secundair logo knw 1

De aankondigde maatregel om voor de scheepvaart éénrichtingsverkeer in te stellen op de IJssel zal vooralsnog niet worden ingevoerd. Door de gestegen waterafvoer in de Rijn in de ingreep nu niet nodig. Dat stelt het Managementteam Watertekorten.

De verhoogde waterafvoer, een gevolg van regenval in het stroomgebied van de Rijn, vergemakkelijkt ook het tegengaan van de oprukkende verzilting in het westen. “Nu het waterpeil van de Rijn stijgt, zorgt dat voor meer tegendruk tegen het zoute water vanuit zee en kan de Stuw Hagestein weer worden gesloten”, schrijft het managementteam dat wekelijks bijeenkomt om de droogtesituatie te bespreken. 

De stuw Driel is ingezet om extra water door te laten op de Nederrijn. Door de droge periode van de afgelopen weken is de waterstand van de Nederrijn tussen stuw Amerongen en Driel ver weggezakt onder het normale streefpeil, stelt Rijkswaterstaat. De verhoogde waterstand op de Nederrijn is te realiseren zonder dat dit ten koste gaat van de stand in omliggende wateren, aldus het MWT.

De impact van de droogte vertoont regionaal nog altijd grote verschillen, aldus het MWT. Het leidt tot nieuwe regionale maatregelen. “Zo geldt voor de Veluwe een beperking voor het gebruik van grondwater, om onomkeerbare schade aan de natuur te voorkomen. In deze regio golden al sproeiverboden met oppervlaktewater. Het sproeiverbod wordt met ingang van 26 augustus uitgebreid voor het gebied bij het Valleikanaal.”

 

LEES OOK
H2O actueel over maatregelen die het MWT vorige week aankondigde

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):