0
0
0
s2smodern

Wereldwijd hebben ecosystemen aan de kust het zwaar. Deze ecosystemen zijn belangrijk als leefomgeving van plant en dier en als bescherming van het land tegen golfslag. Als onderdeel van onderzoek naar methoden om kustecosystemen te herstellen, lukte het wetenschappers om kwelders en zeegrasvelden te herstellen met behulp van biologisch afbreekbare matjes.

Ralph Temmink 180 vk Ralph Temmink“Er is weinig voor nodig om één los zeegrasplantje weg te spoelen,” vertelt Ralph Temmink, promovendus aan de Radboud Universiteit en eerste auteur van het artikel in Nature Communications. “Een heel zeegrasveld doorstaat een storm echter wel.”

Daarom onderzochten Temmink en zijn collega’s wat er moest gebeuren om het ecosysteem als geheel te herstellen. De wetenschappers van onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen University & Research, en diverse internationale onderzoeksinstellingen publiceerden de bevindingen van hun onderzoek naar het herstel van kustecosystemen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Matjes
Bij experimenten op 4 verschillende locaties, in Nederland, Zweden, Bonaire en de Verenigde Staten, toonden de onderzoekers aan dat kwelder- en zeegrassen makkelijker overleven en beter groeien als de jonge plantjes beschermd worden door biologisch afbreekbare matjes, gemaakt met onder andere aardappelafval.

Soortspecifiek
De onderzoekers constateerden dat kweldergrassen het meeste baat hadden bij matjes die stengels imiteren. Zeegrassen groeiden juist het best met matten die het wortelnetwerk nabootsen. “Dit geldt zowel in een tropisch als gematigd klimaat. Bij het nemen van herstelmaatregelen is het belangrijk om soortspecifieke eigenschappen mee te nemen. Dit is een belangrijke uitkomst van het onderzoek en eentje die we niet hadden kunnen trekken zonder een internationale en interdisciplinaire aanpak.”

Opschalen
Om te onderzoeken of de bevindingen ook op grotere schaal inzetbaar zijn, doet het onderzoeksteam nu experimenten op een testlocatie in Zeeland. Temmink: “We moeten de uitkomsten van het onderzoek nog verfijnen. Het zou niet nodig moeten zijn om een hele kwelder vol te leggen met biologisch afbreekbare matjes. Er wordt nu onderzocht wat de meest efficiënte manier is, bijvoorbeeld door de matjes in rijen neer te leggen of patronen te gebruiken.”

 

MEER INFORMATIE
‘Mimicry of emergent traits amplifies coastal restoration success’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.