De NAM wil het productiewater dat afkomstig is van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek in lege olie- en gasvelden in de omgeving gaan injecteren. Het wordt nu naar Twente getransporteerd, waar het in een leeg gasveld bij Oldenzaal gepompt wordt. Daartegen is veel protest.

Het olie- en gasbedrijf gaat over zijn voornemen in overleg met provinciale en gemeentelijke bestuurders in Drenthe, zo maakte het deze week bekend. De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra liet in Dagblad van het Noorden al weten onaangenaam verrast te zijn, net als de Schoonebeekers. "Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."

Sinds eind december ligt de olieproductie in Schoonebeek overigens stil, omdat een wateropslagtank mankementen vertoonde. Ook waren tijdens metingen kleine overschrijdingen geconstateerd in het gehalte tolueen in het productiewater, zo meldde de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) vorige week.

Afgelopen zomer werd de NAM door Staatstoezicht op de Mijnen onder verscherpt toezicht gesteld. Het bedrijf had de inspectiedienst jarenlang niet op de hoogte gesteld van mogelijke problemen met een van de putten in Twente, terwijl dit wel verplicht is. Dat kwam aan het licht na een scheur in een buitenbuis.

Chemicaliën
Bij de oliewinning in Schoonebeek gebruikt de NAM stoom om de olie minder stroperig te maken, zodat die makkelijker kan worden opgepompt. Het afvalwater dat daarbij overblijft, gaat via een pijpleiding naar Twente.

Dit water bevat giftige chemicaliën, die worden toegevoegd om onder andere de leidingen te beschermen tegen corrosie. Volgens de NAM zit het verontreinigde water onder de grond veilig opgeborgen, maar omwonenden hebben daarover hun twijfels.

Vorige maand riep een van hen, cabaretier Herman Finkers, de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie op een einde te maken aan deze ondergrondse lozingen. Een motie van CDA-Kamerlid Agnes Mulder om de injectie voorlopig op te schorten haalde medio december geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Binnen drie jaar
De NAM maakte zijn voornemen dinsdagavond bekend tijdens een commissievergadering van de gemeente Dinkelland. Het bedrijf hoopt binnen drie jaar de benodigde vergunningen voor Schoonebeek binnen te hebben, zodat het in Twente kan stoppen. Ook lege gasvelden bij Dalen en Oosterhesselen zijn in beeld.

"De lusten en lasten zijn niet in balans in Twente, de waterinjectie zou eigenlijk plaats moeten vinden in de regio waar het ook uit de grond komt", zei directielid Simon Vroemen volgens RTV Oost.

Het Drentse drinkwaterbedrijf WMD houdt de plannen van de NAM in de gaten, laat woordvoerder Andries Ophof weten. "Zeker als ze plannen hebben in de buurt van de grondwaterbeschermingsgebieden of de wingebieden. Tot op heden lijkt dat niet het geval te zijn."

In 2021 heeft WMD nog wel een zienswijze ingediend waarin is gevraagd rekening te houden met de uitbreiding van een grondwaterbeschermingsgebied bij Dalen. "De NAM wilde een leiding leggen dwars door het gebied heen", vertelt Ophof. "Er is gevraagd om het tracé aan te passen om het gebied heen. We willen alle risico's die er zijn voorkomen."


MEER INFORMATIE
Bericht NAM over waterinjectie bij Schoonebeek
Bericht NAM over de tijdelijke stillegging in Schoonebeek
H2O-bericht: NAM onder verscherpt toezicht vanwege waterinjectie in Twente

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.