0
0
0
s2smodern

De oproep van Rijkswaterstaat en de gemeente Velsen om mee te denken over een naam voor de nieuwe zeesluis bij IJmuiden heeft in twee dagen tijd al meer dan drieduizend inzendingen opgeleverd. De naam Irma is populair, maar weinig kansrijk.

"Een van de voorwaarden is dat een te vernoemen persoon minstens tien jaar geleden overleden moet zijn", zegt woordvoerder Jacqueline Nolet van de gemeente Velsen. "Hij of zij moet namelijk van onbesproken gedrag zijn. De enige uitzondering zijn leden van het Koninklijk Huis."

Het onbesproken gedrag van doventolk Irma Sluis, die bekend werd door haar optreden in de coronapersconferenties van minister-president Mark Rutte, is nog niet vast te stellen omdat zij immers nog leeft. De naam van de Haagse werd volgens de gemeente wel opvallend vaak genoemd, met als argument "dat zij net als een sluis verbinding maakt".

Een andere topper tussen de meer dan 3200 inzendingen die vanmorgen al binnen waren, is Sluisje McSluisface. Deze naam is afgeleid van Boaty McBoatface, zoals een Britse onderzeeboot werd gedoopt nadat de regering burgers had gevraagd om mee te denken.

Opening
De gemeente Velsen en Rijkswaterstaat gaven dinsdag het startschot voor de naamgevingscampagne met de lancering van een video. Daarin roepen havenwethouder Jeroen Verwoort van Velsen en directeur Nienke Bagchus van Rijkswaterstaat op een naam in te sturen. Dat kan tot 4 augustus via de website van de gemeente.

Uit alle inzendingen maakt de gemeentelijke naamgevingscommissie een selectie. Daarna kiest een jury van omwonenden van de zeesluis een top 5, waaruit het college van Velsen de uiteindelijke keuze maakt. De winnaar wordt uitgenodigd voor de opening van de zeesluis in 2022.

Grootste zeesluis
De nieuwe sluis moet ruimte bieden aan de steeds groter wordende goederenschepen en cruiseschepen. Met een lengte van 500 meter, een breedte van 70 meter en een diepte van 18 meter wordt het de grootste zeesluis ter wereld. Hij vervangt de huidige, uit 1929 daterende, Noordersluis.

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt aannemersconsortium OpenIJ sinds 2016 aan de bouw, die aanzienlijke vertraging opliep maar nu naar verwachting begin 2022 gereed is. Het project is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en de gemeente Velsen.

 

MEER INFORMATIE
Aanmeldingsformulier en voorwaarden naamgevingscampagne
Informatie Rijkswaterstaat over de nieuwe zeesluis
H2O-bericht: SHIP IJmuiden toont bouw van nieuwe zeesluis

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.