0
0
0
s2smodern

Wereldwijd hebben ecosystemen aan de kust het zwaar. Deze ecosystemen zijn belangrijk als leefomgeving van plant en dier en als bescherming van het land tegen golfslag. Als onderdeel van onderzoek naar methoden om kustecosystemen te herstellen, lukte het wetenschappers om kwelders en zeegrasvelden te herstellen met behulp van biologisch afbreekbare matjes.

Ralph Temmink 180 vk Ralph Temmink“Er is weinig voor nodig om één los zeegrasplantje weg te spoelen,” vertelt Ralph Temmink, promovendus aan de Radboud Universiteit en eerste auteur van het artikel in Nature Communications. “Een heel zeegrasveld doorstaat een storm echter wel.”

Daarom onderzochten Temmink en zijn collega’s wat er moest gebeuren om het ecosysteem als geheel te herstellen. De wetenschappers van onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen University & Research, en diverse internationale onderzoeksinstellingen publiceerden de bevindingen van hun onderzoek naar het herstel van kustecosystemen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Matjes
Bij experimenten op 4 verschillende locaties, in Nederland, Zweden, Bonaire en de Verenigde Staten, toonden de onderzoekers aan dat kwelder- en zeegrassen makkelijker overleven en beter groeien als de jonge plantjes beschermd worden door biologisch afbreekbare matjes, gemaakt met onder andere aardappelafval.

Soortspecifiek
De onderzoekers constateerden dat kweldergrassen het meeste baat hadden bij matjes die stengels imiteren. Zeegrassen groeiden juist het best met matten die het wortelnetwerk nabootsen. “Dit geldt zowel in een tropisch als gematigd klimaat. Bij het nemen van herstelmaatregelen is het belangrijk om soortspecifieke eigenschappen mee te nemen. Dit is een belangrijke uitkomst van het onderzoek en eentje die we niet hadden kunnen trekken zonder een internationale en interdisciplinaire aanpak.”

Opschalen
Om te onderzoeken of de bevindingen ook op grotere schaal inzetbaar zijn, doet het onderzoeksteam nu experimenten op een testlocatie in Zeeland. Temmink: “We moeten de uitkomsten van het onderzoek nog verfijnen. Het zou niet nodig moeten zijn om een hele kwelder vol te leggen met biologisch afbreekbare matjes. Er wordt nu onderzocht wat de meest efficiënte manier is, bijvoorbeeld door de matjes in rijen neer te leggen of patronen te gebruiken.”

 

MEER INFORMATIE
‘Mimicry of emergent traits amplifies coastal restoration success’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.