secundair logo knw 1

Foto: HKT

Iedereen kan de Nationale Databank Flora en Fauna voortaan gratis raadplegen. Hierin staan ruim 200 miljoen gecontroleerde waarnemingen van plant- en diersoorten. Alleen gevoelige informatie over kwetsbare dieren en planten wordt afgeschermd.

De gegevens van de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) waren voorheen alleen beschikbaar voor organisaties die een betaald abonnement hadden, zoals gemeenten, waterschappen, terreinbeherende organisaties, kennisinstituten en ecologisch adviesbureaus. Particulieren en bedrijven moesten een aanvraag indienen voor de levering van specifieke data.

Hierin is op 11 februari verandering gekomen door de openstelling van de NDFF. De databank is nu vrij toegankelijk voor iedereen. Aan het raadplegen en downloaden van natuurdata zijn geen kosten verbonden. De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort.

Belangrijk voor burgers en ondernemers
Volgens staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur is met de openstelling van de NDFF een belangrijk voornemen uit het hoofdlijnenakkoord gerealiseerd. “Als kabinet hechten we er grote waarde aan dat iedereen transparant inzicht heeft in de natuur in Nederland. De natuur is tenslotte van ons allen.”

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Rummenie dat de gegevens uit de NDFF belangrijk zijn voor burgers en ondernemers om beter inzicht te krijgen in welke planten en dieren voorkomen in hun directe omgeving. “Zo kunnen zij hier bij de vormgeving en locatiebepaling van projecten en andere activiteiten rekening mee houden. Daarnaast hebben overheden natuurgegevens nodig bij de beoordeling van vergunningaanvragen en de ontwikkeling van initiatieven.”

Ruim 200 miljoen waarnemingen opgenomen
Geen land ter wereld weet zoveel van de natuur als Nederland. En dat is voor een belangrijk deel te danken aan de tientallen organisaties en meer dan honderdduizend vrijwillige waarnemers die sinds 2010 hun data delen via de Nationale Databank Flora en Fauna, staat in een toelichting op de site Nature Today.

In de NDFF zijn meer dan 200 miljoen gecontroleerde waarnemingen van plant- en diersoorten in Nederland te vinden. Soortenorganisaties zoals Zoogdiervereniging en de Vlinderstichting delen de waarnemingen met de NDFF. Ook worden er gegevens geleverd door onder andere overheden, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en ecologische adviesbureaus en door burgers via apps als Waarneming.nl. De uitvoeringsorganisatie BIJ12 van de provincies beheert de NDFF.

Uitzondering voor gevoelige gegevens
De vrije toegang geldt voor het overgrote deel van de gegevens in de NDFF. Alleen gevoelige gegevens – zoals waarnemingen van kwetsbare dieren en planten en hun verblijfslocaties – zijn niet of beperkt openbaar.

Dat heeft te maken met Europese afspraken in het Verdrag van Aarhus, geeft Rummenie aan. “Daarin is bepaald dat overheden alleen natuurdata verstrekken indien het de instandhouding en/of het herstel van soorten niet in gevaar brengt. Voor een selecte groep soorten (ongeveer 2,5 procent) geldt deze bepaling.”

Naar een openbaar natuurregister
De staatssecretaris omschrijft de openstelling als een belangrijke stap in de transitie van de private databank naar een juridisch en organisatorisch verankerd openbaar natuurregister. Dat wordt in een nieuwsbericht ook benadrukt door Jelle Beemsterboer (gedeputeerde van de provincie Noord-Holland) die spreekt namens de samenwerkende provincies.

“De NDFF wordt samen met onze partners een krachtige publieke dienstverlening. We bouwen samen aan een publieke databank die essentieel is voor natuurbeheer en besluitvorming.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings