.
Groet van Adriaan

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.