0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Er is op watergebied veel te beleven tijdens de herfstvakantie. In het hele land worden publieksactiviteiten gehouden tijdens de Week van Ons Water, die vandaag is begonnen en tot en met zondag 27 oktober duurt.

Net als in voorgaande jaren is er na de lenteaflevering ook een herfsteditie van de Week van Ons Water. Het evenement staat ditmaal in het teken van het thema waterveiligheid. De week - of eigenlijk twaalf dagen - is een initiatief van Ons Water waarin een reeks organisaties verenigd zijn en Watereducatie.nl, het portaal voor onderwijs en water.

Vooral waterschappen en watermusea organiseren activiteiten voor jong en oud. Zo houdt Waterschap Drents Overijsselse Delta op zaterdag 19 oktober een ‘waterfeestje’ bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Meppel. Tijdens de open dag zijn er rondleidingen en kunnen jonge bezoekers met een virtual reality bril te hoog water ervaren.

Kinderen kunnen op twee dagen gratis naar het MuzeeAquarium in Delfzijl. Hier organiseert Waterschap Noorderzijlvest op maandag 21 oktober een speciale spelletjesmiddag onder het motto ‘heel veel water’. Op zaterdag 26 oktober is er de Dag van de bodemschatten in het museum, waarbij het waterschap enkele uit 1814 daterende kanons- en musketkogels toont die zijn aangetroffen bij dijkwerkzaamheden. In Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee in Petten zijn er op zondag 27 oktober workshops voor kinderen, waar zij een kunstwerk kunnen maken van spullen die op het strand zijn aangespoeld of achtergelaten.

Om mensen te informeren over wat er gedaan wordt om waterveiligheid te waarborgen, organiseert Waterschap Limburg op donderdag 17 oktober een boottocht over de Maas en op woensdag 23 oktober een wandeling langs dijkversterkingsproject Neer. Nog een laatste activiteit eruitgelicht: Gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht houdt aanstaande zaterdag voor het eerst een museumnacht met als thema ‘licht op water’. Elk half uur is er een verlicht watergordijn te zien naast het historische gebouw.

 

MEER WETEN
Overzicht van de activiteiten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het