0
0
0
s2smodern

Wat weten kinderen eigenlijk van kraanwater? Best veel, blijkt uit een enquête in het kader van Nationale Kraanwaterdag die vandaag plaatsvindt. Kinderen vinden een slimme omgang met water belangrijk en worden opgeroepen hiervoor ideeën in te sturen.

Wat in 2015 begon als een initiatief van Vitens, is nu echt uitgegroeid tot een landelijk evenement. Voor het eerst doen alle tien drinkwaterbedrijven mee aan de dag waarop speciale aandacht is voor kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. Daarom is de naam veranderd, vertelt Agnes van der Veen, projectleider namens de drinkwaterbedrijven. "We noemen het nu Nationale Kraanwaterdag in plaats van alleen Kraanwaterdag. Ook is het logo aangepast.”

Agnes van der VeenAgnes van der Veen

Het aantal deelnemers is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, toen nog zes waterbedrijven betrokken waren. Meer dan 200.000 kinderen van 6.500 klassen in het basisonderwijs en 1.000 groepen in de buitenschoolse opvang zijn van de partij. Zij krijgen vanochtend een kraanwaterles van hun eigen leraar. Er is daarvoor een lesprogramma voor drie leeftijdsgroepen gemaakt. Ook gaan zo’n vijftig medewerkers van drinkwaterbedrijven op bezoek bij een aantal scholen.

Oproep voor slimme bespaarideeën
Tijdens deze Kraanwaterdag staat het thema ‘slim(mer) omgaan met water’ centraal. Van der Veen licht toe: “Elk jaar is er een ander onderwerp, zodat het voor scholen interessant blijft om mee te doen. We richten ons op basisscholieren omdat ze de toekomstige generatie zijn. Zij willen graag iets bijdragen aan duurzaamheid. Het thema van slim gebruik van kraanwater sluit hierop aan. Hoe meer we kinderen meekrijgen, hoe mooier het later voor ons en hen is.”

De kraanwaterles begint met een videoboodschap van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij roept op om slimme ideeën voor waterbesparing voor Nederland of de eigen school te bedenken en deze vóór 5 oktober in te sturen. “De kinderen kunnen een opstel of verhaaltje schrijven, een tekening maken, het maakt niet uit. Wij bundelen hun ideeën in een boek, dat we samen met een aantal kinderen aan de minister overhandigen. Dit gebeurt tijdens de Week van Ons Water.”

Vaak minstens twee bekers per dag
Het onderzoeksbureau Kantar heeft in opdracht van de drinkwaterbedrijven een enquête onder ruim duizend kinderen tussen zes en twaalf jaar gehouden over wat zij weten van kraanwater. Dat blijkt best veel. Volgens 54 procent van de kinderen komt kraanwater uit de grond, terwijl 34 procent rivieren en 28 procent regenwater noemen. Het bad, de douche en het toilet worden in deze volgorde als grootste verbruikers genoemd. Wel gelooft ruim de helft van de kinderen dat kraanwater in Nederland kan opraken.

Van der Veen wijst op de uitkomst dat vier op de vijf kinderen dagelijks twee of meer bekers kraanwater drinken. Zij geven voor de smaak het rapportcijfer 7,4. Een ander mooi resultaat is volgens Van der Veen dat 82 procent van de kinderen een slimme omgang met water belangrijk vindt. “Zij doen vaak de kraan uit bij tandenpoetsen en gebruiken de kleine spoelknop bij plassen.”

Logo Kraanwaterdag 2020

Kinderen hebben nog wel moeite met kort douchen. Slechts 39 procent doucht vaak zo kort mogelijk tegenover 79 procent van de volwassenen. “Kinderen staan vaak wat te dromen onder de douche”, weet Van der Veen uit eigen ervaring. “Op Kraanwaterdag leren ze hoeveel liter er wordt gebruikt bij een douchebeurt en wat de besparing van niet langer dan vijf minuten douchen is. Er worden ook douchetimers uitgedeeld.”

Tappunten onthuld
Minister Van Nieuwenhuizen geeft vanochtend om half negen het officiële startsein voor Nationale Kraanwaterdag. Dit gebeurt op de Schiedamse basisschool De Taaltuin in het bijzijn van directeur Annette Ottolini van Evides. De andere drinkwaterbedrijven hebben regionale openingen georganiseerd. Zo worden onder meer in Assen, Deventer en Venlo nieuwe tappunten onthuld. In Noord-Brabant delen medewerkers van Brabant Water bidons met kraanwater en douchetimers uit op basisscholen. Ook organisaties als Jongeren Op Gezond Gewicht hebben activiteiten.

Het blijft niet bij deze ene dag, besluit Van der Veen. “Er is een follow up. Wij stimuleren scholen om minimaal één vaste dag per week aan te wijzen voor het drinken van kraanwater. Daarvoor stellen we onder meer mooie posters beschikbaar. Verder zijn er waterworkshops te winnen.”

 

MEER INFORMATIE
Website Nationale Kraanwaterdag

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.