De oproep van Rijkswaterstaat en de gemeente Velsen om mee te denken over een naam voor de nieuwe zeesluis bij IJmuiden heeft in twee dagen tijd al meer dan drieduizend inzendingen opgeleverd. De naam Irma is populair, maar weinig kansrijk.

"Een van de voorwaarden is dat een te vernoemen persoon minstens tien jaar geleden overleden moet zijn", zegt woordvoerder Jacqueline Nolet van de gemeente Velsen. "Hij of zij moet namelijk van onbesproken gedrag zijn. De enige uitzondering zijn leden van het Koninklijk Huis."

Het onbesproken gedrag van doventolk Irma Sluis, die bekend werd door haar optreden in de coronapersconferenties van minister-president Mark Rutte, is nog niet vast te stellen omdat zij immers nog leeft. De naam van de Haagse werd volgens de gemeente wel opvallend vaak genoemd, met als argument "dat zij net als een sluis verbinding maakt".

Een andere topper tussen de meer dan 3200 inzendingen die vanmorgen al binnen waren, is Sluisje McSluisface. Deze naam is afgeleid van Boaty McBoatface, zoals een Britse onderzeeboot werd gedoopt nadat de regering burgers had gevraagd om mee te denken.

Opening
De gemeente Velsen en Rijkswaterstaat gaven dinsdag het startschot voor de naamgevingscampagne met de lancering van een video. Daarin roepen havenwethouder Jeroen Verwoort van Velsen en directeur Nienke Bagchus van Rijkswaterstaat op een naam in te sturen. Dat kan tot 4 augustus via de website van de gemeente.

Uit alle inzendingen maakt de gemeentelijke naamgevingscommissie een selectie. Daarna kiest een jury van omwonenden van de zeesluis een top 5, waaruit het college van Velsen de uiteindelijke keuze maakt. De winnaar wordt uitgenodigd voor de opening van de zeesluis in 2022.

Grootste zeesluis
De nieuwe sluis moet ruimte bieden aan de steeds groter wordende goederenschepen en cruiseschepen. Met een lengte van 500 meter, een breedte van 70 meter en een diepte van 18 meter wordt het de grootste zeesluis ter wereld. Hij vervangt de huidige, uit 1929 daterende, Noordersluis.

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt aannemersconsortium OpenIJ sinds 2016 aan de bouw, die aanzienlijke vertraging opliep maar nu naar verwachting begin 2022 gereed is. Het project is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en de gemeente Velsen.

 

MEER INFORMATIE
Aanmeldingsformulier en voorwaarden naamgevingscampagne
Informatie Rijkswaterstaat over de nieuwe zeesluis
H2O-bericht: SHIP IJmuiden toont bouw van nieuwe zeesluis

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!